Ovoga puta predstavićemo Vam Vinariju Ćosić čiji su zasadi smješteni u regiji Tri Morave u Srbiji. Vinogradi ove vinarije ulepšavaju krajolik mjesta Vitkovo.

Među proizvodima ove vinarije naći ćete sledeća vina: Ćosić Muskat ruža, Ćosić Tamjanika, Ćosić Merlot, Ćosić Rizling, Ćosić Kaberne Sovinjon.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Vinogradi vinarije Ćosić nalaze se u ataru sela Vitkovo na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 350m. Vitkovo je selo sa najpogodnijim geografskim i klimatskim uslovima za proizvodnju grožđa u čitavoj Aleksandrovačkoj Župi, pa zbog toga ima i ukupno najveće površine pod vinogradima. Župa je vekovima u Evropi poznata kao posebno blagorodno područje za uzgoj grožđa i proizvodnju vrhunskih vina. Vinarija Ćosić je porodična vinarija sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji grožđa i vina. Porodična tradicija u ovoj oblasti datira više generacija unazad i osnovno zanimanje uvek je bilo isključivo vino i vinogradarstvo. Danas se proizvodnjom vina i grožđa zajedničkim snagama i entuzijazmom bave tri generacije porodice Ćosić. Savremeni zasadi više vinskih sorti grožđa nalaze se na 6 ha i stalno se povećavaju površine pod novim zasadima. Vinarija Ćosić poseduje kompletnu mehanizaciju za obradu i negovanje vinograda, primenjuje sve propisane agrotehničke mere, pod nadzorom stručnjaka. Proizvodlja, čuvanje i negovanje vina odvija se u apsolutno savremenim podrumskim uslovima, koji predstavljaju spoj tradicionalnih metoda i savremene tehnologije.

Vina Vinarije Ćosić

Ćosić Muskat ruža

Muskat ruža

Suvo ružičasto vino, specifično vino, cvetnog mirisa i aromatičnog ukusa, proizvedeno je od veoma retke i jedinstvene sorte grožđa Muskat ruža, koja se pažljivo proizvodi i neguje u vinogradima Vinarije Ćosić. Ova sorta je baš kao ruža Malog princa: negovana, pripitomljena, dragocena, jedinstvena…

Detaljni podaci

Suvo rose vino

Ćosić Tamjanika

Tamjanika

Suvo belo vino, proizvedeno od prefinjene mirišljave sorte grožđa Tamnjanika, u vinogradima Vinarije Ćosić. Ovo vino je izraženog muskatnog mirisa i ukusa.

Slaganje uz hranu                 

Odlično se slaže sa lakim i prefinjenim jelima.Tamnjanika se pije i uz poslastice (torte,kolače…). Tamnjanika je jedinstveno vino, koje prija od početka do kraja obroka.             

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Ćosić Merlot

Merlot

Suvo crveno vino, proizvedeno od sorte grožđa Merlo (Merlot) iz vinograda Vinarije Ćosić. Ovo vino krasi izraženo prijatan ukus i karakterističan buke.

Slaganje uz hranu                 

Odlično se slaže kada su na trpezi posluženi: pečena mesa, sušeni pršut i punomasni sirevi.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Ćosić Rizling

Italijanski rizling i Rajnski rizling

Stono suvo belo vino, proizvedeno od sorte grožđa: Italijanski i Rajnski rizling iz vinograda Vinarije Ćosić. Ovo vino je čistog vinskog mirisa i ljupkog i svežeg ukusa.

Slaganje uz hranu                 

Konzumira se uz hladna predjela, testenine, ribu i mesa sa roštilja.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Ćosić Kaberne Sovinjon

Cabernet Sauvignon

Suvo crveno vino, proizvedeno od sorte grožđa Kaberne Sovinjon (Cabernet sauvignon), u vinogradima Vinarije Ćosić. Ova sorta je u svetu grožđa poznata kao “kralj crnog grožđa”. Ovo vino ostavlja snažan i harmoničan ukus.

Slaganje uz hranu                 

Kaberne Sovinjon odlično se slaže uz obrok, naročito kada su na trpezi pečena mesa i punomasni sirevi.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Email adresa vinarije je: mlscosic2@gmail.com ili ih kontaktirajte telefonom: +381 63 819 25 57.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovim nalozima na društvenim mrežama: https://www.instagram.com/vinarija_cosic/, https://www.facebook.com/vinarijacosic/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte