Ako na dočeku Nove godine popijete šampanjac jeftiniji od 20 dolara, velika je verovatnoća da je to Prosecco ili Cava. Pa se verovatno pitate…

Šta je Cava?

Cava je špansko penušavo vino. Cava se pravi na isti način kao što se proizvodi šampanjac, ali od različitog grožđa.

Otkrijmo šta je Cava i šta je čini jedinstvenom. Iznenadićete se kada saznate da je Cava daleko bliži šampanjcu (u smislu ukusa) nego Proseccu. Ako tražite dobar odnos kvaliteta i cene za penušavo vino, Cava je možda izbor za vas.

Cava grožđe

3 glavna grožđa:

 • Macabeu (beli)
 • Parellada (bela)
 • Xarel·lo (beli)

Ostalo grožđe:

 • Chardonnay (beli)
 • Crni pinot (crveni)
 • Garnacha (crvena)
 • Monastrell (crveni)

Okusite razliku Cave

Macabeu (zvano Viura u Rioji) primarno je grožđe koje se koristi u proizvodnji Cave. Uprkos svojoj važnosti, ukus Macabeua je pomalo jednostavan. Ima slabu cvetnu aromu, ukus limuna sa pomalo gorkastim završetkom, sličnog ukusa kao zeleni bademi. S druge strane, Xarel·lo mnogo je aromatičniji sa bogatim cvetnim aromama i notama sličnim krušci / dinjama. Poslednje grožđe, Paralleda, meša se zbog svojih visokih kiselina i začinjenih citrusnih ukusa. Tri španska grožđa zajedno stvaraju uravnoteženo voćno penušavo vino koje je manje slatko od prošeka, ali ne tako orašasto kao vintage šampanjac.

Da li je Cava slatka? Ne, ne obično. Cava je mnogo bliža ne-vintage šampanjcu ili američkom penušavom vinu. Razdvojimo stilove Cave:

Stilovi Cava

Brut & Brut Nature Cava

Voćni osvežavajući aperitiv

Brut Nature je specifična kategorija unutar Bruta koja ima još manje slatkoće. Ovaj stil raste u popularnosti jer ima manje kalorija, a Brut Nature je odlična alternativa koktelima i lagerima.

 • Brut Nature: 0-3 g / l rezidualni šećer
 • Ektra Brut: 0-6 g / l zaostalog šećera
 • Brut: 0-12 g / l zaostalog šećera
 • Poluseko: 12-17 g / l R.S. (zvano Extra-Dry)

Cava Rose

Pink!

Da bi Cava imala ružičastu boju, vinari moraju u mešavinu dodati i drugo grožđe. Uobičajeno je videti špansku garnaču (poznatu kao Grenache) uklopljenu u arome jagode i maline, a Monastrell (zvani Mourvedre) dodat je zbog svoje starinske ružičaste nijanse i breskavo-cvetnih mirisa. Takođe, pinot crni raste u popularnosti iako nije tradicionalno grožđe.

Vintage i ostarela Cava

Orašasto i prepečeno

Većina ljudi poznaje Cavu kao jednostavni aperitiv sa začinjenim aromama, ali više proizvođača dopušta svojim vinima da ostare. Vintage i Cava odležali na talogu imaju neverovatno telo sa zapečenim notama jabuke i badema. Mnoga od ovih prestižnih flaša koriste grožđe Pinot Noir i Chardonnay (klasično grožđe šampanjca). Iako se čini da francusko grožđe ne odgovara španskoj tradiciji, vina čine da se ljubitelji šampanjca kikoću od veselja.

Popularni proizvođači Cave

Cava DO (denominacion de origen) je zvanična klasifikacija Cava vina. Može se proizvoditi širom Španije, ali većina Cava vina se pravi u Penedesu (pored Barselone) i u dolini reke Ebro (u Rioji). Sada je blizu 200 proizvođača registrovano kod Cava Consejo Regulador.

Kako Španci tako jeftino izvlače mehuriće visokog kvaliteta?

Nakon posete Jaume Serra-u neposredno ispred Barselone, shvatili smo kako Španci mogu tako jeftino proizvesti Cavu. U potpunosti su usvojili naprednu mehanizaciju kako bi proizvodili, skladištili i flaširali svoju Cavu.

Neverovatno je, ako ne i pomalo jezivo videti bespilotne viljuškare u savršenoj formaciji kako pažljivo prikupljaju, rešetaju i slažu milione boca. Skladište grmi od aktivnosti, ali nema ni jednog čoveka na vidiku. Iznenađujuće, vina su ukusna.

Mnogo smo bliži iRobotu nego što mislite.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 23.6.2021. https://winefolly.com/tips/what-is-cava/

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte