„Veliko vino ne dolazi slučajno“

Vinska avantura zvana Menegetti, kako kaže generalni menadžer Miroslav Plišo, počela je pre nešto manje od dvadeset godina, gotovo kao hobi, ali se brzo izrodila u priču o izuzetno uspešnim vinima, poznatim i prepoznatljivim na mnogo širem području od Istre u kojoj su nastala. Oslanjajući se na specifičnu klimu i posvećen rad u vinogradu i podrumu, u ovoj vinariji spravljaju vina koja osvajaju i nagrade, ali i ona najvažnija priznanja – naklonost kupaca.

Recite nam nešto o istoriji vaše vinarije? Kada je i kako osnovana, kako je tekao njen razvoj?  

– Prva berba je bila davne 2002. i to iz grožđa koje smo kupili i vinficirali u tuđem podrumu. Nije ispala neka sreća, ali nismo se predali. Napravili smo naš prvi pjenušac, klasičnom metodom, i dan danas ga povremeno degoržiramo i stavljamo u promet, ali uglavnom samo u našem restoranu. Iako početak nije radio za njega, godine koje dolaze napravile su spektakl od tog vina. Tek nakon berbe 2003. kada smo u tek godinu dana starom vinogradu ubrali grožđa za dvije male bačve (ostalo su pozobale ptice) uvidjeli smo svu snagu ovog terroire-a i počeli opremati vinariju. Tada stvarno počinje naša ozbiljna vinska avantura. U početku je to bio hobi, dva vina, Meneghetti Red i Meneghetti White, oba velika vina, RED temeljen na Bordoškoj tradiciji, White na Burgundijskoj. Nastavili smo sa ovim vinima i danas ih radimo, i ona su naša najvažnija vina. U međuvremenu smo počeli raditi i druga vina, svježe malvazije, merlote a odnedavno smo se ponovo vratili pjenušcu, radimo ih nekoliko etiketa, koristimo različite sorte i od njih radimo posebne cuvee-e, s različitim trajanjem odležavanja, ali uvijek s istim ciljem, da napravimo vrhunsko vino. Kao naš doprinos Istri, danas radimo 4 malvazije, jednu iz Dubrovnika, tri iz Istre a spremamo se i četvrtu, radimo naš konjak, 15 godina je odležavao, imamo svoju cigaru i još mnogo toga. Da ne zaboravim ono s čim smo počeli i postali svjetski poznati, a to je maslinovo ulje, za koje smo 2006. dobili priznanje u konkurenciji 6.000 maslinovih ulja iz cijelog svijeta, u Rimu je naša buža proglašena najboljom na svijetu u kategoriji intenzivno voćnih okusa. I danas ju radimo jednako dobru ali ju više ne šaljemo na takmičenja, dajemo priliku drugima da se pokažu i uspiju. I uspijevaju.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije? Kolika je vaša godišnja proizvodnja?

– Radimo oko 80-90 tisuća boca, nova vinarija koju upravo dovršavamo ima kapacitet od 150.000 litara, to je neka granica do koje namjeravamo doći u narednih par godina. Ali ne radimo boce samo od 0,75 litara, mi svake godine barem 10% svojeg vina punimo u velike formate, od 1,5, 3, 6, 9 i 15 litara, a sada ćemo se oprobati i u boci od 30 litara. Veliki dio proizvodnje, skoro 20% ostavljamo u arhivi i otvaramo po nekoliko godina poslije, upravo smo jučer otvorili bocu od 15 litara iz 2008. i istočili u restoranu na čaše. Prava je senzacija što vino napravi kroz godine u velikoj boci. Naša orijentacija nije na jednogodišnja vina, tu su nam količine ispod 25% ukupne proizvodnje, mi smo se orijentirali na vina visoke kvalitete, što je nužno povezano i s višim cjenovnim razredom (samo kao posljedica) jer sada pouzdano znamo da Istra i Meneghetti to mogu.

Koliko odlike podneblja na kojem raste grožđe za vaša vina utiču na pića koja proizvodite?

– Klima je vrlo važna i temelj je osobnosti naših vina. Od juga (južni vjetar, široko) i vlage mora zaštićeni smo brežuljkom sa šumom, dok smo otvoreni za buru i tramontanu. Dva elementa koji stvaraju dobre termalne izlete i koji održavaju naše vinograde stalno prozračenima i suhima. More je, međutim, vrlo blizu, toliko da kažemo da vinogradi Meneghetti “osjećaju dah mora”. Zajedno s vapnenastim tlima pomiješanim s crvenim tlima, suočeni smo s pravim grand cru-om, posebno za crvena vina.

Koja vina proizvodite?

– Uz pominjani Meneghetti White (Chardonnay i Pinot Bijeli) i Meneghetti Red (Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc), tu su i Meneghetti Malvazija Black Label i Meneghetti Malvazija, proizvedene od Malvazije Istarske, zatim Meneghetti Rose (Syrah 70% i Merlot 30%), Meneghetti Merlot, pjenušava vina Meneghetti Classic i Meneghetti Classic Reserva, Kuća Glavić Malvasija od Malvasije Dubrovačke, kao i Meneghetti Red u velikim formatima i arhivska vina Meneghetti Red, Meneghetti Classic i Meneghetti White.

Kakve su specifičnosti istarskih vina?  

– Nije lako govoriti o istarskim vinima općenito, jer to uvelike ovisi o tome gdje se proizvode, budući da je Istra područje gdje tlo i klima imaju značajne varijacije. Zasigurno zemljopisni položaj Istre, ukliješten u Jadranskom moru, nudi neponovljive karakteristike. Što se tiče izbora Meneghettija, rezerviramo crvena zemljišta – ona u blizini vinarije i Meneghetti wine hotela – Relais Chateaux – za velika vina za odležavanje, bila ona crvena (Meneghetti Red i Meneghetti Val Gambalera) ili Meneghetti White. Dok za bazu za pjenušce i Malvasie Moni Emvasis i Black Label imamo vinograde na području Montone, bijele zemlje i puna elegancija. Svi su vinogradi stari najmanje dvadeset godina. Suprotno nego mnogi drugi, za mladu malvaziju odabrali smo vinograde s crvene zemlje.

Postoji li među vašim etiketama neka koja se izdvaja od drugih i na koju ste naročito ponosni i zbog čega?

– Na ovo pitanje mi je uvijek teško dati odgovor. Svako od njih ima svoje vrijednosti, svoj identitet, priliku i hranu uz koju se pije, iznimno je teško reći koje je to koje se izdvaja. Ali u svemu ima uvijek neki objektivni kriterij (uz  ljubavi i sreću radi uspjeha), a to Meneghetti 2015. koji izlazi na tržište krajem ove godine pod etiketom Val Gambalera, kako se zove dolina u kojoj je rođen, kako bi Francusi rekli „a la maison“. Za razilku od Meneghetti Reda, koji je naš dugogodišnji standard i baziran je na merlotu uz malo CS, ovo vino je iz jedne od najuspješnijih berbi do sada i baziran na Cabernet Sauvignon-u koji u Istri ne bude često dobar. Njega radimo samo kada se „poklope zvijezde“ kad su sva grožđa od koga ga radimo u najboljoj kondiciji. Što ukratko reći o njemu osim spomenutog, njegove karakteristike su elegancija i za nos – za voćne tonove – i za okus, gdje su tanini u savršenoj simbiozi s kiselinom.

Vrlo smo  ponosni na naša pjenušava vina, prozvedena klasičnom metodom (Method Champenoise), projekt koji raste iz godine u godinu, zadovoljavajući sve više naklonost potrošača. Priča je uvijek ista, elegantna, ali dugovječna vina, što je izvanredna, gotovo jedinstvena vrijednost. Zapravo, vrlo je teško kombinirati baršun u ustima, zahvaljujući gipkim taninima, s urođenom sposobnošću starenja: to je pečat kruna Stancije Meneghetti!

Šta vina koja proizvodite razlikuje razlikuje od drugih?

Upravo je rečeno: cru za crvene i bijele za odležavanje; drugačiji cru za malvaziju. Možemo dodati da se opsesivno brinemo o vinogradu, postavljeni i upravljani sa samo jednim ciljem: proizvesti izvrsna vina s niskim prinosima po biljci. Pažljive ručne berbe. Žetve. Vrlo održiva obrada podruma. Starenje u drvetu s mudrošću. Vino mora ispričati svoj terroir, a ne okus drva!

Šta je presudno za ukus vaših vinakvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće?

– Gore sam već odgovorio. Tome dodajem, crvena – ali i malvazija Moni Emvasis – izlazi tek kad svi sudionici procesa proizvodnje to predlože, a ja si umišljam  da ja odlučujem J  da je vino  doseglo pravu točku zrelosti. Tako se događa da malvazija Moni Emvasis na tržište izađe nakon tri godine ili da Val Gambalera 2015. izađe krajem 2021. Isto vrijedi za pjenušava vina. Danas imamo rosé pričuvu Champenoise metodu, proizvedenu samo u magnumu, koja je iz 2015. godine i upravo je stavljena na tržište, dakle nakon gotovo 6 godina na odležavanju na kvascima.

Koliko je za vaš proizvod bitan dizajn?

– Vrlo je važan i jako se brinemo o tome. Mora biti trijezno i ​​istodobno oštro (i ne vikati) poput naših vina.  Svaki  proizvod zaslužuje dobru priču, dobar marketing, a dizajn je marketing. Posebno dobar ili odličan proizvod, zaslužuje još i više.

Gde se sve i nakoji način distribuiraju vaša vina?

– Prisutni smo u svim dijelovima HORECA-e i u specijaliziranim vinskim dućanima, nema nas nigdje u supermerkatima. Najviše prodajemo u Hrvatskoj, izvozimo u zemlje regije, u što podrazumjevam bivšu nam domovinu, ali i u Alpe Adria regiju, uz to u Benelux, na daleki istok, a odnedavno i u Indiju. Posebno sam ponosam da izvozimo u Italiju, to je pravi uspjeh. A još više, što smo od nedavno u Bosni, gdje sam se rodio i proveo prvih 19 goidina svog života u Travniku.

Jako veliki dio prodamo privatim kupcima širom svijeta (EU pomaže u tome, a kako su naši gosti iz cijelog svijeta vino putuje svugdje. Naravno, prodaja “on the spot” u vinariji, restoranu i hotelu je naš najjači dio ukupne prodaje.

Šta su najveća priznanja kvaliteta vašim vinima? Kako stručnjaci ocenjuju njihov kvalitet?

– Imamo neke nagrade, ali ne jurimo za ocjenama, one vrlo često dođu ako radiš kako treba. Kao što je Meneghetti Red ocijenjen kao najbolje crveno vino u Istri na privatnom blind testing-u pod vodstvom i izborom Paule Bosch, najvažnije vinske dame Njemačke, gdje je pobijedio čuvenu Solaju, još čuvenije Antinorija. Ili nagrade iz vodiča Vini Buoni d’Italia, koja također ima poglavlje rezervirano za Istru. Idemo tamo gdje nas zovu, ako ocijenimo da je to važno, ali ne pravimo se važni. Svako si bira društvo sam. No najbolje priznanje odaju nam naši kupci čiji se broj stalno povećava.

Šta je po vašem mišljenju tajna dobrog vina?

– Klima i teren, sve ono što znači riječ terroir, i sve to što treba čitati čovjek, onaj koji radi vino koji ga osmišljava, uz duboko poštovanje majke prirode. Dugoročnost projekta (programa),  samo to može donijeti rezultate, jer veliko vino ne dolazi slučajno, već projektom koji mora razraditi um čovjeka. Pokušati ću to objaniti s dvije izreke, velikog mislioca Seneke još iz trećeg stoljeća prije Krista, koji je zapisao: “Mornar koji ne zna gdje ide, svaki mu je vjetar pogrešan”.  Ili nešto bliže našem dobu, kada sam jednom davno, prije nego sam uopće mislio da ću raditi vino, upitao velikog Joška Gravnera, gdje je tajna, rekao je: “Veliki rad u vinogradu, srpljenje u podrumu”. Obje sam zapamtio i objema se rukovodim.

Gde vidite vašu vinariju za pet godina?

– Vidim je na razvoju ideje od koje smo napravili naš dugoročni projekt. S tim da budemo sve bolji i bolji i sve više prepoznati i prepoznatljivi. Uvjeren sam kako se naša ideja sve više razvija da će ju i svijet prihvatiti i odobriti i da će se naša vina piti na mnogim važnim stolovima u svijetu, još više i s većim uspjehom. Prvo smo počeli s projektom više malvazija, s ciljem da pokažemo da se od malvazije mogu raditi odlična vina, primjenom pravih metoda, ne nužno svježa. To smo pokazali s Malvazijom Red i White još prije, uspijeva nam i s pjenušcima, tu ideju konzekventno i uporno provodimo i šanse za uspjeh su velike i bliske, već su vidljive. Za to isto izgradili smo i opremili novi podrum, educiramo ljude, upravljamo proizvodnjom u svakom segmentu i detalju, ništa ne prepuštamo slučaju. Doći će i druga vina. Otkrit ćemo  kako se razvijaju, gdje će novi podrum i novi vinogradi imati važnu ulogu.

Na samom početku sam govorio (sebi i drugima koji su me htjeli slušati), najvažnije je držati ljestvicu ravno i visoko,  ne proizvoditi banalna vina, već samo vrhunska vina koja su snažno usidrena u našem terroiru, treba se educirati, treba istraživati, i u podrumu i vinogradu, s velikom pažnjom prema tržištu kako bi izbjegli da vas uvuku u ono što smatramo da je pravi problem za male proizvođače poput nas: homologaciju. Nikada to nećemo prihvatiti: to bi bila negacija naše filozofije. I nismo odstupili do danas. Radimo „Vino Istriano che parla internazionale“, to je početak i kraj. Naravno bez Damira Boseka i Waltera Filiputtija, ovo sve ne bi bilo moguće, ili bi bilo puno, puno  teže.

Vinski hotel i vinarija Meneghetti se nalazi u Istri, u živopisnom mjestu Bale, na adresi Stancija Meneghetti 1.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte