kako otvoriti vino bez vadicepa

Ne posjedujete vadičep? – Koristite ove metode za otvaranje flaše vina

Imate goste na večeri, spremate se da otvorite flašu vina i u tom trenutku ste se sjetili da nemate vadičep? Organizovali ste romantičnu večeru za dvoje, ali u presudnom trenutku nemate vadičep pri ruci a želite da otvorite flašu omiljenog vina? Ne brinite, na pravom ste mjestu. U nastavku teksta pročitajte samo neke od metoda i načina koje možete primjeniti kako bi otvorili flašu vina bez vadičepa.

Prije nego što pokušate neku od ovih metoda morate da znate – većina njih nije sto posto efikasna. Ne postoji način koji garantuje stopostotnu efikasnost. Sa druge strane, korišćenje ovih metoda može vrlo lako oštetiti čep ako ste postupili nepravilno ili bez pažljivog rukovanja. Ako niste pažljivi, možete okrnjiti bocu, oštetiti čep ili potpuno razbiti bocu. Ako imate rijetko ili egzotično skupo vino čije prolivanje vam ne bi bilo po volji, preporučujemo vam da budete strpljivi i da ga ne otvarate sve dok ne kupite vadičep.

Ukoliko vam flaša vina nije toliko bitna već vam je bitnije da je što prije otvorite, u slučajevima kada vam flaša vina nije toliko dragocjena, ove metode vam mogu pomoći da uživate u opuštajućoj večeri u društvu drage osobe ili sa prijateljima.

1.Korišćenje čekića, šrafa i odvijača

Korišćenje čekića i odvijača jedna je od najsigurnijih strategija koju možemo preporučiti. Ali morate znati – potrebna je određena fleksibilnost i snaga. Uputstva su jednostavna – uzmete odvijač i šraf, što duži to bolji, i zavrtite ga u čep što dublje možete. Kada ste sigurni da šraf ne može ići dublje, upotreba čekića dolazi na red.

Uzmite drveni deo čekića, stavite ga ispod odvijača i pod malo jačim pritiskom uklonite čep. Budite obazrivi kako ne bi došlo do neželjenih povreda. Ne zaboravite da obrišete znoj sa lica kada završite.

2.Korišćenje drvene kašike

Umjesto čekića ili odvijača možete koristiti drvenu kašiku ili bilo koji predmet slične veličine napravljen od istog materijala. Ovo je bezbjednija tehnika u odnosu na ostale koje vam preporučujemo, ali ima svojih nedostataka. Za ovu metodu potrebna vam je dugačka drvena kašika ili neki predmet sličnih karakteristika.

Da biste otvorili flašu, gurajte dršku drvene kašike sve dok ugurate čep u flašu. Ali znajte da je poslije ovog koraka praktično nemoguće ukloniti čep iz flaše.

I u ovom slučaju morate biti jako pažljivi. Ako je flaša za vino starija, čep se može raspasti u samom vinu nakon guranja. Kad se to dogodi, velika je šansa da servirate vino sa mrvicama čepa. Ali, nema razloga za nerviranje – jednostavno koristite cjediljku i kroz nju sipajte vino u neki veći bokal.

3.Umotajte flašu peškirom

Ovo je jedna od, da tako kažemo, opasnijih metoda, primjenjujte je uz veliku opreznost. Za prethodne dvije alternative bio je potreban jedan uređaj ili pribor, ali ako ih nemate pri ruci, sljedeći način bi mogao biti rješenje vaših problema.

U osnovi, potrebno je da umotate donji dio vinske boce u debeli peškir ili čak i dva peškira da bi je zaštitili. Kada ste sigurni da je zaštićena, sve jače i jače udarajte dnom flaše u zid. Nemojte primjenjivati preveliku silu. Flaša se može razbiti u slučaju da to učinite. Najbolje je da ovu metodu koristite samo ako druge metode ne daju efekta.

Čep svakako nećete izvaditi iz boce nakon prvog udarca u zid, pa predlažemo da nikada ne iskoristite svoju maksimalnu snagu u prvom pokušaju, već lagano povećavajte silu iz udarca u udarac.

4.Ugurajte čep oštricom ili ključem

Ovaj izbor je vrlo sličan prvoj metodi, kada uvijačem i čekićem izbijete čep. Ovoga puta, jednostavno koristite svoje ključeve, nazubljenu oštricu ili nešto slično. Zabijte ključ ili oštricu u čep pod uglom od četrdeset pet stepeni i polako pomerajte ključ naokolo, u osnovi izvijući utikač. Posle dvije ili tri primjene, utikač bi trebalo da izađe.

Uverite se da ključ ili oštricu uvlačite u čep, jer bi se u tom slučaju moglo desiti da se čep jednostavno raspadne, što bi predstavljalo ogroman problem. U slučaju da se to dogodi, korišćenje cediljke je preporučljivo.

5.Koristiti pumpu za bicikl

Verovatno vam nikada ne bi palo na pamet da pumpom za bicikl možete otvoriti flašu vina. Ali budite sigurni – ovaj metod je vrlo efikasan i vrlo ga je jednostavno realizovati. Uzmete pumpu za bicikl koja ima dodatnu iglu, zatim stavite iglu u čep i gurate. Gurajte iglu sve dok ne stigne do vazdušnog prostora između vina i čepa. Kada ste to uradili, počinjete da pumpate sve dok čep ne izađe iz boce.

6.Zagrejati bocu

Ovaj izbor je pomalo neuobičajen, ali zaista rješava vaš problem i ispunjava zadatak. Za ovu metodu vam treba nešto toplo, vruće ali ne smije biti prevruće. Najbolje je koristiti plamenik. Treba da lagano grijete flašu sve dok ne vidite da se čep kreće ka vrhu boce. Ne smije se koristiti boca koja je izvađena direktno iz frižidera, jer može veoma lako da pukne zbog nagle promjene temperature. Ako je boca hladna, sačekajte dok ne dostigne sobnu temperaturu.

7.Uklonite čep cipelom

Ovo je slična metoda kao metoda peškirom, ali je za nešto manje hrabrije. Treba da umotate donji deo vinske boce u peškir, ali umesto udaranja flaše u zid, jednostavno okrenite flašu naopačke i stavite je između nogu. Dok sedite, udarajte flašu cipelom. To može potrajati, ali je sigurnija alternativa od zagrevanja boce. Obavezno se zaustavite pre nego što čep izađe ili ćete napraviti nered po sobi.

Takođe pogledajte