Novogodišnji matine bio je organizovan sada već tradicionalno po većim gradovima 31.12.2022 simbolišući kraj još jedne godine. Novi Sad, kao evropska prestonica kulture, imao je šarolik program po trgovima, a među mestima za dnevne žurke nalazila se i kuća rakije i vina – Krivina, čije ime oslikava i mesto gde se nalazi, a to je ugao ulica Sremske i Maksima Gorkog. Ovo je zapravo specijalizovana prodavnica vina, rakija i viskija. Mesto je zamišljeno da može i da se sedne na čašu dobrog pića, ali i kao prodavnica u kojoj se broji preko 500 etiketa vina, 100 etiketa rakija, isto toliko viskija i ostalih spirita.

Muzički program bio je upakovan kombinacijom hitova devedesetih sa domaće i strane scene. Dan je za mnoge najbolje bilo započeti sa kratkim pićem, s obzirom na to da se od rakija i viskija ovde stvarno moglo birati. Preporučeno je da se proba rakija od šljiva pakovana u boci pod nazivom Baština 1858, kao i rakija od šljiva pakvana u boci Zlatni Tok koja je dvostruko destilisana. Baština 1858 je rakija posebnog kvaliteta, u strogo ograničenoj seriji proizvedena – i to samo 1858 boca. Dobijena je od probranih plodova autohtonih sorti šljiva trnovače i požegače, uz šestogodišnje odležavanje u odabranim buradima od hrasta sa Goče, i selekcijom najboljih destilata. Rakija Zlatni Tok stvorena je od probranih plodova šljiva sorti crvena ranka koja čini 40% njenog sastava, požegače 20% i ostalih sorti u ostacima od po 20%. Služi se posle četvorogodišnjeg odležavanja i dvosutruko je destilisana.  

Za novogodišnji matine, među belim vinima na čašu mogli su se probati Belluci od vinarije Erdevik – sorta tamjanika, Sauvignon od vinarije Đurđić – sorta sauvignon blanc, Chardonnay od vinarije Masciarelli koju sada vodi čuvena Marina Cvetić – sorta chardonnay, Riesling od Schlos Johannisberg sorta – rajinski rizling, kao i Massovivo od Frascobaldi-ja, sorta vermentino. Među crvenim vinima u ponudi su bile sledeće sorte: prokupac – Zmajeviti od vinarije Despotika, cabernet sauvignon – Mali Momentum od vinarije Veritas, sjedinjenje merlota, probusa i cabernet sauvignon-a oličenog kroz Rebus od vinarije Reljić, merlot u flaši Kanona od vinarije Jeremić, i malbec oličen kroz flašu Malbec Reserva od Altos Las Hormigas. 

Od roze vina moglo se birati između cabernet sauvignona kroz flašu Onyx roze od vinarije Cilić, kao i sjedinjenje muscat hamburg sorte i slankamenka oličeno kroz Randes od vinarije Dragić. Kad je okrenuta ploča na pesmu “The World is mine” od Davida Guett-e, stvorio se pravi trenutak i za čašu penušavog vina, a od izbora je bio najbolji chardonnay od vinarije Deurić.

Dok se opisuje novogodišnji matine, lepo je pomenuti da se ovde svake srede organizuju degustacije vina, rakije i ostalih spirit uz druženje i predavanje iz oblasti somelijerstva, tehnologije i drugih profesija iz sličnih oblasti. Pa navratite, jer je ovo mesto gde se kreira hedonizam za one koji umeju da ga prepoznaju.

Pripremila: Tatjana Vujović

, , , , ,
Takođe pogledajte