Danas Vam predstavljamo vinariju Jakopić koja se nalazi u regiji Bregovita Hrvatska. Vinogradi ove vinarije se nalaze u mjestu Železna Gora.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Pušipel Prestige, Graševina IBPB, Mlado, Sauvignon, Muškat Žuti, Silvanac Zeleni, Graševina, Rizling Rajnski, Pušipel Classic, Grofovo vino, Črleno, Terbotz pjenušac, Rose, Cuvee.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Tradicija je duboko ukorijenjena na obiteljskom imanju. Pečat osobnosti prvom vinu 1908. dao je pradjed Filip, a danas u Železnoj Gori s puno ljubavi i strasti vina stvaraju tri obiteljska naraštaja.

Vina vinarije Jakopić

Pušipel Prestige

100% Moslavac (Šipon, Mosler, Furmint)

Aromatsko-okusna implozija, od žive zlatnožute, bogate boje, preko širokog i izraženog aromatskog spektra koji asocira na grožđice, đumbir, datulje, suhe marelice, cvjetnog meda i sušenog cvijeta kamilice. Punog i slasnog tijela i izvrsno uravnoteženo . Dugotrajnog i vrlo sadržajnog, extraktnog završetka u okusu. Dajte mu koju minutu da pokaže bogati raspon okusa i mirisa.

Slaganje uz hranu                 

Flambirana guščja jetra s glazurom od meda i naranče, preliveno kokosovim rastopljenim uljem uz redukciju od šafrana i sauternesa. Uz jela s visokom tendencijom slatkoće, jače strukture tijela, s uključenom slatkoćom jela, zamašćena, izražene aromatike.            

Detaljni podaci

Slatko belo vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 14,6%

Graševina IBPB

100% Graševina

Bogat ali elegantan aromatski profil, od žive zlatnožute boje sa zelenkastim odsjajem koji asocira na svježinu, arome grožđica, đumbira, datulja, suhih marelica, meda, sušenog cvijeta kamilice i svježe pokošenog sijena. Vrlo slasno, izvrsno uravnoteženo usprkos visokoj koncentraciji prirodnog neprovrelog šećera. Izvrsna svježina i živost u završetku, koja traži još gutljaj vina. Na Decanteru osvojila Platinum medalju.

Slaganje uz hranu                 

Uz paški sir ili sardo serviran sa džemom od četiri vrste luka. Uz deserte srednjeg tijela, vrlo aromatične, slatke i masnije.

Detaljni podaci

Slatko belo vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 11,8%

Mlado

100% Silvanac zeleni

Intenzivne voćne arome. Miris zelene jabuke izražen je od samog početka konzumacije. Okus je harmoničan, dobar omjer razigrane svježine i laganog ostatka šećera. Laganog je tijela, a uz postojeću harmoniju u okusu i intenzivnog mirisa postaje sočno vino koje je poželjno u svim prilikama.

Slaganje uz hranu                 

Uz perad bijelog mesa i jela lakše strukture, slasnih izraženijih aroma koje asociraju na slatko, prilozi lakše strukture bez previsoke tendencije slatkoće. Uz ribu, bijela mesa, rižota, tjestenine s umacima na bazi sira, janjetinu.         

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 11,5%

Sauvignon

100% Sauvignon

Prekrasne intenzivne herbalno cvjetne arome ovo vino svrstavaju u sami vrh Sauvignona. Preteže miris cvijeta bazge, karakterističnog za Sauvignone Međimurja i sjevernih klimata. Na okus je ovo vino vrlo harmonično, s dobrim omjerom šećera i kiselina koji su se vrlo lijepo uklopili u ostale sastojke vina. Dobrog je tijela te zbog svoje intenzivne arome i harmonije u okusu vrlo je užitno kao aperitivno vino.

Slaganje uz hranu                 

Uz perad bijelog mesa, pripremana na max 85 stupnjeva, duži vremenski period (prema strukturi mesa) na ulju lješnjaka, bijelom šparogom, i kandiranom koricom domaće naranče. Uz jela lakše strukture, slasnih izraženijih aroma koje asociraju na slatko, prilozi lakše strukture bez previsoke tendencije slatkoće. Uz ribu, bijela mesa, rižota, tjestenine s umacima na bazi sira, janjetinu.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 11,6%

Muškat Žuti

100% Muškat žuti

Tipične, sortne, muškatne arome ovom vinu daju cvjetno-voćnu rapsodiju u čaši. Nakon nekog vremena se u čaši javlja blaga primjesa orašastih plodova te dozrelog voća. Vino je elegantnog tijela sa šećerom koji je vrlo lijepo uklopljen u opći dojam vina. U ustima je doživljaj ovog vina izuzetno dug i tako ga čini tipičnim predstavnikom ove sorte.

Slaganje uz hranu                 

Panna cota s likerom od ruže, uz redukciju od muškata i naranče. Lagani voćni deserti, pita, štrudle i masni biskviti od bijelog i žutog voća, kremšnita, rožate, fritula, bijela čokolada. Uz deserte lakšeg tijela srednje slatkoće i srednje aromatike.       

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 10,7%

Silvanac Zeleni

100% Silvanac zeleni

Vrlo živo, svježina dominira popraćena mineralnošću i herbalnim notama.

Slaganje uz hranu                 

Uz hladne salate s morskim plodovima ili laganijim mesima, umjereno začinjene limunovim sokom ili domaćim vinskim octom, svježim koprom s povrćem poput krastavaca, ukiseljenim tikvicama (obavezno bez luka bilo kojeg). Uz jela lakšeg tijela sa izraženom svježinom i ili tendencijom kiselosti, srednje aromatike.    

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Graševina

100% Graševina

Zrelije i srednje puno vino živahnog karaktera. Boja je blijedozelenkasta sa žućkastim refleksima. Vino je svježeg tipa, na nosu sa dosta voćnosti i cvjetnim notama. Okus je vrlo ugodan, živahnih kiselina, srednjeg do vitkog tijela, te na kraju s ugodnom blagom gorčinom,svojstvenom vinu od te sorte.

Slaganje uz hranu                 

Uz ribu, teletinu, tjestenine s umakom od povrća, rižoto s plodovima mora

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12%

Rizling Rajnski

100% Rajnski rizling

Na miris tipičan, sortni Rajnski rizling s aromama odležanog vina, već pomalo tercijarnih karakteristika. Dominira dozrelo i blago prosušeno voće s primjesama agruma što doprinosi kompleksnosti ovog vina. Vrlo bogata punoća tijela upotpunjuje dojam dozrelosti ovoga vina, a lagana gorčina u završetku doprinosi dugotrajnosti u ustima. Kompleksno vino.

Slaganje uz hranu                 

Pljukanci na temeljcu od škampa s, maslacem, ukuhanim mangom i bijelim tartufom. Ili rižoto od povrća s kurkumom, curryem, paškim sirom, kruškom i konopljinim uljem hladno prešanim. Strukturirana jela, punog okusa i bogate aromatike, sa uključenom zamašćenošću, tendencijom slatkoće i trajnošću aromatske postojanosti. Tvrdi sirevi, crveno i bijelo meso te posebice u kombinaciji s egzotičnim specijalitetima azijske kuhinje.          

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Pušipel Classic

100% Moslavac (Šipon, Mosler, Furmint)

Lagano i živahno vino. Lijepe i bistre žućkasto zelenkaste boje. Mirisom prevladavaju herbalne note poput suhog sijena, potom pregršt agruma te sasvim blage cvjetne primjese. Okus je fino popunjen i zaokružen. Kiseline su živahne, osvježavajućeg karaktera. Retrookus je možda najljepši dio okusa. Izrazito je voćnog karaktera, s izvjesnom slasti kao posljedicom harmonije okusa.

Slaganje uz hranu                 

Teletina ili gljive izraženije strukture i aromatike s trgancima u umaku od soka ananasa, mente, bijelog papra, kopra i maslaca s par kapi maslinovog ulja sorte frantoio i julienne paprike i tikvice s roštilja. Uz jela punije strukture, višom i bogatijom aromatikom, uz priloge u kojima je zastupljena tendencija slatkoće, srednjeg tijela. Uz bijela mesa, rižota, tjesteninu s umacima na bazi sira, janjetinu.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,7%

Grofovo vino

Moslavac (Šipon, Mosler, Furmint), Silvanac zeleni, Graševina

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 1l, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12%

Črleno

Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot

Crno vino koje već purpurnom bojom nagovješćuje visoku svježinu, popraćenu aromama i okusima crvenog i bobičastog voća, voća poput, ribizla, ogrozda, višnje, hrbalnih aroma mente, te naznakom humusne crne zemlje.

Slaganje uz hranu                 

Carpaccio od beefsteaka, na rikuli uz svježe ribizle i reduciranu kremu od crvenog vinskog octa i mošta, te sjeckani pistacio. Uz srednju do jaču strukturu jela, koja imaju izraženu svježinu i tendenciju slatkoće, srednje aromatike.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 1l, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,9%

Terbotz pjenušac

100% Moslavac (Šipon, Mosler, Furmint)

Izvrstan kao aperitiv, voćnošću i ugodnim perlama pobudi usta, osvježi Vas i pripremi Vas za konzumaciju. Arome jabuke, breskve i cvijeta lipe.

Slaganje uz hranu                 

Kao aperitiv, fino bi pristajao uz meso kamenice, dva tanka medaljona smrznute burate i šnitom Granny Smith jabuke. Ili uz hladni ragu od nektarine i naranče začinjen limunskim sokom. Uz jela ili deserte s izraženom svježinom i niskom slatkoćom, jednostavnog tijela, voćnog karaktera.        

Detaljni podaci

Penušavo, extra brut, belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 4-5°C, procenat alkohola 12%

Rose

Syrah, Cabernet Sauvignon

Ovo veselo vino ima prekrasne tonove voćnosti, poglavito jagode i maline, a također je prisutna i jedna cvjetna nota ruže. Stajanjem u čaši mirisi se razvijaju i dobivaju novu dimenziju koja asocira na primjese orašastih plodova, prvenstveno badema. Vino ima ugodnu blagu kiselost koja je dobro povezana sa malim ostatkom šećera što vino čini harmoničnim. Lijepog je tijela i prilično duge trajnosti u ustima. Živahno vino za mlade u duši.

Slaganje uz hranu                 

Aperitivno vino kao aperitiv koji osvježava i pobudi usta na konzumaciju. Uz voće, posebice jagode i tjestenine.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,1%

Cuvee

Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah

Miris nam ukazuje na dozrelu voćnost, posebno arome crnog bobičastog voća s primjesama začinskih nota. S vremenom se vino sve više otvara i dolaze do izražaja lagane note paljevine i drva kao posljedica odležavanja u hrastovim bačvama. Okus je izrazito bogat, harmoničan, mekan i slastan. Vino je bogatog tijela i dozrelih, te lijepo uklopljenih tanina. Završetak vina je snažan i izrazito dugog trajanja što potvrđuje da iza izrazito lijepih aroma stoje i lijepi, zaokruženi okusi. Vino kod služenja svakako treba dekantirati kako bi se otkrila sva njegova raskoš.

Slaganje uz hranu                 

Poslužuje se uz profinjeni zreli sir, plemenitu ribu s gradela, svinjske kotlete, steakove, tuna steakove, janjeće kotlete, divljač, ali i deserte od tamne čokolade.           

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 13%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: jakopic@vina-jakopic.hr ili putem telefona: +385 40 851 300.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na web sajtu i društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://vina-jakopic.hr/, https://www.instagram.com/winery_jakopic/, https://www.facebook.com/VinaJakopic/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte