Danas Vam predstavljamo Vinariju Korlat čije je sjedište u regiji Dalmacija, u Hrvatskoj. Vinogradi ove vinarije se nalaze u mjestu Korlat.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Korlat Merlot Boutique.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Jako sunce te škrto, vjetrovima šibano tlo benkovačko – stankovačkog vinogorja daju osebujne karakteristike benkovačkim vinima. Na toj vjetrometini civilizacija, gotovo na raskrižju epoha, nalazimo Benkovac, mjesto gdje se nalazi Vinarija Benkovac Badel-a 1862. A sve je počelo za vrijeme Mlečana. Bolesti koje su napale vinograde u Italiji i Francuskoj potakle su sadnju vinove loze u benkovačkom kraju, u ono doba pod vlašću Venecije, jer je prije toga sadnja vinove loze bila u načelu zabranjena u čitavoj Dalmatinskoj zagori.

Ostaci rimskih naseobina Asseria (Podgrađe), zadužbina kneza Branimira iz IX. st. (Šopot), benkovački Kaštel knezova Benkovića, po kojima je Benkovac dobio ime, govore o bogatoj povijesti ovog kraja. Tu je i Benkovačka vinarija „obučena“ u bršljan koji prekriva krov zgrade i dio pročelja, što je dvostruka korist: slika je doista lijepa i nesvakidašnja, a gusti bršljan k tome i osigurava hladovinu u velikome podrumu, što je za vino „dušu dalo“.

Tu, blizu, smjestilo se selo Korlat, koje je dobilo ime po nekadašnjem gradu hrvatskih kneževa Korlatovića. I upravo kraj njega, podignut je vinograd Korlat, okružen makijom i kamenom, licem okrenut moru, s jedne mu strane Ravni kotari, a s druge Bukovica. Iznad njega sunce, a on raste iz kamena. Lozi to očito godi, buja, razvija se i raste i…daje odlična vina. U prvoj godini desetak odličja na međunarodnim ocjenjivanjima! I to ne bilo kojim već na Decanteru, Vinitaly, Parizu, Bruxsellesu.

Probati ova vina, tu, gdje im raste loza, poseban je doživljaj. Ovo je kraj „bukare“, drvene „čaše“ izrađene od drveta, najbolje je smričino, iz kojih se pije vino. Ovo je kraj benkovačkog prsnaca, tijesta pečenog na ognjištu, punjenog mladim kravljim sirom pomiješan s „puinom“ (kiselim mlijekom), jajima i skorupom. Ovo je kraj jela ispod peke, od pulestra do janjetine (polestar je mladi pijevac), ovo je kraj „patke na zeca“, kad se patka priprema kao divljač (jer ovdje je zec najveća jestiva divljač), ovo je kraj „lešade“ (kuhanog mesa).

Ovo je kraj gdje vino treba obavezno uliti u bukaru, lagano je prinijeti ustima, zagristi u benkovački prsnac i otvaraju vam se sve tajne ovog kraja, sunce, bura, kamen… A vi polako i sigurno postajete ovisnik o korlatskim vinima i ovom kraju. Vinima koja će na svjetskoj enološkoj karti upisati Benkovac i Korlat velikim slovima.

Vina Vinarije Korlat

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je sorta koja je nastala spontanim križanjem Cabernet franca i Sauvignona. Na kvalitetu vina u značajnoj mjeri utječu mikroklimatski uvjeti uzgoja vinove loze. Korlatski položaj je upravo taj koji svojim karakteristikama jamči individualnost i vrhunsku kvalitetu vina, ove svjetski vrijedne i priznate sorte. Vinski znalci smatraju ga kraljem crvenih vina što mnogočime i opravdava.

Slaganje uz hranu                 

Uz zreli, snažni sir, tjesteninu sa četiri vrste sira, pečenu govedinu, pečenu janjetinu, teletinu ispod peke, divljač, tartar beefsteak, štrudlu od šljiva ili višanja

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-14°C, procenat alkohola 13%

Syrah

Syrah

Korlat Syrah je duboke tamne crveno ljubičaste boje, snažne bogate strukture. Intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama.

Vino je živo, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo. Kompleksnost i struktura ovog vina zasigurno garantira i buduća velika ostvarenja temeljena na individualnosti sorte i mogućim uspjelim blendiranjima.

Slaganje uz hranu                 

Syrah najbolje odgovara uz mekane sireve, jela s roštilja, posebno svinjske kotlete ili plavu ribu, gulaš od divljači, pečenu govedinu, suhomesnate proizvode (npr. kobasice od divljači), deserte od šumskog voća.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Merlot

Merlot

Korlat Merlot je vino sjajne, tamno crvene boje, njegovano u hrastovim bačvama. Snažne, bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline, dodatno harmonizirano diskretnim začinskim aromama. Dugotrajan bogat okus uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine daje vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Upravo su to odlike zbog kojih ćete se zasigurno poželjeti iznova družiti s ovim vinom.

Slaganje uz hranu                 

Poslužuje se uz profinjeni zreli sir, tjesteninu ala pesto genovese, plemenitu ribu s gradela, pečena pačja prsa, svinjske kotlete, steakove, tuna steakove, janjeće kotlete, divljač, ali i deserte od tamne čokolade.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13%

Korlat Merlot Boutique

Merlot

Rađeno isključivo od grožđa sorte merlot duboke je tamnocrvene boje s ljubičastim odsjajima. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih koncentriranih aroma, senzacija se nastavlja u harmoničnom toplom i bogatom okusu gdje se na ostatak šećera ugodno slažu arome crvenog voća i suhog grožđa.

Slaganje uz hranu                 

Ovako kompleksno, raskošno slatko vino idealno je sljubljivati s jednako raskošnim slasticama poput čokoladnih torti, karameliziranim bademima, tamnim čokolada, ali i tradicionalnim jelima poput pašticade.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 12-13%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: vinarije@badel1862.hr.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na sajtu: https://www.korlat-vina.hr/hr/kontakt.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte