Vina zapečaćena ljubavlju i molitvama

Podrumi manastira Tvrdoš koji se nalaze u jugoistočnoj Hercegovini od 2006. godine proizvode nadaleko poznata vina od grožđa iz Trebinjskog polja. Kako kaže Tihomir Kuduz, direktor ove vinarije, uz manastirsku tradiciju dužu od 500 godina, blagodarnu klimu sa mnogo sunčanih dana i vrhunsku tehnologiju, nastaju vina o kojima se priča i koja vinoljupci rado preporučuju, što je i najbolja reklama ovoj vinariji.

Kada je i kako vaša vinarija osnovana, kako je tekao njen razvoj?

– Naša vinarija je osnovana 2006. godine, tradicija pravljenja vina u manastiru ide čak do 15. vijeka. Najnovija arheološka istraživanja u manastiru, koja su vršena početkom ovog vijeka, su otkrila podrum iz tog perioda sa ostacima vina po zidovima, što je jedan od dokaza i pokazatelja da se i u tom periodu, u manastiru proizvodilo vino. Od perioda osnivanja do danas, vinarija se razvijala jako uspješno, brzo je prepoznata kao vinarija sa vrhunskim vinima, koja se prave prije svega od autohtonih sorti grožđa Vranca i Žlavke, ali i internacionalnih sorti Kaberne Sovinjona, Merlota i Šardonea. Vrlo brzo smo postigli uspjeh kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Svoja vina izvozimo u preko 15 država svijeta.

Kolika je danas vaša godišnja proizvodnja?

– Prije nego odgovorim na ovo pitanje, treba da znate da proizvodni kapaciteti u vinarstvu ne mogu biti egzaktni, jer uvijek vino iz prethodnih godina treba da odležava, zatim, zavisi da li je godina dobra ili manje dobra, sve to utiče na godišnju proizvodnju, ali ako treba da kažem, okvirno, naša godišnja proizvodnja je oko 250.000 boca vina.

Odakle dolazi grožđe za vaša vina?

– Grožđe dolazi sa naših vinograda koja se nalaze u Trebinjskom polju, imamo oko 160 ha vinograda Vranca, Merloa, Kaberne Sovinjona, Šardonea i Žilavke.

Koliko različitih vrsta vina proizvodite i koja su to vina?

– U našem asortimanu imamo više vrsta vina, ali uglavnom to su vina od grožđa koja sam pobrojao u prethodnom odgovoru, tako da proizvodimo, Vranac, Merlo IZBA, Kaberne Sovinjon HUM, Žilavka, Šardone OROS, Roze RUJ, Metoh ( kupaža Vranca, Merloa i Kaberne Sovinjona ) i manastirsku rezervu, Vranac Velika Rezerva ( strogo kontrolisana proizvodnja sa ograničenim kočinama).

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

– Region jugoistočne Hercegovine gdje se nalazi nasa vinarija i vinogradi, karakterišu vrhunski uslovi za vinogradarsku proizvodnju, odlična klima sa puno sunca i sunčanih dana, omogućavaju da imamo grožđe sa odličnim odnosom šećera i kiselina, što su sve preduslovi za stvaranje vrhunskih vina.

Postoji li među vašim etiketama neka koja se izdvaja od drugih i na koju ste naročito ponosni i zbog čega?

– Ponosni smo na sva naša vina, jer su nastajala i pravljena sa mnogo truda i pažnje, ali ako nesto treba da izdvojimo to je svakako vino sa kojim smo počeli i po kome smo najpoznatiji, Vino manastira Tvrdoš Vranac, ili kako je na nekim tržištima prepoznato samo kao Tvrdoš. I drugo vino na koje smo posebno ponosni, je naše vino Velika Rezerva iz berbe 2009. sa kojim smo osvojili Zlatnu medalju na Takmičenju vina Dekanter u Londonu, 2019. godine, što predstavlja najveći uspjeh za našu vinariju do sada.

U čemu je specifičnost vaših vina?

– Ono što izdvaja naša vina od ostalih je to što naša vina nastaju u manastiru, gdje smo u njihovom nastajanju spojili viševjekovnu manastirsku tradiciju sa najnovijim tehnologijma, što je rezultiralo vinima vrhunskog kvaliteta.

Šta je presudno za ukus vaših vina – kvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće?

– U samom vašem pitanju krije se i dio odgovora, jer svakako da vrhunskog vina ne može biti bez vrhunske sirovine, ali opet tu sirovinu ne možete iskoristiti na najbolji način bez vrhunske tehnologije, kada se tome još doda tradicija koja postoji u manastiru već više od 500 godina, onda dobijete vina kakva postoje u našem manastiru, zapečaćena ljubavlju i molitvama monaha koji žive u manastiru.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

– Što se tiče marketinga, najviše koristimo sajmove i prezentacije koje se održavaju širom svijeta, neke dijelove online marketinga, ali od svega naš najveći marketing su vjernici i turisti koji u ogromnom broju posjećuju nas manastir i vinariju i na licu mjesta obiđu i dožive naše podrume, vinariju i sami se uvjere u kvalitet vina. Posle o tome pričaju, poklanjaju naša vina i tako se širi priča i marketing o manastiru i našoj vinariji.

Gde ljubitelji vina mogu nabaviti vaše etikete?

– Naša vina se mogu nabaviti u vinotekama, i većim trgovačkim centrima na teritoriji cijele naše države.

Šta su najveća priznanja kvaliteta vašim vinima? Kako ih stručnjaci ocenjuju?

– Najveća priznanja kvaliteta našim vinima, pored brojnih priznanja koja smo dobili na domaćim I međunarodnim takmičenjima vina,  su i naši vjerni potrošači, koji se iznova vraćaju i kupuju naša vina. Stručnjaci ih ocjenjuju kao jako dobra i moćna vina, sa puno sunca u sebi, sa snagom dugog odležavanja i trajanja.

Šta je po vašem mišljenju tajna dobrog vina?

– Ako vam to kažemo onda neće biti više tajna ( šala 🙂 ), ali odgovor na ovo pitanje već smo dali u nekom od ranijh odgovora, dobro vino ne može nastati bez dobrog grožđa, dobre tehologije da se napravi i sačuva, ali svakako i bez vrhunske pažnje i ljubavi kao i u svakom poslu.

Tihomir Kuduz, direktor Podruma manastira Tvrdoš

Kakvi su dalji poslovni planovi vaše vinarije?

Na žalost, zbog opšte situacije sa kovidom, mnogi naši planovi su zaustavljeni ali i pored toga, imamo u planu da sadimo nove vinograde, baš sada je u toku sadnja novih vinograda Žilavke i Tamjanike, i s tim u vezi proširenje kapaciteta u proizvodnji bijelih vina.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte