Šta je sangrija?

Sangrija je alkoholno piće porijeklom iz Španije. Postoji nekoliko varijacija sangrije tako da se i sami sastojci razlikuju. Pored vina, sangrija može da sadrži voćni sok (obično sok od narandže), zaslađivači (neki sirup, nektar agave ili šećer), gaziranu vodu, voće (narandže, ananas, nektarine, breskve, jabuke, kruške), aromatizovani likeri, voćne rakije ili konjak.

Šta je sangrija

Danas je sangrija sinonim za dobru zabavu, po tome se razlikuje od svojih rođaka, crnog i bijelog vina koji podrazumijevaju otmjenost. Porijeklo sangrije datira iz srednjeg vijeka kada je voda bila nesigurna za piće, a prednost se davala fermentisanim pićima jer je bio manji rizik od zaraze i raznih bolesti. Ljudi srednjeg vijeka su miješali vino sa raznim začinima kao što je cimet. Bitno je napomenuti da je tadašnje vino bilo dosta slabije nego ovo koje mi danas konzumiramo.  

Naziv sangrija dolazi od španskog izraza za mješavinu voća i vina. Iz Španije se vrlo brzo raširilo po cijeloj Evropi, a Americi je predstavljena 1964. godine tokom Svjetske izložbe u Njujorku. Riječ sangrija ima korijene u latinskom jeziku i označava krv. Prvobitna sangrija je pravljena od crvenog vina koje pomiješano sa voćem dobije boju sličnu krvi, otuda naziv za ovo piće. Nakon probijanja na svjetsko tržište, svaki restoran je napravio sopstvenu verziju sangrije sa nekim specifičnim voćem ili posebnim vinom. Danas se u brojnim marketima mogu kupiti gotove sangrije, ali ima posebne draži u pravljenju sopstvene.

Šta je bijela sangrija?

Iskusni znalci vina kažu da je teže naći dobro bijelo vino sa sangriju nego što je to slučaj sa crvenim vinom. To je zato što bijela vina imaju izraženiju voćnu stranu tako da se mora obratiti posebna pašnja pri izboru bijelog vina za sangriju. Na primjer, Sauvignon Blanc koji sadrži dosta citrusnih aroma neće se dobro uklopiti u recept za sangriju u kome se nalazi dosta liimete ili limuna jer toliki citrusi mogu učiniti sangriju neprivlačnom. Vina koja su se pokazala kao dobra za sangriju su šardone bez hrastovine i vina Chenin Blanc. Sve što važi za sangriju sa crvenim vinom važi i za sangriju sa bijelim, treba tražiti jednostavnijim vinima, izbjegavati skupa, stara i složena bijela vina kao i bijela vina punijeg tijela poput hrastovog šardonea.

Kako se pije sangrija?

Sangrija se najčešće služi hladna i savršeno je piće za vrele ljetne noći. Topla sangrija se obično služi zimi. U koje god doba godine da je pijete, savršeni spoj ukusa vina, voća i likera će probuditi vaša nepca. Hrana koja se slaže sa sangrijom su morski plodovi, začinjena jela, sirevi i deserti.

Kako se pije sangrija

Sangrija se služi iz vrča ili činije za punč. Najčešće se koristi prozirna činija da bi se vidjela ljepota sangrije. Sangrija se služi ohlađena ili se sipa preko leda. Jedan od načina serviranja je da čašu u koju ćete sipati sangriju potopite po rubovima u vodu a zatim u šećer ili u neki začin (preporučujemo cimet). Nije rijedak slučaj da se doda i neki voćni ukras, može čak i biljka. Stavite trešnju, brusnicu ili malinu na čačkalicu i stavite na čašu. Sangrija u čaši se može ukrasiti i kriškama limuna ili narandže a u igri je i list mente.

Ako služite toplu sangriju šerpu u kojoj se nalazi sangrija svo vrijeme držite na tihoj vatri. Savjet kod tople sangrije je da koristite čaše koje imaju deblje staklo da ne bi pukle pri sipanjju. Što se tiče ukrašavanja, važi sve ono što važi i za hladnu sangriju, voće, šećer, začini, citrusi, menta.

Kako napraviti sangriju?

Najbolje vino za sangriju je suvo voćno vino dobre kiseline i sa niskim taninima, tako da se mogu koristiti vina iz bilo koje zemlje. Tradicionalna verzija sangrije iz Španije je bila isključivo od vina napravljenog od Tempranilla, to je sorta grožđa koja se koristi za poznata vina regije Rioja iz Španije. Svako crno vino će se drugačije ponašati u dodiru sa voćem, pa treba imati par stvari na umu. Koristite suva vina koja u sebi sadrže jednostavne voćne ukuse i arome. Treba izbjegavati starija crna vina, oni su previše delikatni za mješanje sa voćem i ostalim alkoholom. Takođe izbjegavajte vina sa visokim sadržajem tanina jer tanin može učiniti sangriju oporom i klonite se starijih vina u kojima su sve arome i ukusi već dovoljno dozreli.  Vina koja su se pokazala kao najbolja za pripremu sangrije su  Granache, Merlot, Tempranillo, Pinot Noir i Zinfandel.

Kako napraviti sangriju

Količina alkohola u sangriji zavisi od vrste vina sa kojom se sangrija pravi. Ako je sangrija začinjena rakijom od breskve, što je čest slučaj, količina alkohola je veća. Zakon Evropske unije kaže da pića koja su označena kao sangrija moraju imati manje od 12 % vol. alkohola.

Sangrija recept

Crvena sangrija

Sastojci:

 • 1750 ml crnog vina
 • ¾ šolje šećera
 • ¾ šolje soka od narandže
 • Sok od jednog limuna
 • Sok limete
 • Voće (narandže, breskve, šljive, citrusi)

Priprema:

 • U većoj posudi pomiješajte šećer i sokove iz voća. Miješajte dok se šećer ne otopi, pokrijte krpom i ostavite u frižider na nekih pola sata da se rashladi.
 • Vino i voće dodajte nekih pola sata prije posluživanja da bi se ukusi sjedinili. Čaše napunite ledom i sipajte sangriju, dekorisati po želji.

Bijela sangrija

Sastojci:

 • 1750 ml bijelog vina
 • ¼ ili ½ šolje šećera (u zavisnosti od toga koliko slatku sangriju želite)
 • ¾ šolje rakije od breskve
 • Sok jednog limuna
 • Voće (breskve, jabuke, borovnice, kupine, maline, citrusi)
 • Menta ili bosiljak

Priprema:

 • Pomiješajte vino, šećer, rakiju i sok od limuna. Miješajte sve dok se šećer ne otopi, zatim dodajte voće. Ostavite u frižideru nekoliko sati, najbolje je ostaviti preko noći.
 • Sangriju poslužite preko leda i dekorišite po želji.

Savjeti za što bolju sangriju:

 • Najbolja crvena sangrija je sa Rioja vinom
 • Sangrija je ukusnija ako u nju dodate rakiju
 • Jedan od trikova je da dan prije pripreme marinirate voće i začine.
 • Ne odvajajte koru od voća, ovo se posebno odnosi na citruse. Dovoljno je da ih dobro operete.
 • Stari trik je da dodate vaniliju u sangriju, ona je ta koja doprinosi poznatom okusu sangrije.
 • Štapići cimeta će učiniti čuda u vašoj sangriji.
 • Ne zaboravite led!

Uživajte.

, , , , , ,
Takođe pogledajte