Istražite mapu vina Španije da biste otkrili najpoznatija vina u zemlji.

Nekako, španska vina i dalje lete ispod radara. Ono što je iznenađujuće, Španija je treći najveći proizvođač vina sa najvećom površinom posvećenom vinogradima na svetu! (2,4 miliona hektara)

Španska vina se kreću u rasponu od onih sa odličnom cenom do kolekcionarskog blaga, od delikatnih belih do raskošnih crvenih.

Pošto je Španija toliko raznolika, pomaže da se sagleda zemlja. Hajde da istražimo glavna područja proizvodnje vina i shvatimo po čemu su najpoznatija.

Španski vinski regioni

U Španiji postoji 138 zvaničnih oznaka vina (od 2020.). Regioni su neverovatno raznoliki, proizvode sve, od žutog Albarinja do mastiljastog, crvenog Monastrela. Dakle, najbolji način da naučite o španskom vinu je da podelite zemlju na 7 različitih klima.

Severozapadna „zelena“ Španija

Regije koje treba znati: Rias Baikas, Ribeira Sacra, Bierzo, Tkakolina

Ključno grožđe: albarinjo, mensija, godelo

Galicija pruža veoma drugačiji osećaj od ostatka Španije. Bujne zelene doline u planinama vode do gradova duž vode u kojima kuhinja uključuje puno sveže ribe.

Albarinjo je šampionsko grožđe regiona Rias Baikas, koje se nalazi na krajnjem severozapadu španske vinske karte. Očekujte da ćete piti bela vina na bazi minerala zajedno sa nekoliko kiselih, elegantnih i aromatičnih crvenih vina napravljenih od mensije.

Doline reka Ebro i Duero

Regioni koje treba znati: Rioja, Ribera del Duero, Toro, Rueda, Carinena

Ključno grožđe: tempraniljo, garnacha, carignan, verdejo, viura

Doline reka Ebro i Duero proizvode neka od najpoznatijih španskih vina Tempranillo.

U Ruedi raste izuzetno, mineralno špansko belo vino koje se zove Verdejo.

Dolina reke Ebro je srećna što dobija više mediteranskog uticaja sa manje intenzivnim klimatskim promenama. Zbog toga, Tempranillo i Garnacha proizvode voćnija, elegantnije stilizovana vina. Rioha je poznata po svojim dugogodišnjim bodegama, kao što je Lopez de Heredija, koji stalno daju crvena vina dostojna starenja.

Severna mediteranska obala

Regije koje treba znati: Cava, Priorat, Montsant

Ključno grožđe: carignan, garnacha, cava grožđe: macabeu (aka viura), parellada i ksarello

Malo mesta na svetu ima savršeniju mediteransku klimu.

Mnogo grožđa dobro raste u Kataloniji zbog mnogih jedinstvenih mikroklima od obale do kopnenih brda. Duž obale, Cava je vladajuća kraljica. Cava je španski odgovor na šampanjac. Međutim, umesto da koriste isto staro francusko grožđe, oni uključuju autohtono grožđe koje daje ukusna vina sa finoćom.

Najmoćnija regija crvenog vina je definitivno Priorat. Nekada zaboravljen (desetkovan filokserom), Priorat je postao žarište crvenog vina koje su kritičari priželjkivali. Stara loza Carignan i Garnacha drže ključ svojih voćnih, a ipak škriljastih crvenih vina.

Južni Mediteran

Regioni koje treba znati: Utiel-Rekuena, Iecla, Jumilla, Bullas

Ključno grožđe: monastrel, bobal, kaberne sovinjon

Južni Mediteran na španskoj vinskoj mapi nudi odlične mogućnosti za ljubitelje vina koji vole voće. Dva koja su najvrednija pomena su Monastrell (tzv. Mourvedre), bogato crveno vino koje oblaže usta, i Bobal, crveno vino koje se svakodnevno pije nalik soku od borovnice.  

Zanimljivo je da se bordo sorte (kao što je Cabernet Sauvignon) i ovde dobro ponašaju i daju odlično mešanje grožđa sa Monastrelom. U Jumili, Bodega El Nido izlaže konstantno visoko ocenjene mešavine Monastrell-Cabernet.

Centralna visoravan

Regije koje treba znati: Mentrida, Ucles, Vinos de Madrid, itd.

Ključno grožđe: tempranillo, garnacha, albillo, petit verdot

Centralna visoravan ili Meseta Central je unutrašnji plato Španije i dom glavnog grada Madrida. Prosečna nadmorska visina ovde je oko 2.500 stopa (762 metra) i sunčano je i suvo. Da bi preživele ove sušne uslove, vinove loze su udaljene jedna od druge i rastu blizu zemlje.

Iako ovde raste mnogo belog Airena, prava zanimljivost potiče od stare loze Garnacha i Petit Verdot koja raste na još višim visinama u brdima. U stvari, ovde postoje mnoga mesta za vinograde, koja se zovu „Vino de Pago“ koja obećavaju.

Andaluzija

Regionalno koje treba znati: Sherry, Sijeras de Malaga, Montilla-Moriles

Ključno grožđe: palomino, Pedro Ksimenez, muskat de Aleksandrija

Andaluzija je najpoznatija po Sherry-ju. Oštra bela albariza zemlja čini da vinogradi Palomino u Kadizu izgledaju kao mesečev pejzaž. Sherry vina koja bi svi trebali probati su ona na suvoj strani, uključujući Manzanilla i Amontillado.

Montilla-Moriles, s druge strane, proizvodi jedno od najslađih vina od svih. Zove se „PKS“ i pravi se od grožđa Pedro Ksimenez. Odležani PKS, poput onih iz Bodegas Toro Abala, dovoljno je sladak da se prelije preko palačinki (što ga čini najluksuznijim sirupom za doručak u istoriji sveta).

Konačno, Sierras de Malaga pravi suva, mirna vina. Suva vina Moscatel (Muscat de Alekandria) iz ove oblasti sugerišu kako se stvari menjaju u Andaluziji.

Ostrva (uključujući Kanarska ostrva)

Ključne regije: Kanarska ostrva, Illes Beleares

Ključno grožđe: palomino, listan negro, callet

Ostrva Španije nude širok spektar vina od crvenih do slatkih belih vina napravljenih od Moscatela. Vina sa Kanarskih ostrva se doživljavaju kao peskava i rustikalna zbog vulkanskog tla.

Trenutno je malo izvoznika retkih ostrvskih vina. Možda je to razlog da krenemo na put.

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 7.12.2021. https://winefolly.com/deep-dive/map-of-spain-wine-regions/

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte