Usavršavanje tehnologije kao ulaganje u budućnost

Vinarija Adžić čije grožđe dolazi iz kutjevačkog vinogorja, jednog od najpodobnijih regiona za uzgoj vina u Hrvatskoj, više od 25 godina proizvodi vina koja nalaze put do vinoljubaca zahvaljujući svom kvalitetu i prepoznatljivom stilu. Za izvanredan ukus zaslužan je proces promišljanja i proizvodnje koji se sprovodi sa mnogo ljubavi i uživanja, kažu u ovoj vinariji. Orijentisani na prirodne kvasce, neprestano rade na usavršavanju tehnologije, kako bi budućim generacijama ostavili što čvršće temelje za dalju nadgradnju.

Ko je započeo tradiciju vinarstva u vašoj porodici i na koji način se prenosila među generacijama?

Tradiciju je započeo moj otac Antun koji se u početku bavio samo proizvodnjom i prodajom grožđa. 1995. godine se počeo baviti proizvodnjom vina na nagovor i uz pomoć prijatelja i poznatog vinara Enjingija. Tada sam ja završio nogometnu karijeru i krenuo zajedno s ocem stvarati naš brend.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije, koliko vina proizvodite godišnje?

– Danas proizvodimo oko 100 000 litara godišnje.

Odakle dolazi grožđe za vaša vina? Koliko odlike podneblja utiču na pića koja proizvodite?

– Svo grožđe dolazi iz kutjevačkog vinogorja, većinom iz našeg uzgoja, a djelomično od naših rođaka i partnera. Podneblje ima veliki utjecaj na kvalitetu vina, a upravo se kutjevačko vinogorje smatra jednim od najpodobnijih za uzgoj vina u Hrvatskoj.

Koje etikete imate u ponudi?

– Imamo 7 etiketa: Graševina, Graševina Hrnjevac, Rajnski rizling, Sivi pinot, Rose Lucija, Zweigelt i Crni pinot.

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

– Našu regiju karakterizira obilje šuma, biljnog i životinjskog svijeta, mnogo sunčanih dana i najvažnije kvalitetna zemlja ilovača koja je idealna za uzgoj vinove loze.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili i zbog čega?

– Ne možemo niti jedno vino posebno izdvojiti. Uvjerljivo naša najprodavanija etiketa je Graševina koju i proizvodimo u najvećim količinama, ali svaka naša etiketa ima svoje ljubitelje i zato je bitno da svatko sam za sebe otkrije što mu najviše paše.

Po čemu se vaša vina razlikuju od konkurencije?

– Kao prvo, mi u našoj proizvodnji koristimo samo prirodne kvasce, što otežava proces proizvodnje, ali bitno utječe na krajnju kvalitetu vina. Također, naša vina su poznata kao bogata, voćna i puna okusa. Imaju zamjetan ostatak šećera i po tome se od mnogih razlikujemo. Naš prepoznatljiv stil vina je ono na što su naši kupci naviknuti i što već godinama traže.

 Koliki je uticaj samog grožđa a koliki tehnologije proizvodnje na kvalitet vina? Šta je od ova dva značajnije?

– I jedna i druga komponenta su jednako bitne i imaju veliki utjecaj na krajnji proizvod. Ipak ako bi trebali nešto izdvojiti onda je to tehnologija zato jer nakon što je grožđe ubrano tek slijedi proces kreacije i donošenja odluka.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

– U početku smo puno više pažnje posvećivali marketing nego danas iako smatramo da je i dalje jako bitan. Ipak, većinu svojih snaga u ovom trenutku usmjeravamo u kvalitetu naših vina, a primjetili smo da je izvrsno vino najbolji marketing sam za sebe.

Na kojim su sve tržištima prisutna vaša vina?

– Naša vina su prisutna diljem Hrvatske, a tek nešto malo u EU. S obzirom na naše količine u ovom trenutku ne možemo opskrbiti prostor širi od RH.

Da li su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama?

– Predstavljani su među skorijima na vinskom sajmu u Esplanadi i Laubi u Zagrebu.

U čemu je suština dobrog vina?

– Suština dobrog vina je naći balans svih komponenata koje ga grade. Pronaći savršen omjer slatkoće, voćnosti, kiselosti i razine alkohola. To sve treba činiti s ljubavlju i uživanjem u procesu.

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?

– Naši planovi za budućnosti su ostati na sličnim proizvodnim količinama i stavljati naglasak na kvalitetu naših vina. Želimo usavršiti našu tehnologiju što je više moguće kako bi ostavili iza sebe još ‘’jaču’’ tradiciju za buduće generaciju.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte