Kuća rakije i vina za novogodišnji matine – Krivina Novi Sad

Novogodišnji matine bio je organizovan sada već tradicionalno po većim gradovima 31.12.2022 simbolišući kraj još jedne godine. Novi Sad, kao evropska prestonica kulture, imao je šarolik program po trgovima, a među mestima za dnevne žurke nalazila se i kuća rakije i vina – Krivina, čije ime oslikava i mesto gde se nalazi, a to je ugao ulica Sremske i Maksima Gorkog. Ovo je zapravo specijalizovana prodavnica vina, rakija i viskija. Mesto je zamišljeno da može i da se sedne na čašu dobrog pića, ali i kao prodavnica u kojoj se broji preko 500 etiketa vina, 100 etiketa rakija, isto toliko viskija i ostalih spirita.

Muzički program bio je upakovan kombinacijom hitova devedesetih sa domaće i strane scene. Dan je za mnoge najbolje bilo započeti sa kratkim pićem, s obzirom na to da se od rakija i viskija ovde stvarno moglo birati. Preporučeno je da se proba rakija od šljiva pakovana u boci pod nazivom Baština 1858, kao i rakija od šljiva pakvana u boci Zlatni Tok koja je dvostruko destilisana. Baština 1858 je rakija posebnog kvaliteta, u strogo ograničenoj seriji proizvedena – i to samo 1858 boca. Dobijena je od probranih plodova autohtonih sorti šljiva trnovače i požegače, uz šestogodišnje odležavanje u odabranim buradima od hrasta sa Goče, i selekcijom najboljih destilata. Rakija Zlatni Tok stvorena je od probranih plodova šljiva sorti crvena ranka koja čini 40% njenog sastava, požegače 20% i ostalih sorti u ostacima od po 20%. Služi se posle četvorogodišnjeg odležavanja i dvosutruko je destilisana.  

Za novogodišnji matine, među belim vinima na čašu mogli su se probati Belluci od vinarije Erdevik – sorta tamjanika, Sauvignon od vinarije Đurđić – sorta sauvignon blanc, Chardonnay od vinarije Masciarelli koju sada vodi čuvena Marina Cvetić – sorta chardonnay, Riesling od Schlos Johannisberg sorta – rajinski rizling, kao i Massovivo od Frascobaldi-ja, sorta vermentino. Među crvenim vinima u ponudi su bile sledeće sorte: prokupac – Zmajeviti od vinarije Despotika, cabernet sauvignon – Mali Momentum od vinarije Veritas, sjedinjenje merlota, probusa i cabernet sauvignon-a oličenog kroz Rebus od vinarije Reljić, merlot u flaši Kanona od vinarije Jeremić, i malbec oličen kroz flašu Malbec Reserva od Altos Las Hormigas. 

Od roze vina moglo se birati između cabernet sauvignona kroz flašu Onyx roze od vinarije Cilić, kao i sjedinjenje muscat hamburg sorte i slankamenka oličeno kroz Randes od vinarije Dragić. Kad je okrenuta ploča na pesmu “The World is mine” od Davida Guett-e, stvorio se pravi trenutak i za čašu penušavog vina, a od izbora je bio najbolji chardonnay od vinarije Deurić.

Dok se opisuje novogodišnji matine, lepo je pomenuti da se ovde svake srede organizuju degustacije vina, rakije i ostalih spirit uz druženje i predavanje iz oblasti somelijerstva, tehnologije i drugih profesija iz sličnih oblasti. Pa navratite, jer je ovo mesto gde se kreira hedonizam za one koji umeju da ga prepoznaju.

Pripremila: Tatjana Vujović