Rose Oh my darling sommelier Tomislav Jakopović proglasio je jednim od najboljih vina Hrvatskoj. U Vinskom Klubu u Zagrebu održano je predstavljanja OH wines Saše Bernobić iz Istre.
Obiteljski brend vina Bernobić priča je o suncu, zelenim obroncima, punoći suvremenog života i inovativnom pristupu.

Na zapadnim visoravnima podno Vižinade u selu Ohnići u odličnim geo-klimatskim uvjetima obitelj Bernobić obrađuje vinograde milovane daškom mora. Njihova uvjerenja su obiteljsko prenesena ljubav prema zdravom načinu podizanja vinograda u skladu s ritmovima prirode, koja vinu daju izvornost
Saša Bernobić kaže da je njegova vizija kontinuirano nadograditi blagodati prirode, stvarati svježa i pitka vina, istodobno stvarajući vina koja će uvijek pozitivno iznenaditi i najzahtjevnije. Njegov način proizvodnje vina je istraživački, ako svijet znanosti izbaci nešto što mijenja stil i karakter vina na pozitivno, Bernobić će prvi to osobno iskušati u svom podrumu. Trenutno istražuje trend novih vrsta kvasaca koje znanost daje i veseli ga sama pomisao što će tek nastati od toga. Oh Wines vinogradi prostiru se na 5 hektara, gdje uzgaja malvaziju, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon te od ove godine još i muškat žuti.


Uz vinograde, uzgaja autohtone sorte maslina koje daruju izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ima 400 stabala maslina i ove godine planira zasaditi još 120 stabala. Sorte su leccino,pendolino i istarska bjelica. Posebnost njegove proizvodnje EVOO ulja, je selekcija Denocciolato, prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno otkoštavanjem ploda. Time se dobije hladno prešano- pulpa ulje, nutritivno vrjednije jer se eliminiraju negativni fenoli iz koštica. Godišnje proizvede 20 do 30 butelja, te je zato ta selekcija namijenjena kuharima Michelin restorana.


Kušalo se 5 Oh vina i otkošteno maslinovo ulje. Od svježih vina kušalo se Malvaziju 2021, zatim Oh yeah kupažu malvazije i chardonnaya i voćni rose Oh my darling. Od odležalih jedan pjenušac te jedan odležani Teran. Od bijelih laganih, lepršavih vina, izražene voćnosti, čiste aromatike na nosu i laganog tijela, došlo se do izrazito voćnog Terana barrique, nježnih tanina s ugodno spojenim kiselinama.
Oh Rosaline je pjenušca proizveden klasičnom metodom od sorte teran koji odležava na kvascu i do 22 mjeseca. Karakteristične jagodaste aromatike s notama krušnih mrvica . Oh Rosaline, vrlo je nježnih perlica s dugim „aftertastom“ nakon kušanja.

#i


Za rose Oh my darling , “Ovo je zasigurno jedan od deset najboljih hrvatskih rosea.” kaže Tomo Jakopović. Grožđe se za ovo vino preša zajedno s peteljkom, koja pridonosi nježnijim i čistim bojama te izraženijom voćnom aromatikom. Jakopović zaključuje: “Ovo će vino biti dobro svim iskusnim poznavateljima vina ali i onima koji se možda prvi put susreću s vinom.


OH Teran barrique je na putu da postane veliko vino kaže Jakopović “ Ovaj Teran barrique možda nije još veliko vino ali definitivno ima sve argumente da to postane. Dobiva se od kasne berbe s najboljih položaja. Ima čiste arome, dobar utjecaj drveta francuskog hrasta u kojem leži 18 mjeseci, a gotovo uopće se ne osjeti aroma dima. Fermentirano je s kvascem Terra Rossa,koji je prvi hrvatski certificirani kvasac dobiven selekcijom na teranu od njemačkih biotehnologa. Jako asocira na crna i crvena bobičasta voća, pogotovo crni ribiz, te ima i dozu pikantnosti.


Vinarija Oh Wines pokazuje novu filozofiju i novu budućnost. Saša Bernobić sada radi na uvođenju novog pristupa biodinamike u podrumu sa non-saccharomyces kvascima.


Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

, , , , , , , , ,
Takođe pogledajte