U svetu u kojem je veće bolje, Syrah je idealan izbor.

Tamniji je od Cabernet Sauvignona i sadrži velike količine antioksidanata koji ojačavaju zdravlje. Otkrijte detalje o vinu Syrah u ovom vodiču i naučite razlike između Syraha novog sveta i starog sveta.

Vodič za vino Syrah

Vinski profil Syraha

VOĆE: Kupina, borovnica i bojsenberi (kolač i džem)

OSTALO: Maslina, biber, karanfilić, vanilija, nana, sladić, čokolada, aleva paprika, ruzmarin, sušeno meso, slaninina mast, duvan, začinsko bilje i dim

HRAST: Da. Obično srednje i visoko korišćenje starenja hrasta (svih vrsta).

TANINI: Srednji (+)

KISELOST: Srednja (+)

STARENJE: Da. 5-9 godina (najviše) i 12-25 godina (primeri vredni starenja)

SINONIMI I REGIONALNA IMENA: Shiraz, Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serene, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Cote-Rotie, St. Joseph

Vinski regioni Syrah

~ 460.000 hektara širom sveta (186.000 hektara)

  • Francuska (169.000 hektara) Obala Rone: Cornas, Hermitage, St. Joseph, Cote-Rotie
  • Australija (105.000 hektara) Barossa, McLaren Vale, obala krečnjaka
  • Španija (49.000 hektara) Priorat, Montsant, Toro, Iecla
  • Argentina (32.000 hektara) Mendoza, Salta
  • Južna Afrika (25.000 hektara) Stelenboš, Parl, Franshuk
  • Sjedinjene Države (23.000 hektara) Paso Robles, Santa Barbara, Napa, Sonoma, Columbia Valley (VA)
  • Italija (17.000 hektara) Toskana, Sicilija
  • Čile (15.000 hektara) dolina Colchagua, dolina Maipo

Ukus vina Syrah

Syrah je odgovoran za neka od najmračnijih crvenih vina punog tela. Ima ukus tamnog voća od slatke borovnice do slane crne masline.

Kada pijete Syrah, dočekaće vas pun ukus koji se sužava, a zatim ima začinjenu paprenu notu u aftertasteu. Zbog svog prednjeg stila, Syrah se često meša sa grožđem koje dodaje više srednjeg nepca, poput Cabernet S auvignona, kako bi ukus vina bio potpuniji.

Tradicionalno u Francuskoj, Syrah se meša sa Grenacheom svetlog tela i još bogatijim Mourvedreom kako bi stvorio klasičnu mešavinu Cotes du Rhone.

Syrah novog sveta protiv Syraha starog sveta

Novi svet u odnosu na stari svet Syrah starog sveta iz Italije i Francuske ima više kiselosti i zemljano-zeljastih aroma. Vina Syrah u stilu novog sveta iz Australije, SAD-a i Južne Amerike obično imaju više voćnih karakteristika sa puno začina. Vizuelizujte zajednički ukus vina Sirah u zavisnosti od toga iz kog dela sveta potiču.

7 fascinantnih činjenica o vinu Syrah

Hermitage

Neki od najskupljih Syraha na svetu su sa područja zvanog Hermitage površine 340 hektara. Najbolja vina se dobijaju sa brda blizu sela Tain-l’Hermitage, a poznata su po cvetnim i dimnim aromama kupine i mesa sa roštilja.

Poreklo imena

Reč Syrah može poticati iz „Siracruse“ – grada na Siciliji. Sirakuza je bila moćan grad tokom drevne grčke vladavine 400. p.n.e.

Izgubljena mešavina

Pre kontrole nad apelacijom u Francuskoj, Bordelais je umešao Syrah u njihova crvena vina kako bi ih obogatio. Danas mešavine Cabernet-Syrah često možete pronaći u Australiji i Sjedinjenim Državama.

Roditeljstvo

Dva vrlo nejasna grožđa su roditelji Syraha: Dureza i Mondeuse Blanche. Dureza je iz južne Francuske, severno od Nima, departman Ardeche. Mondeuse Blanche se može naći u Savoji.

Petite Syrah?

Petite Syrah ne znači „mali Sirah“. Petite Syrah (zvani Durif) je drugačija sorta grožđa i genetsko je potomstvo Syraha i ređeg Peloursina.

Vinogradarstvo

Vinogradari često kažu „Syrah voli pogled“, jer su najbolji vinogradi obično prema vrhu brda gde je manje zemlje, što čini da loze daju manje (ali koncentrisanije) grožđe.

Vinarstvo

Budući da vina Syrah imaju tako gustu kožu i visoki tanin, uobičajena je praksa da vinari danima (ili čak nedeljama) hladno kvase grožđe Syrah. Hladno namakanje (poznato kao produžena maceracija) povećava boju i voćnost vina, istovremeno smanjujući oštre taninske i zeljaste arome.

Uparivanje vina Syrah sa hranom

Sa svojim masivnim ukusom punog tela, Syrah se odlično slaže sa smelom hranom. Možete upariti Syrah sa bilo čime, od pljeskavice od plavog sira do roštilja, trik je u otkrivanju suptilnih nijansi vina.

Pokušajte da koristite bilje Provanse Začinite hranu posebnom mešavinom biljaka poreklom sa juga Francuske. Cvetne aromatike bilja Provanse sa lavandom, komoračem i majčinom dušicom dobro će se dopuniti sa vinom Syrah starog sveta.

Mekani sirevi su bolji Rad sa mekšim smrdljivim sirevima, masne teksture i zemljanih ukusa kakav je Abbaie de Belloc upiće visoki tanin u Syrahu.

Savet za Syrah i roštilj Biber začin u australijskom Syrahu čini čuda sa ljutim roštiljem. Pokušajte začiniti svoje meso anisom i karanfilićem da biste otkrili te suptilne nijanse u vinu.

Profil Syraha: dolina Barossa

Dolina Barossa u Australiji rodno je mesto nekih od najbolje ocenjenih vina zasnovanih na Syrahu na svetu. Međutim, uprkos slavi regiona, dolina Barossa ostaje donekle provincijska vinska zemlja. Najbliži veliki grad Barossi je Adelaida u Južnoj Australiji. Niske ravnice iz grada Adelaide vode u brda u sceni koja je neobično slična Centralnoj dolini Kalifornije.

Budući da korijenska vaš koja je opustošila Evropu nikada nije dotakla zemljište u dolini Barosa, region se može pohvaliti nekim od najstarijih vinograda u životu. Uz kraj puta do Nuriootpe proći ćete pokraj 100 godina starih loza.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 23.6.2021. https://winefolly.com/deep-dive/the-secrets-to-syrah-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte