Vinarija Ambelos

Da li ste raspoloženi za upoznavanje sa još jednom vinarijom? Ovoga puta upoznaćemo Vas sa vinarijom Ambelos,u Velikoj Plani. Vinarija i vinogradi deo su manastira Koporin,Braničevska eparhija. Sam rejon u kome se nalazimo jeste Krnjevski rejon,koji je poznat po jako dobrim vinarijama.


Kako je nastala vinarija u sklopu manastira Koporin?
Direktor vinarije je sveštenik Vladimir Nestorović,a na ideju da otvori vinariju prvi je došao vladika Ignjatije,koji ujedno i lično pravi sva vina. Prvobitna ideja bila je da se pravi neka količina vina dovoljna
za službe i za ručkove nakon toga,onda su shvatili da imaju potencijala da razvijaju vinsku priču,i tako danas vinarija Ambelos proizvodi 50.000 litara vina godišnje,sa ciljem da još više povećaju proizvodnju.
Vinograd je posađen 2011.godine i prostire se na 6 hektara,a vinarija je otvorena 2016.godine.

Zašto Ambelos?
„Ambelos“ na grčkom jeziku znači vino,ili vinova loza,koja daruje grožđe od koga se proizvodi vino. To vino se prinosi Bogu kao dar prirode i osvećuje se na Svetoj liturgiji gde se pretvara u krv Gospodnju.

Koje sorte imate u svojim vinogradima ?
Od belih sorti to su: Tamjanika,Italijanski rizling i Rajnski rizling, a od crnih: Prokupac, Merlot, Cabernet Sauvignon. Sva vina odležavaju u drvenim hrastovim buradima.

2017.godine zasađen je još jedan vinograd,u kome se zasađene sorte Pinot Noir i Cabernet Franc.
Specifičnost ovih vina je što se prave na tradicionalan način,bez moderne opreme, bez ili sa minimalnim dodatkom savremenih enoloških sredstava. Vinograd se obrađuje organski,a zemljište u ovom delu važi za jako plodno.

Sam manastir Koporin i vinarija Ambelos lepo su pozicionirani,u pitanju je centralna Srbija,80km od
Beograda,u blizini je i Kragujevac,isključenje za autoput je jako blizu,tako da je lako doći do ovog dela Velike Plane.

Prvi utisak koji smo mi stekli kada smo pristigli u ovaj kompleks,jeste da svi ljudi koji se bave vinarijom uživaju u svom poslu,posvećeni su i zaista ga rade sa ljubavlju.

Vina vinarije Ambelos

Atmosfera je jako lepa,domaćini su srdačni i gostoljubivi,a u sklopu vinarije postoji restoran sa terasom,u kome možete degustirati vina,ručati,praviti fenomenelne kombinacije hrane i vina po svom ukusu i izmišljati sopstvena pravila.

Pripremila: Milena Vukičević

, , , , , , , ,
Takođe pogledajte