razlicite case vina namjenjene vinima

Iako odgovor na ovo pitanje djeluje lako, nije tako jednostavno dati samo jednu cifru. Standardna mjera vina podrazumeva 140 mililitara po čaši. Tako bi standardna flaša vina od 750 mililitara sadržala oko pet čaša. Međutim, nije baš tako prosto dati odgovor na ovo pitanje zbog toga što postoje različite veličine serviranja za različite vrste vina!

U ovom članku ćete saznati tačan broj čaša vina po flaši u zavisnosti od vrste vina, flaša za vino i veličine čaša kao i koliko vina treba da poslužite na različitim događajima.

Standardna flaša vina sadrži 750 mililitara vina. Kada služite vino, uobičajena doza koju sipate u čašu je oko 150 mililitara. Prema tome, jedna flaša sadrži pet čaša vina. Ipak, ovaj broj se može mijenjati u zavisnosti od vrste vina i nivoa alkohola. Što je veći sadržaj alkohola u flaši vina, količina vina je manja.

Upravo zbog toga će vam u restoranu poslužiti manju količinu u slučaju da odaberete jače vino, a veću količinu u slučaju da odaberete vino sa manje alkohola. To takođe znači da vino sa više alkohola ima veći broj čaša u jednoj flaši vina.

Na primer, flaša sa pjenušavim vinom imaće četiri serviranja. Sa druge strane, flaša vina sa više alkohola sadržaće oko deset čaša.

Broj čaša zavisi i od veličine same čaše

Prije svega, treba da razmotrite u kojoj vrsti i veličini vinske čaše treba da poslužite vino. Koje su različite veličine čaša za vino? Da li ste ikada upitali zašto postoje različiti oblici i veličine vinskih čaša? Šta više, iz kog razloga vam nikada ne dolivaju čašu kad vam se u restoranu servira vino?

Standardna čaša za bijelo vino može da primi u prosjeku oko 300 mililitara vina. U standardnu čašu za crveno vino stane oko 400 mililitara. Neke ogromne čaše za crno vino mogu primiti i do 800 mililitara vina. Postoji nekoliko razloga zašto su čaše za crveno vino veće od čaša za bijelo vino.

Neki od tih razloga su:

  • Crvena vina su oporijeg ukusa,
  • Takođe, crvena vina bolje cirkulišu u čaši,
  • Veće čaše mnogo bolje zadržavaju aromu grožđa.

Čaše za šampanjac su uglavnom uske i dugačke i mogu da sadrže oko 600 mililitara pjenušavog vina. Oblik čaše pomaže u uštedi vina tokom dužeg vremena. U skladu s tim, sljedeći put ostavite malo prostora za cirkulisanje vazduha u čaši crnog vina i pokušajte da uhvatite aromu grožđa u vašoj čaši.

Koje veličine flaša vina postoje?

Današnje flaše vina od 750 mililitara su uglavnom standardne veličine. Rimljani su prvi koristili staklene flaše kao zamjenu za posude za vino. Težile su preko 200 kilograma i točenje vina iz njih bilo je nepraktično i komplikovano.

Masovniji prelazak na staklene flaše desio se u sedamnaestom vijjeku. U to doba veličine flaše zavisile su od sposobnosti duvača stakla da oblikuje flašu u određenu veličinu.

U današnje vreme imamo 17 različitih veličina flaša vina!

Zanimljivo je to da su sortirane po obimu i nazvane po biblijskim kraljevima. U slučaju da želite da proširite svoj asortiman vina, možete nabaviti veće ili manje flaše. Ali, pronalazak ovih većih flaša vina biće težak posao. Većina proizvođača vina nude veće flaše u ograničenim količinama. Kada se naprave takve flaše, one se odmah odvoze na licitaciju zbog svoje neobičnosti.

Kako vina stare u različitim veličinama boca?

Osnovna razlika dolazi zbog izloženosti kiseoniku. Sve veličine flaša za vino imaju približno sličnu mjeru kiseonika ispod čepa. U većim flašama kiseonik se raspoređuje na veću količinu vina. Zbog toga vino u većim flašama sporije stari.

Veće flaše su idealne za pravljenje zaliha vina na duže staze. Suprotno tome, manje flaše brže dovode do starenja vina, zato što se manja količina vina izloži istoj količini kiseonika.

Da li različiti oblici flaša sadrže istu količinu vina?

Što se tiče standardnih flaša za vino od 750 ml, sve sadrže sličnu količinu vina. Bez obzira na to, koji su najpoznatiji oblici flaša za vino? Postoje tri najčešća oblika:

  • Alzaski: Flaša duguljastog oblika i krhkog izgleda koji se u osnovi koristi za flaširanje suvih bijelih vina,
  • Burgundski: flaša savijenih strana, napravljena u devetnaestom veku. Koristi se za crni Pino, Šardone i za neka španska vina,
  • Bordo: visoka flaša za vina sa viškom tanina. Koristi se za sva ostala vina kao što su Merlo, Kaberne i druge.

Postoje i neki drugi intrigantni oblici flaša za vino poput boce šampanjca, međutim ona zapravo ima sličnu standardnu meru od 750 ml. Još jedan nestandardni oblik flaše je oblik stvoren u Provansi u Francuskoj. Ova nagnuta flaša ima kuglastu strukturu i kratak vrat.

Koliko vina poslužiti po osobi?

Standardna količina vina po čaši je 150 mililitara. Slobodno sipajte čašu od 300 mililitara kada želite piće za opuštanje kod kuće. Ipak, što se tiče konzumacije vina u restoranu ili na degustaciji vina, standardna količina točenja biće mnogo manja. Višak prostora u vinskoj čaši omogućiće vam da istražite vino do detalja. U skladu s tim, možete uroniti u mirise i strukturu vašeg vina, umjesto da ga samo iskapite uz večeru.

Koje smjernice primjeniti kada servirate vino na određenim događajima? Ovo je ono što treba da znate:

1. U restoranu – Vino možete naručiti servirano u čaši ili u flaši. Standardna količina vina je 175 mililitara. U slučaju da naručite flašu, to je oko četiri čaše. To je idealna standardna količina za večeru za dvoje.

2. Degustacija vina – Cilj degustacije vina je isprobavanje različitih asortimana vinskih ukusa i stilova. To je razlog zašto će standardna količina na ovom događaju biti 60 mililitara. U skladu s tim, svaki pojedinac može da popije šest čaša vina, što je približno dve standardne čaše u restoranu.

3. Degustacija vina i sira – Kada dogovarate ili idete na degustaciju vina i sira, možete se pridržavati slične količine vina od 60 mililitara. Tako se možete usredsrediti na istraživanje bogatih ukusa i različitih kombinacija sira i vina.

4. Večernje okupljanje – Na večernjem druženju možete planirati do tri čaše vina za svakog pojedinca. To iznosi dve standardne flaše ili jedna velika flaša za dve osobe.

5. Svakodnevni ručak – Na ručku od jednog obroka možete da poslužite dve čaše vina za svakog pojedinca. To je oko 240 mililitara.

6.Vino na kraju obroka – Možete servirati količinu od 90 mililitara u čaši nakon obroka. U ovom slučaju jedna flaša sadrži osam čaša za serviranje.

Koju količinu vina treba da poslužite po osobi?

Čaša vina može biti upravo ono što vam treba nakon napornog dana na poslu. U slučaju da popijete prekomjernu količinu vina, možete imati poteškoća pri hodanju ili osećaj nesvjestice. Takođe može doći do povećanja tjelesne težine zbog dodatnih kalorija koje unosite.

Koliko alkohola i kalorija ima u čaši vina?

Sadržaj alkohola u vinu može varirati zavisno od toga gde ga pijete. U Sjedinjenim Američkim Državama standardno je da alkoholno piće sadrži otprilike 14 grama alkohola. To je otprilike oko 150 mililitara vina, 300 mililitara piva ili jedno i po žestoko piće.

Unos kalorija zavisi od vrste vina. Jedna čaša od 150 mililitara može da sadrži u prosjeku 150 do 200 kalorija. Uglavnom, standardna čaša crnog vina ima 125 kalorija. To iznosi 625 kalorija za cijelu flašu.

Količina vina koju biste trebali piti dnevno?

Što se tiče pijenja, uobičajena upotreba alkoholnih pića koja se smatra umjerenom obuhvata jedno piće dnevno za dame i dva pića na dan za muškarce. Konzumiranje više od četiri pića za par sati za dame i više od pet pića za muškarce smatra se prekomjernom upotrebom alkohola.

Kao što je naznačeno iz američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizma, težak potrošač je svaki pojedinac koji pije barem po jednu flašu vina više od pet puta mesečno. Na ovaj način možete procieniti da li pijete mnogo. Ipak, ukoliko pretpostavimo da povremeno popijete čašu vina ili burbona, ili čašu piva na okupljanjima, u tom slučaju spadate u povremenog potrošača. Nema razloga da brinete o količini vina koju unosite.

Gde kupiti kvalitetno vino?

Da biste kupili flašu vina, možete da odete do najbliže prodavnice vina. Sa druge strane, u slučaju da tražite retku flašu vina, to možete učiniti putem interneta, u specijalizovanim prodavnicama vina ili možete otići na rasprodaju vina. Alternative u vinskoj radnji mogu biti ograničene, a vi možete da imate zbog izgubljenog vremena dodatni trošak.

Pa opet, kupovina na internetu može biti rizična, jer možete završiti sa lažnim vinom ili lažnom flašom. U slučaju da vam treba odličan asortiman flaša vina, morate razmotriti mjesto gde i kako ih što duže skladištiti.

Zaključak

Prema navedenim veličinama flaša i čaša za vino možemo zaključiti da standardna flaša od 750 mililitara sadrži pet serviranja. Vi možete u zavisnosti od događaja da sipate malo manje ili malo više. Bez obzira na količinu, preporučujemo vam da uživate u najkvalitetnijim vinima, kvalitet je bitniji od kvantiteta.

Takođe pogledajte