Autori našeg portala su za danas izabrali Vinariju Aleksandar Todorović koja je jedan od predstavnika regije Tri Morave u Srbiji. Čokoti vinove loze rastu u mjestu Lipovac, kod Ražnja.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Doodle white, Čarolija, Ibis beli, Doodle rose, 333, Ibis crveni.

Više detalja o vinariji

Naš prvi vinograd posadio je moj otac 1995, iste godine kad sam se ja rodio. Odrastao sam u ovim redovima. Među čokotima sam prohodao, igrao se, sve više učio, iz godine u godinu sve više i radio. Vinograd i ja smo rasli zajedno. Otkad znam za sebe, to je mesto kom pripadam. Zavoleo sam ovo što radim toliko da sam poželeo da naučim još više o tome, pa sam završio Poljoprivredni fakultet u Zemunu, odsek voćarstvo i vinogradarstvo. Gajenje loze i pravljenje vina polako su prestali da budu samo mala porodična strast, postali su ozbiljan životni poziv. Prvu samostalnu berbu imao sam 2017. Bio je to znak za mog oca Slavišu da može bez bojazni da mi prepusti da vodim i vinograde i vinariju. Temelje koje je postavio svojim iskustvom, nadograđujem svojim entuzijazmom iz dana u dan, razmišljajući stalno o inovacijama, poboljšanjima i daljem razvoju. Od samog početka nismo odstupili od ideje da pravimo prirodna vina – iz sopstvenih zasada koje gajimo organski, a prirodi prepuštamo da vodi glavnu reč i u podrumu.

Vina Vinarije Aleksandar Todorović

Doodle white

Grašac 80% – Tamjanika 20%

Belo vino, slamasto-žute boje, srednjeg intenziteta sa aromama zrele jabuke i karamele sa primesama ‘’candy’’ tonova.

Slaganje uz hranu                 

Rečna riba brzog toka       

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,8%

Čarolija

Grašac 100%

Grašac koji odiše tropskim aromama, aromama zrele dinje, sa tragovima meda u saću i nagoveštajem orašastih plodova. Gastronomsko vino, kojem je potrebno vreme da se otvori i pokaže svoju lukavost. Zato je obavezno dekantirati ga, dobro ohladiti (10-11°C) i poslužiti u široj čaši u kojoj će dalje evoluirati.

Slaganje uz hranu                 

Pačetina ili ćuretina sa džemom od šumskog voća ili nadevom kajsije je savršeno uparivanje uz ovo vino.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-11°C, procenat alkohola 13,15%

Ibis beli

Sovinjon beli 100%

Cvetno vino sa visokim potencijalom odležavanja. Elegantnog tela, karakterno, pitko. Aromatskim profilom dominiraju tonovi suve smokve i kandirane breskve.

Slaganje uz hranu                 

Rižoto sa pečurkama ili blaga pasta su idealni pratilac Belog Ibisa.        

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12,92%

Doodle rose

Prokupac 97% – Muskat hamburg 3%

Ovo vino karakterišu voćni tonovi, najviše mlade jagode i nara, sa nagoveštajem maline. Pitko je i osvežavajuće, sa izdraženim kiselinama i umerenom završnicom.

Slaganje uz hranu                 

Upariti sa osvežavajućom losos salatom ili tatarom od istog.        

Detaljni podaci

Rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 12,1%

333

Grašac 33% – Župljanka 33% – Sovinjon beli 33%

Kompleksno vino napravljeno od tri sorte. Odiše aromama cimeta, muskantnog oraščića i pečene jabuke. Citrusi i kora pomorandže dominiraju na nosu i daju vinu izuzetnu svežinu. Jasan je uticaj odležavanja u hrastovim buradima, što ga čini kremastim, lepo zaokruženim i glatkim.

Slaganje uz hranu                 

Ovo je pravi primer gastronomskog vina koje poseduje moć uparivanja sa širim spektrom hrane. Naša preporuka je dunavski som, šaran ili svinjski vrat.   

Detaljni podaci

Oranž vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-15°C, procenat alkohola 13,5%

Ibis crveni

Merlot 100%

Ibis Crveni se predstavlja finim tonovima rubin crvene boje. Na nosu izrazito voćno sa pregrst tonova koji nalikuju tonovima kao što su borovnica i crna ribizla, oplemenjeno začinskim tonovima, najviše belog i crvenog bibera. Ovo vino karakterišu dobar balans kiselina, alkohola, tanina koje vinu rade sočno, srednje puno telo.

Slaganje uz hranu                 

Odličan pratilac svim vrstama crvenog mesa i divljači.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14,68%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: vinarija.todorovic@gmail.com ili telefonom: +381 62 83 24 175.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na web sajtu i društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://www.aleksandartodorovic.rs/, https://www.facebook.com/vinarijatodorovic/, https://www.instagram.com/aleksandartodorovic_winery/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte