Naš izbor za danas je Vinarija Bell’Iakov koja je svoje čokote smjestila u dalmatinskoj regiji u Hrvatskoj. Predivni vinogradi ove vinarije nalaze se u mjestu Ivan Dolac.

Vinarija se može pohvaliti sledećim vinima: Plavac mali – Ivan Dolac, Opol – Ivan Dolac, Prč, Bogdanuša.

Evo šta u ovoj vinariji kažu o svom nastanku i poslovanju 

Za razliku od većine hvarskih vinarija koje imaju dugu obiteljsku tradiciju, vinarija Bell’Iakov broji svoje prve godine. Većina vinograda smještena je na južnim padinama Hvara oko mjesta Ivan Dolac, a manji dio je u starogradskom polju koje je upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Vinarija nudi četiri mono sortna vina: bogdanuša, prč, maraština, plavac mali.

Vina Vinarije Bell’Iakov

Plavac mali – Ivan Dolac

Plavac mali

Položaj kakav ima mali plavac u Ivan Dolcu uz dingač na Pelješcu jedan je od najboljih vinogradarskih položaja u Hrvatskoj za proizvodnju crnih vina. Vina malog plavca s ovog položaja do sada su u pravilu bila dugo odležavana te su u njima dominirale arome zrenja, suhe šljive i rogača, a za konzumaciju su, iako visokokvalitetna, bila teška. U proizvodnji našeg plavca primijenjene su određene modifikacije u tehnologiji kako bi vino zadržalo sortnost i voćnost. Takav plavac mali vinarije Bell’Iakov bio je veliko iznenađenje ocjenjivanja hvarskih vina 2019. godine.

Detaljni podaci

Crveno vino

Opol – Ivan Dolac

Plavac mali

Još jedno nekonvencionalno vino koje prkosi uvriježenoj praksi. Mnogi znalci zamjerili su ovoj vinariji upotrebu sorte plavac mali, napominjući da je šteta od plavca malog s lokaliteta Ivan Dolac raditi rose, već da su trebali koristiti moćan i odležan crnjak. Nakon prikupljanja dojmova u prvoj godini, koji su bili sjajni, i dalje nastavljamo s izradom ovog vina. Vino je izuzetne voćnosti i tijela, a opet toliko harmonično da njegova jakost ne strši. Preporučuje se konzumacija uz hranu, više nego kao sam aperitiv. Na prošlogodišnjem ocjenjivanju projekta „Vinske zvijezde” ostvario je visokih 87 bodova.

Detaljni podaci

Rose vino

Prč

Prč

Vino je nižih kiselina i intenzivne specifične arome. Radi se o visokokvalitetnoj autohtonoj hvarskoj sorti. Uz vinariju Bell’Iakov samo ga još jedna vinarija radi kao monosortnog.

Detaljni podaci

Belo vino

Bogdanuša

Bogdanuša

Vino je blago povišene kiseline, niskog alkohola (11,2 %) i sortne arome, a zbog ovih karakteristika smatra se idealnim ljetnim vinom.

Detaljni podaci

Belo vino, procenat alkohola 11,2%

Ako su Vam potrebne još neke informacije o samoj vinariji ili vinima koja proizvodi, obratite im se putem email-a: caric.marijo@gmail.com ili putem telefona: 385(0)95 521 1215.

O aktuelnostima u vinariji možete se obavestiti na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/Vina-BellIakov-355562485157248/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte