Braca-Rajkovic

Predstavljamo Vam Vinariju Braća Rajković koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Tri Morave u Srbiji. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Gornja Zleginja.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Prince, Sofia, Sofia Rose, Sofia Cuvee, DINA barrique, Opium.

Poslovno ime ove vinarije je DRAGOMIR RAJKOVIĆ PREDUZETNIK, PROIZVODNO TRGOVINSKA RADNJA VINARIJA BRAĆA RAJKOVIĆ, GORNJA ZLEGINJA.

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: milosrajkovic@yahoo.com ili telefonom na broj: 037 764 453.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem sajta: http://podrumbracarajkovic.com/.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku

Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža.

Porodica Rajković je nosilac jedne od najstarijih priznanja za vino u Srbiji, jer je naš predak Miloš Rajković primio Pohvalnicu kralja Aleksandra I Karadjordjevica 1933. godine za vino od autohtone župske sorte grožđa Rskavac, od koje se danas pravi nadaleko čuveno vino Prince. U čast ovog jubileja, nastalo je vino pod nazivom “33”, kao jedno od najskupljih vina Srbije, koje je 2013. nagradjeno bronzanom medaljom na Londonskom Decanter World Wine Awards vinskom takmičenju, kao prvo vino iz Srbije u premium cenovnoj kategoriji ikada nagradjeno medaljom na ovom najprestižnijem svetskom ocenjivanju.

Od 2010. godine, vinarija Braća Rajković je proglašena dvorskim liferantom kraljevske kuće Karadjordjević, te se na srpskom dvoru ponovo piju najbolja srpska vina.

Vina Vinarije Braća Rajković

Prince

Prokupac

Rskavac je autohtoni župski naziv za groždje koje, dok se jede, pod zubima “rska”. Tamno rubin crvene boje. Aroma je naglašena i veoma prijatna, izrazito kompleksna, preovlađuju arome suve šljive i vanile, nijanse duvana i prezrelih crnih ribizli. Osamnaest meseci u barik buretu, kombinacija srpskog i francuskog hrasta.

Jedno od najprepoznatljivijih i najreprezentativnijih vina Srbije. Proizvedeno iz vinograda starih više od 80 godina. Predstavlja, sasvim sigurno, najautentičnije vino iz Župskog vinogorja.

Slaganje uz hranu                 

Divljač, jako začinjena jela

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 14%

Sofia

Tamjanika

Karakterističnog mirisa egzotičnog voća, meda, zove, kajsije i dinje. Na ukusu puno, sveže, svilenkasto i zaokruženo, izrazito prijatnih kiselina koje se odlično slažu uz različitu hranu.

Slaganje uz hranu                 

Riba i morski plodovi

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 12,5%

Sofia Rose

Pinot noir

Ovaj Rose od Pinot Noir-a, za razliku od mnogih drugih, odaje sve specifičnosti vinograda iz koga dolazi. Suv, voćan i prijatnih kiselina. Sa kompleksnim i prijatnim aromama višanja, nara, kupine, letnjih trava, kima i sveže jagode u završnici.

Slaganje uz hranu                 

Uz piletinu sa roštilja i dobru salatu

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 14%

Sofia Cuvee

Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc

Sofia cuvee je kupaža merlota, cabernet sauvignona i cabernet franc-a. Izrazito pitko, snažno, mekih i baršunastih tanina, sa nijansama crne čokolade i listova duvana, kupine i zrele borovnice. Odležavalo 12 meseci u barik buretu.

Slaganje uz hranu                 

Uz pršutu, rižoto sa parmezanom, hladnu prasetinu, jagnjetinu

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 14%

DINA barrique

Pinot noir

Najromantičnije od svih vina, gotovo čulnih aroma, ponekad skoro slatkasto, snažno kao ljubav i duboko kao poezija. Izuzetne boje prezrelih višanja, sa mekim odsjajem i nijansama purpura.

Na ukusu daje arome svežeg crvenog voća i začinskih tonova, a hrastovina dodaje dah vanile, čokolade i kokosa. Punog, nežnog i zaokruženog ukusa, sa uravnoteženim i svežim voćnim kiselinama, duge i prijatne završnice. Pinot Noir u svom najboljem izdanju.

Slaganje uz hranu                 

Sa jačim, masnijim sirevima: polutvrdim, tvrdim, dimljenim

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 14%

Opium

Prokupac, Vranac

Vranac, prokupac i začinka definitivno čine srpsku trilogiju vinarstva. To su tri sorte od kojih svaka nosi svoj izražen karakter, ovde složene u jednoj vrhunskoj harmoničnoj kupaži. Vino koje odiše izuzetnom snagom i punoćom, sa kompleksnim aromama crvenog bobičastog voća i voćnih džemova, cimeta, čokolade, začinskih trava i hrasta. Čvrste i prijatne taninske strukture koja daje bogatstvo i oštrinu, ali i vino tananih, punih i zaokruženih nota. Sa dugom i jako blagom završnicom.

Slaganje uz hranu                 

Sa dinstanom ćuretinom, prasetinom ispod sača, špikovanom teletinom, pastama sa mesom i paradajzom, gulašima i starim sirevima

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 14%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte