Autori našeg portala su za danas izabrali Vinariju Grabak koja je jedan od predstavnika regije Tri Morave u Srbiji. Grožđe za vina ove vinarije dolazi iz mjesta Vrnjačka Banja.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Modrovrana, Vivak Prokupac, Siva Vrana, Ćuk Merlot, Grabak Prokupac, Prva Lasta, Plava Paunica, Bela Golubica.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji

Vinarija se nalazi na sunčanim brežuljcima Vrnjačke Banje udaljena od centra samo 700 m. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti prokupac, cabernet sauvignon i merlot od crvenih, odnosno tamjanika, sauvignon blanc i rizling od belih vina. U kompleksu Vinarije Grabak nalazi se i šumarak grabove šume po kome je vinarija dobila naziv.

Vina Vinarije Grabak

Modrovrana

Cabernet Sauvignon

Moćno, nepogrešivo, punokrvno vino, punih ukusa i mirisa koje odišu izvanrednom strukturom. Dominira ukus šljiva i crvenog bobičastog voća. Vino punog tela sa prijatnim taninima i duge završnice.

Slaganje uz hranu                 

Uparivati sa jakim začinjenim jelima kao što su gulaš, divljač, rebarca sa barbecue sosom i jelima sa dimljenim mesom.  

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 18-20°C

Vivak Prokupac

Prokupac

Karakteriše ga gusta taninska struktura potpomognuta svežinom i mnoštvom aroma brusnice i višnje. Vino proizvedeno samo u najboljim godinama od selekcionisanog groždja dopunjeno strasću, brigom i pažnjom.

Slaganje uz hranu                 

Prokupac treba kombinovati sa složenim jelima kao što su divljač, biftek i mesa pripremljena sa bogatim umacima.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 18-20°C

Siva Vrana

Cabernet Sauvignon

Vino kompleksnog mirisa i još kompleksnijeg ukusa. Preovladava šljiva sa primesama višnje i borovnice i nagoveštajem ljubičice. Punog tela sa prijatnim, zrelim taninima i sa dugom završnicom.

Slaganje uz hranu                 

Zahvaljujući svojoj zaobljenosti ovo vino dobro je kombinovati sa dinstanim mesom, pečenjem i roštiljem. Vino savršeno za posebne prilike.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 18-20°C

Ćuk Merlot

Merlot

Sa mirisom lepršavog karaktera za sobom ostavlja ukus koštičavog voća gde dominira crna zrela trešnja. Pitko ali robusne strukture u kome je veliki sklad adstrigentnih tanina i harmonične kiselosti. Komzumiranjem uoči se odlična podudarnost aroma voća u ustima sa mirisom koji se oseti na nosu.

Slaganje uz hranu                 

Zbog svojih karakteristika ovo vino se savršeno slaže sa svom hranom. Sa crvenim kao i kuvanim mesom, različitim sirevima i jelima sa umacima.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 18-20°C

Grabak Prokupac

Prokupac

Prokupac je sorta vinove loze koja se nameće svojim autentičnim mirisom i ukusom. Nežno, elegantno vino sa voćnim ukusom. Stil vina je prepoznatljiv, elegantan, uravnotežen i sa istrajnošću komleksnih aroma.

Slaganje uz hranu                 

Savršeno balansira svoj oštar snažno taninski ukus sa masnim i aromatičnim jelima.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 18-20°C

Prva Lasta

Prokupac

Aromatično vino sa izraženim voćnim ukusom i sa bogatim mirisom poljske ruže i originalnim bukeom punog ukusa u kome dominira aroma maline i vinogradarske breskve. Izuzetno meko, pitko i prijatno vino.

Slaganje uz hranu                 

Rose je u modi zahvaljujuci nežnim i blago voćnim aromama koji se mogu kombinovati sa lakim predjelima, salatama, pastama i koristiti za aperitive na večerama sa prijateljima.

Detaljni podaci

Rose vino, temperatura serviranja 8-10°C

Plava Paunica

Sauvignon Blanc

Oštar, bockav i provokativan miris zove, ogrozda i koprive uz dobro uskladjene kiseline. Na ukusu prisutna aroma citrusa sa blagim mineralnim karakterom. Vino koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Slaganje uz hranu                 

Preporučujemo vino uz jaču, intenzivniju hranu, poput masnijih, intenzivnijih kozjih sireva, morske i rečne ribe sa limunom i ruzmarinom, piletine ili ćuretine sa začinskim biljem.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 8-10°C

Bela Golubica

Tamjanika, Italijanski rizling, Sauvignon Blanc

Vrlo komleksnog aromatskog sklopa sa širokim spektrom mirisnih nota tamjana, zove i mirisa belog poljskog cveća. Odiše svežinom i osvaja prefinjenošću mirisa i ukusa.

Slaganje uz hranu                 

Odličan izbor kada je u pitanju lagan aperitiv uz hladna predjela i lagana jela sa piletinom i ćuretinom.       

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 8-10°C

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: vinarijagrabak@gmail.com ili telefonski na broj: +381 60 639 91 71.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem društvenih mreža ili web sajta: https://www.instagram.com/vinarijagrabak/, https://www.facebook.com/bazenigrabak/, http://vinarijagrabak.com/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte