Za danas smo pripremili prezentaciju Vinarije Adžić koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Slavonija, Hrvatska. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Kutjevo.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Graševina Mitrovac, Rajski Rizling, Pinot Sivi, Pinot Crni, Zweigelt.

Više detalja o vinariji

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija naše obitelji. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče.

Naši vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za uzgoj vinove loze. Tradicija uzgoja na ovim prostorima seže još iz 13. stoljeća. Neki od najboljih položaja u kutjevačkom vinogorju su svakako oni Hrnjevca, Venja i Mitrovca gdje se nalaze naši vinogradi..

Blagodati kutjevačkog vinogorja i duga obiteljska tradicija jamče visoku kvalitetu vina što nam je u proteklih dvadeset godina bio glavni cilj, i u tom duhu ćemo nastojati ići dalje.

Vina Vinarije Adžić

Graševina Mitrovac

Graševina

Lagano vino svijetle žutozelenkaste boje, voćnih aroma te svježeg i dobrouravnoteženog bogatog okusa. Nastaje prirodnom tj. spontanom fermentacijom u inox bačvama. Jedna od najprodavanijih i najboljih graševina u Hrvatskoj.

Slaganje uz hranu                 

Ribe i testenina

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Rajski Rizling

Rajski Rizling

Željko i Antun Adžić su u vinskom svijetu stekli slavu putem svojih iznimnih Graševina (bilo da je riječ o baznoj ili o “zlatnoj” Graševini s položaja Hrnjevac) koje su unazad nekoliko godina postale neizostavan dio svih ozbiljnih privatnih i restoranskih vinskih hladnjaka.

Uostalom, ova im sorta čini više od 60% ukupne proizvodnje i predstavlja svojevrsni zaštitni znak Zlatne doline. Promatrajući cijelo Kutjevačko vinogorje, ostale sorte se na prvi pogled čine podjednako zastupljene iako imamo dojam da je Rajnski Rizling u laganoj prednosti pred ostalim sortama (barem kada je u pitanju tržišna zastupljenost). Međutim, nažalost svih nas zaljubljenika u ovu, vinogradarski i vinifikacijski veoma zahtjevnu sortu, razvojni stadij kao ni mogućnosti sorte i samoga kraja nisu do kraja iskorištene.

Uz Plešiviščko vinogorje, Kutjevačko je drugo po redu s najviše potencijala za proizvodnju izvrsnih suhih Rizlinga. Naime, po osobnom sudu, Rizlinzi redovne berbe bi se trebali vinificirati isključivo u suhoj varijanti gdje bi esencijalno sortna cvjetno-voćna ekspresivnost davala neophodnu protutežu prirodno višim kiselinama.

Slaganje uz hranu                 

Morska riba

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 12,5%

Pinot Sivi

Pinot Sivi

Polusuho vino slamnatožute boje, razvijenog i složenog bouqueta te uravnoteženog okusa. U okusu se osjećaju karamele. Vino nastaje prirodnom fermentacijom bez dodavanja selektiranih kvasaca. Slasno i veoma pitko.

Slaganje uz hranu                 

Uz sve vrste ribe, tjestenine, piletinu pa čak i teletinu

Detaljni podaci

Polusuvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13,5%

Pinot Crni

Pinot Crni

Vinarija Adžić nakon duže pauze ponovo u svojoj ponudi ima Pinot crni. Cijenimo u ovome vinu to što dokazuje da nisu svi pinoti crni iz ravnice prezreli i džemasti. Premda su arome u nešto tamnijem spektru i podsjećaju na crno bobičasto voće, vino ima glasovitu pinotovsku kompleksnost, zagasitu herbalnost i one neobične arome šumskog tla i mesa divljači po kojima je slavan u svijetu vina. Tanini su niski i od 2015. do danas već su posve smekšali. Alkoholi su neznatno naglašeni – prema gornjim vrijednostima za klasični stil pinota crnog – i zbog toga smatramo da će ga domaća vinska publika izuzetno voljeti.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se uz specijalitete od jetre, paštete od tamnijeg mesa, naročito divljači i od tamnijih vrsta gljiva. Posebno će se dobro slagati uz teleću koljenicu, sporo i dugo pečenu.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14°C, procenat alkohola 13,5%

Zweigelt

Frankovka i St. Laurent

Zweigelt je austrijska sorta nastala križanjem sorti Blaufrankisch (Frankovka) i St. Laurent. Karakteristična je po bogatom urodu zbog čega je nužno smanjivati prinose.

Adžićev Zweigelt maceriran je 3-5 dana, prešan i fermentirao u drvenim bačvama. Odlikuje ga tamnocrvena rubinska boja, miris ribizla i bobičastog voća te vrlo pitak okus. Godišnja proizvodnja ne premašuje 4000 litara.

Slaganje uz hranu                 

Uz janjetinu, svinjski odrezak, tvrde sireve kao Grana Padano i lešo junetinu. Dobro će ići uz sve bolje recepte od svinjetine.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 13,5%

Ova vinarija posluje pod poslovnim imenom Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Antuna Adžića.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@adzic.hr ili putem telefona: 385 (0)34 25 53 40.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internetu: http://www.adzic.hr/kontakt.html.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte