Vinarija Franc Arman predstavila inovativnu liniju Teran Barrique vina u zaključanoj kutiji koja se otvara tek nakon 3 mjeseca 

Crveni tonovi zalaska sunca, pogled na središte Zagreba i bezvremenski okusi crnoga vina  istarske vinarije Franc Arman koja je svoj novi projekt Vrijeme je za tvoje vrijeme predstavila na  vrhu centra u Rooftop Lateral baru.

Projekt spaja svijet tehnologije i  vinarstvo, a rezultat je aplikacija koja  uvodi u svijet enologije, povijesti vina i tradicije vinarije Franc Arman, koja postoji više od 170 godina, kao i vrhunskog vina sorte Teran.

Novi proizvod vinarije je Teran Barrique, crno vino kojem je potrebno tri mjeseca da  potpuno sazrije te tako prožme sve svoje komponente, kako bi svi koji uživaju u vinu mogli doživjeti njegovenajbolje okuse. Vinarija je osmislila  Boca tog istarskog vina nastalog od ručno branih grozdova i najnaprednije enološke tehnologije stavljena je u posebno dizajniranu  kutiju koja naglašava važnost vremena, a od vinoljubaca zahtijeva posebno strpljenje. Jer, kutija se otvara tek nakon tri mjeseca – i to ne bilo kako.

Svako naše vino priča jedinstvenu priču i vodi vas na nezaboravno putovanje. Specifičnost ovog vina leži u tradicionalnoj metodi sazrijevanja, gdje njegova kvaliteta s vremenom postaje sve bolja. Mnogi naši kupci u neznanju prerano otvaraju crna vina, stoga smo odlučili dizajnirati  kutiju koja naglašava važnost vremena, zahtijevajući strpljenje“, kazao je Oliver Arman, vlasnik vinarije Franc Arman.

Za otvaranje kutije potrebna je šifra koja se dobije na aplikaciji Teran Barrique, a  otkriva kada je pravo vrijeme za kušanje. Aplikacija je besplatna i dostupna preko QR koda na kutiji. Kroz 28 poruka i 7 poglavlja može se saznati zanimljivosti iz enologije, povijesti obitelji Arman, najstarijoj vinskoj boci, proizvodnji vina te značajkama Teran Barriquea.

Boljka suvremenog čovjeka je da mu uvijek nedostaje vremena, treba imati sve, sada i odmah. Zato smo napravili ovaj projekt koji poziva potrošača na strpljenje, usporavanje ritma kako bi se uskladili s usporenim ritmom potrebnim za proizvodnju kvalitetnog vina. To smo učinili upravo s aplikacijom – najčešćim suvremenim alatom“, naglasio je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija Tumpić-Prenc. 

Na pet metara ispod zemlje, zrelija te karakterom kompleksnija vina nastaju u drvenim barrique bačvicama. Tako je nastalo i ovo vino čiji terroir – okuse i mirise tla, opipljivu srž života vinove loze može se doživjeti u čaši vrhunskog vina Franc Arman vinarije.

Mnoga vina danas niti ne dožive svoj vrhunac, trenutak u kojem njihova kvaliteta dolazi do punog izražaja jer se popiju prebrzo. Zato mi je izuzetno drago da je vinarija Franc Arman osmislila ovakav projekt. A osim same kvalitete vina koja se diže s vremenom, ova kutija tjera nas i da na trenutak razmislimo i naučimo o tome što imamo u čaši. Jer vino je puno više od samog pića, potrebno je puno vremena i truda da bi se ono proizvelo. Baš zato mislim da ćemo ga i više cijeniti kad ga budemo morali malo ‘pričekati’“, rekao je je Tomislav Tuđen, izvršni direktor Miva&Mohor trgovine.

Povijest vinarije Franc Arman seže u 1850. godinu kada je djed obitelji Edoardo Arman u vinograde sadio sorte Malvazije i Terana, a kao takav, Teran je glavna sorta grožđa više od 100 godina. Povijesna tradicija nastavlja se i danas, a čine ju brojne ruke vrijednih vinara na području sela Narduči, u blizini Vižinade.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić, Abeceda- komunikacije

, , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte