„Vino je emocija, o njoj se priča, nju se dugo pamti“

U prelepom istarskom ambijentu, u Kanedolu nadomak Momjana, nastaje vinska priča vinarije Kabola, započeta pre tri generacije. U saglasju s prirodom, porodica Markežić stvara organska vina koja i vinopije i stručnjaci jednoglasno svrstavaju u sam vrh hrvatskog vinarstva, što potvrđuju i brojne nacionalne i svetske nagrade. Vlasnik vinarije Kabola Marino Markežić skromno dodaje da ništa nije teško ako poštujete zemlju i volite svoj zanat. A kada je ljubav prema zanatu zajednička celoj porodici, onda nastaje brend kakav je Kabola.

Ko je započeo tradiciju vinarstva u vašoj porodici i na koji način se prenosila među generacijama?

– Priča o vinu obitelji Markežić stara je tri generacije. Prva obiteljska butelja napunjena je davne 1891. Bio je to odličan Momjanski muškat. Još uvijek u arhivi imamo jednu bocu tog vina i čuvamo je kao najveće bogatstvo. Moj djeda Ivan, jednostavan, običan težak koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu, nastavio je tradiciju proizvodnje vina i ona se prenosila s koljena na koljeno. Kad je moj otac počeo buteljirati vino imao sam 25 godina. Danas je proizvodnja vina pod brendom Kabola pravi obiteljski biznis jer je proizašao iz zajedničkog truda i odricanja. Bez složne obitelji nema ni dobrog obiteljskog poslovanja.

Djed Ivan i unuk Marino Markežić

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije? Kolika je vaša godišnja proizvodnja?

– Danas vinarija Kabola u Kanedolu pored Momjana proizvodi oko 100 tisuća boca vina s 20 hektara vinograda. Od prve butelje Momjanskog muškata s kraja 19. stoljeća i one koju je napunio moj otac mnogo toga se promijenilo. Najveća promjena je u samoj tehnologiji proizvodnje vina. Kvaliteta vina je neusporedivo bolja, ozbiljnije se pristupa poslu, veća je i konkurencija što je jako dobro, a kupci su educirani, točno znaju što žele.

Koliko odlike podneblja na kojem raste grožđe za vaša vina utiču na pića koja proizvodite?

– Zbog fantastične mikroklime i neobičnog spoja različitih vrsta tla, sjeverozapadna Istra dala je najpoznatija istarska vina. Da, podneblje je iznimno važno, još važnije za nas koji iznimno cijenimo prirodu, imamo minimalne intervencije u vinogradu i sve temeljimo na ekološkoj proizvodnji. Vinarija Kabola prva je u regiji, još 2009, uvela ekološku proizvodnju vina i maslinovih ulja i svi naši proizvodi imaju u svijetu iznimno cijenjen BIO certifikat. S druge strane, u podrumu se traži kreativnost i svakoj berbi želimo dati svoj prepoznatljiv pečat. Naglasak je uvijek na kvaliteti iza koje stoji ime Kabola.

Koliko različitih vrsta vina proizvodite i koja su to vina?

– Naše najtraženije vino je Malvazija Amfora, a uz nju u podrumu kamene stancije nastaju i Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat Seco, Muškat Momjanski i Muškat Dolce, zanimljivi pjenušac RE, Teran, Teran Amfora, Merlot, Cabernet sauvignon, Cuvee Supremo i Rose Rosa.

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

Ovaj dio Istre, posebno oko Momjana, poznat je po odličnoj sorti muškatu momjanskom. Stoljećima zavodi vinoljupce, smatraju ga afrodizijakom, a priča se da su u njegovim čarima uživali na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu. Još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju. Danas se njeguje na malom području od Oskoruša do Merišća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulje, savršeno paše uz slastice i najfinija jela. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz u svijetu poznate malvazije i terane ne proizvodi i vino svojih predaka.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili i zbog čega?

– Malvazija istarska, naša autohtona sorta, dala mi je najviše zadovoljstva jer smo u našoj vinariji prvi napravili određene inovativne pokuse i inicirali promjene na istarskoj i hrvatskoj vinskoj sceni poput duge maceracije u hrastovim bačvama te maceracije u amforama iz daleke Gruzije od posebne gline po metodi od prije četiri tisuće godina. Rezultat se može vidjeti u našim poznatim i iznimno traženim vinima Malvazija Unica Kabola i Malvazija Amfora Kabola koja izlazi svake tri godine na tržište, jer upravo toliko treba vinu za eleganciju i punoću.

Šta vina koja proizvodite razlikuje od drugih?

– Tri stvari: ekološka proizvodnja s bio certifikatom i minimalnim zahvatima u vinogradu, duga maceracija u amforama i drvenim bačvama te specifičan terroir. U našim vinima osjeti se sortna aroma, a opet imaju eleganciju i dugi završetak. Vino je emocija, o njoj se priča, nju se dugo pamti.

Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola

Šta je presudno za ukus vaših vina – kvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće?

– I jedno, i drugo, i treće. Zbog produljene maceracije vinarija Kabola malvaziji i teranu podarila je posve novu dimenziju. To je bila u Hrvatskoj prava vinska avangarda, element iznenađenja. Oduvijek sam duboko vjerovao da malvazija i teran imaju izniman potencijal i da se od njih mogu napraviti ozbiljna vina koja dugo traju. Macerirana vina su kompleksnija, moćna, a opet elegantna i nude dozu luksuza.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

– Promocija i marketing sastavni su dio vinske priče. U današnjim okolnostima proizvoditi vino znači biti svestran – dobar poljoprivrednik, komercijalist, stručnjak za marketing i prodaju, za  financije, dizajner, sommelier, psiholog i mnogo toga, što za vremena mojih predaka nije bilo potrebno. Međutim ništa nije teško ako volite posao kojim se bavite, cijenite zemlju i živite u suglasju s prirodom. U svemu tome trebate imati dobar tim koji razumije vašu filozofiju, zna je pretočiti u moderan jezik i putem komunikacijskih kanala plasirati tržištu. Marketing i promocija iznimno su se pokazali važni u ovo doba koronakrize kad smo se svi vrlo brzo trebali prebaciti na nove kanale prodaje i kad se smo se svi vrlo brzo preselili u online i virtualni svijet.

Gde ljubitelji vina mogu nabaviti vaše etikete?

– Poseban je doživljaj kada naša vina kušate u vinariji Kabola na vođenoj degustaciji s našim sommelierima za koju se treba najaviti. Sva naša vina mogu se kupiti i buteljirana, u našem dućanu u vinariji bez najave, također narudžbe primamo putem telefona i emaila i dostavljamo ih na adresu. Nude se i u prestižnim hrvatskim vinotekama i restoranima širom svijeta.

Šta su najveća priznanja kvaliteta vašim vinima? Da li su pića koja proizvodite osvajala neke nagrade?

Vinarija Kabola osvaja prestižne turističke i vinske nagrade. Kruna našeg rada izbor je Malvazije Amfora u finale Svjetskog prvenstva sommelier prije nekoliko godina. No, naša najveća nagrada su naši gosti, naši vjerni kupci koji nas posjećuju u velikom broju. Ne oduševljavaju ih samo naša vina, nego lokacija vinarije i prekrasan istarski ambijent.

Šta je po vašem mišljenju tajna dobrog vina?

– Vino je stil života, s njim se živi, diše, osluškuje ga se, neraskidivi je dio naše istarske tradicije, odraz je karaktera vinara i uvijek mora biti u suglasju s prirodom. Kada svemu tome dodate znanje i iskustvo i suvremenu tehnologiju te kvalitetan marketing dobili ste brend o kojem se priča.

Kakvi su dalji poslovni planovi vaše vinarije?

– Protekle dvije godine su nas naučile kako je teško bilo što planirati u ovim okolnostima. Možemo se samo nadati kako će pandemija uskoro biti iza nas. Vinarija Kabola prepoznata je kao jedna od najljepših vinarija u Istri, pa se nadamo dobroj sezoni i da će se uskoro sve vratiti na staro. U proizvodnji vina i u životu trebate biti optimisti.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte