Izbor vinarije za predstavljanje danas je vinarija Gazdinstvo Cilić koju možete pronaći u šumadijskoj regiji u Srbiji. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Međureč.

Glavni atributi ove vinarije su sledeće etikete: Onyx crveno, Onyx belo, Cabernet & Merlot, Fume Blanc, Xomo Zero.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Gazdinstvo CILIĆ je porodično imanje, smešteno na vrhu jednog od bregova zatalasane Šumadije, nadomak Jagodine, između sela Međureč i Lozovik. Vinarija je u srcu imanja, okružena vinogradima, od istoka do jugozapada. U zasadima su internacionalne sorte grožđa. Akcenat je na radu u vinogradu, uz ideju da se odnegovani potencijal grožđa pretoči u bocu. Objekat vinarije je moderan, funkcionalan, savremeno opremljen, te sam proces prerade predstavlja svojevrsnu zabavu za učesnike. Sva vina, sem ružišastog, nakon fermentacije, sazrevaju u burićima od srpskog i francuskog hrasta.
Vina gazdinstva CILIĆ su karakterna, slojevita i kompleksna. Voćnost i mineralnost smenjuju se sa aromama hrastovine, a pravu snagu pokazuju tek nakon par godina u boci.

Vina vinarije Gazdinstvo Cilić

Onyx crveno

Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot

Vino je fermentisalo u drvenom vinifikatoru, mesec dana maceracije, a zatim rana kupaža i 20 meseci u hrastovim burićima. Nije tretirano i nije filtrirano vino. Veoma reaktivno, još uvek mlado, ali dramatično brzo napreduje u boci. Osnovne odlike su sklad i elegancija. Aromatično i kompleksno, ekstraktivno, ali somotaste strukture, već veoma meko i dopadljivo. Dominantan je začinski karakter, ali dekantiranje donosi pregršt aroma.

Slaganje uz hranu                 

Odličan uz teletinu, jagnjetinu, divljač…       

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C

Onyx belo

Sauvignon Blanc

Onyx Belo 2015 je, zapravo, Sauvignon, isključivo iz kamenih zona vinograda. Bran je u tri navrata, sa ciljem povećanja kompleksnosti arome. Vino je kupažirano i bez ikakvog tretmana, bez filtracije i stabilizacije razlivano u boce u kojima se vidi talog tartarata. Na mirisu, u startu voćno – marakuja, liči, ogrozd, na koje se nadovezuje diskretan cvetni karakter, a sve sa primetnim aromama hrastovine. Na ukusu puno i slasno, veoma perzistentno, ali zahtevno vino.

Slaganje uz hranu                 

Odličan uz piletinu spremljenu na kineski, japanski, indijski način, ribu, morske plodove, paste sa kiselim sosovima, salate i stare sireve i sireve poput bri, koziji…    

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C

Cabernet & Merlot

Cabernet i Merlot

Vino Cabernet & Merlot Cilić je intenzivne rubin crvene boje, sjajno i umereno pokretljivo u čaši. Kompleksne arome u kojoj se smenjuju mirisi crnog voća, hrastovog drveta, ali i dalje dominira začinski karakter paprike i crvenog bibera. Na ukusu umereno puno, dopadljivo i lako za piti. Dekantiranjem se značajno otvara i postaje intenzivnije i aromatičnije.

Slaganje uz hranu                 

Upariti ovo vino sa jelima poput teletine ili jagnjetine.     

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C

Fume Blanc

Sauvignon Blanc

Vino Fume Blanc Cilić koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Fume Blanc je beli sovinjon proizveden specfičnom tehnologijom koja se radi u Bordo-u. Specifičan je po veoma brzim promenama koje se dešavaju u čaši otkrivajući brojne atribute. Pun je, jak, izbalansiran i gastronomski.

Slaganje uz hranu                 

Služiti ga uz salatu od badema i jabuka, supu od paradajza, koktel od škampa, rolnice od jaja, riblje čorbe i piletine.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C

Xomo Zero

Ružica

Intenzivnije obojeno vino Xomo Zero Roze Cilić, tradicionalna ružica iz Šumadije. Dopadljivog voćkastog mirisa i umerenog intenziteta. Voćni karakter se nastavlja i na ukusu, a prvenstveno asocira na zrelo jagodičasto voće. Dobrih kiselina i prijatne slasti. Lagano i dopadljivo, osvežavajuće vino za svaku priliku.

Slaganje uz hranu                 

Vrhunsko kao podloga za paste, ali i uz bela mesa, voće ili klasična srpska predjela.

Detaljni podaci

Rose vino, temperatura serviranja 10-12°C

Sva pitanja možete uputiti vinariji email-om: gazdinstvo@cilic.rs ili stupite u kontakt sa njima pozivom na broj: +381 69 141 01 14.

Vinarija je aktivna i na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/%D0%A6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%9B-%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-Cilic-estate-331072420397007/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte