Vinarija Vinum

Kvalitet koji raste iz godine u godinu

Vinarija Vinum rođena je pre 24 godine u Sremskim Karlovcima, iz ljubavi. Upravo tako se i razvijala, uz veliku posvećenost i bez mnogo širenja kapaciteta, ostavljajući dovoljno prostora za stalno unapređivanje kvaliteta vina kojima se ponose.

Razgovarali smo sa Milenom Zakarić, somelijerom i menadžerkom turizma vinarije Vinum, koja nam je otkrila na kakvoj zemlji raste grožđe za vina koje Vinum nudi, odakle stižu potvrde za kvalitet njihovih pića, kao i kakvim se novinama može pohvaliti ova vinarija iz živopisnog grada na obroncima Fruške gore.

Kada je i kako Vinarija Vinum osnovana, kako je tekao njen razvoj?

– Vinarija je osnovana 1997. godine, nastala iz velike ljubavi prema vinu profesora doktora Milana Ubavića, i tokom godina razvijali smo se i razvijamo se i dalje, kao mala butik vinarija.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije? Koliko vina proizvodite godišnje?

– Kapacitet vinarije je 75.000 l, mi godišnje proizvedemo 30.000 l i ne idemo preko toga.

Kakav je teroar koji definiše vaša vina?

– Naši vinogradi se nalaze u severoistočnom delu Fruške gore na nadmorskoj visini 130-260m – potez Ešikovac i Čerat.

Potez Ešikovac je padina koja se prostire u pravcu severozapad – jugoistok gde je strujanje hladnog vazduha sa Dunava i Stražilova stalno i usporava vegetaciju. Tu su posađeni Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer i Pinot Noir. Zemljište – sadrži 15%  – 20% gline što ga čini hladnijim i takođe usporava vegetaciju. Spoj klimatsko zemljišnih faktora i kombinacija klonova daje izuzetno dobar kvalitet ovim sortama.

Ešikovac se spominje jos od Zaharija Orfelina i Dimitrija Bolica kao elitni teren za uzgoj vinove loze. Potez Čerat je visoravan, osunčana i izrazito vetrovita. Zemljište je degradirani černozem, sa relativno visokim pH, izrazito karbonatno, što naročito pogoduje uzgajanju Grašca Belog i Šardonea. Koncepcija vinogradarenja su uskoredni vinogradi, mali prinosi i podloge srednje i slabije bujnosti.

Koliko je široka paleta vaših proizvoda? Koja vina imate u ponudi?

– U našoj ponudi imamo 11 etiketa, od toga su tri etikete iz premium linije naših vina, i penušavo vino. Vina iz naše ponude su : Penušavo vino radjeno tradicionalnom šampanj metodom od sorte Grašac beli, zatim Grašac beli, Sauvignon Blanc, Mustra (kupaža muskata žutog i traminca), Roze od Pino Noara, Frankovka i premium linija Chardonnay barik, Grašac 26a barik, Pinot Noir, i beli Bermut i  crveni Bermet. Detaljnije o etiketima ove vinarije možete pogledati na stranici vinarije Vinum.

Detaljinje informacije o etiketama koje proizvodi Vinarija Vinum.

Kakve su specifičnosti srpskih i sremskih vina?

– Srbija generalno ima jako dobra vina, svaki rejon se razlikuje po odlikama i sortama, tako da je zaista nezahvalno porediti ih.

Postoji li među vašim etiketama neka koja se izdvaja od drugih i na koju ste naročito ponosni i zbog čega?

– Prvenstveno bismo izdvojili penušavo vino od Grašca, Grašac Beli i bazni i premijum liniju Grašac 26a, kao vino od autohtone sorte. Naša vinarija stavlja akcenat na sortu Grašac, i jako smo ponosni što u našoj ponudi imamo vino vrhunskog kvaliteta od ove sorte. Mada smo ponosni na sva naša vina, i svako od naših vina ima svog obožavaoca, tako da prodaja priča sama o sebi.

Po čemu se vaša vina razlikuju od konkurencije?

– Mi radimo na kvalitetu i ne širimo svoj kapacitet, tako da su naša vina u konstatno istom , pa čak i boljem, kvalitetu iz godine u godinu, ali svako od naših kolega vinara i njihovih vina zaista ima odličnu ponudu, i svi se razlikujemo na svoj način.

Koliki je uticaj samog grožđa a koliki tehnologije proizvodnje na kvalitet vina? Šta je od ova dva značajnije?

– Veliki uticaj na vino naravno ima grožđe, ali i uticaj tehnologa. Naš tim pod rukovodstvom diplomiranog tehnologa Jovice Uroševića, do sada je zaista pokazao ogroman trud i posvećenost radu na kvalitetu vina. Tako da je značaj podjenak, kako grožđa, tako i tehnologije.

Da li se ljubitelji vaših vina vezuju za dizajn vaših proizvoda?

– Naravno.

Gde se sve i nakoji način distribuiraju vaša vina?

– Naša vina su rasprotranjena širom Srbije, ali i Crne Gore, kako po vinotekama, hiper marketima, tako i po restoranima.

Koliko su nagrade važne u vinarstvu i da li su vaša vina osvajala neke?

– Nagrade imaju ogroman uticaj kako na prodaju vina, tako i na to da se nečiji trud zaista isplati. Naša vina su nagradjivana od 2004. pa sve do danas, kako na internacionalnim ocenjivanjima, tako i na regionalnim.

U čemu je suština dobrog vina?

– Vrlo nezahvalno pitanje. Prizvodnja vina zavisi od samog početka procvata u vinogradu, pa sve do finalnog proizvoda, tako da suština je u svemu!

Da li uvodite neke inovacije u svoju proizvodnju? Kakvi su vam dalji planovi?

– Jedna od novina u našoj vinariji je ta što se od prošle godine bavimo vinskim turizmom, i otvoreni smo za posetioce. Pored predstavljanja dve nove etikete ( Grašac 26a i penušavi Grašac ), u planu je i proširenje restoranske  ponude.


Ukoliko želite da naši autori urade intervju i sa Vašom vinarijom, kontaktirajte nas na email intervju@vino.ba

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte