Naši autori su za danas pripremili za Vas – Vinariju Buk koja se nalazi u Crnoj Gori u regiji Crmnica. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Bukovik.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Chardonnay i Vranac.

Više detalja o vinariji

Vinarija “Buk” ima dugu porodičnu tradiciju proizvodnje vina najvišeg kvaliteta. Njihovi vinogradi nalaze se u srcu Crmnice – u najpoznatijem vinarskom regionu Crne Gore.
Porodični vinogradi vinarije “Buk” čine 6.000 čokota vinove loze, a najveći dio čini “Vranac”. Oni su zasađeni i uzgajani na stepenastim terasama koje se prostiru od 270 do 700 metara nadmorske visine.
Vinarija “Buk” od 2010. godine nudi tri proizvoda. To su dva crna vina od autohtonih vrsta: “Vranac” – izvorna crnogorska vrsta grožđa, zatim “Marselan” – francuska vrsta “Cabernet Sauvignon” koja nastaje ukrštanjem sa “Black Grenaza”, i na kraju bijelo vino “Chardonnay”.
Vina sazrijevaju cijelu godinu u hrastovim buradima najpoznatijih proizvođača (“Radu”, “Garbeloto”), čija je zapremina od 220 do 1.600 litara.
Vinarija “Buk” nudi crna vina: “Vranac” and “Marselan”, i bijelo vino “Chardonnay”.

Vina Vinarije Buk

Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay je sorta bijelog grožđa koja je jedna od najtraženijih na svijetu. Bolje uspijeva na siromašnom zemljištu ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Vodi porijeklo iz Burgundije (Francuska) a danas je zastupljen u vinogradima širom svijeta. Ukus Chardonnay-a podsjeća na jabuku, dinju i ananas.

Slaganje uz hranu                 

Masni sirevi, školjke, riblja variva…

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12-13%

Vranac

Vranac

Vranac je autohtona sorta grožđa, smatra se najznačajnijom sortom grožđa u Crnoj Gori. Od ove sorte se proizvode suva vina jedinstvenog ukusa i karaktera. Zrna su velika i tamno obojena. Ukus vina je suptilan i pun, gubi oštrinu i razvija duži i uglađeni finiš. Vranac izuzetno dobro podnosi hrast i starenje u boci. Nakon godinu ili dve starenja, purpurna boja se razvij u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju kompleksnije arome koje nagoveštavaju cimet, čokoladu, sladić, cveće, tamno voće, biljke. Zahvaljujući svojoj harmoničnoj prirodi dobro se kombinuje sa drugim sortama grožđa.

Slaganje uz hranu                 

Dimljeno, konzervirano ili grilovano meso, salate, stari sirevi snažnih ukusa

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 20°C, procenat alkohola 14%

Ova vinarija posluje pod poslovnim imenom Country House Buk Vinarija.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: bukwines@gmail.com ili putem telefona: 382 68 003 853.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internet adresi: https://bukwinery.blogspot.com/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte