Izbor vinarije za predstavljanje danas je Vinarija Krajančić koja se nalazi u Dalmatinskoj regiji u Hrvatskoj. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Čara, na otoku Korčula.

Vina ove vinarije su: Surlie, Statut, Vino Rosé, Vino Plavac Mali, Opera, Pošip/Jezina, Intrada.

Dodatne informacije o vinariji

Korčulanski statut, pravni je dokument otoka Korčule, koji potječe iz 1214. godine, a koji se nadograđivao kroz stoljeća. Najstariji je to pravni zbornik naših prostora i jedan od najstarijih u Europi. Ovdje donosimo dijelove tog statuta koji su vezani za vino i vinovu lozu, kulturu koja Korčulu određuje više od 2400 godina. Pošip je spravljen klasičnim metodama odležavanja u drvenim bačvama i pokušaj komuniciranja s tim davnim vremenima u kojima je vino, kao i danas, imalo životni, filozofski i egzistencijalni značaj za ljude s otoka.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovim nalozima na društvenim mrežama: http://www.vinakrajancic.hr/kontakt/, https://www.facebook.com/korkyramelaina.wines/.

Vinarija je u poslovnom registru zavedena pod imenom Vinarija Krajančić. Email adresa vinarije je: otokvina@gmail.com.

Vina Vinarije Krajančić

Surlie

Pošip

Kremozan i kompleksan, ovaj je pošip punija tijela. Ima dugačak završetak na nepcu pa je preporuka da ga se pijucka i samog. Svježe ježine i kamenice samo će ga nadograditi.

Slaganje uz hranu                 

Dobro se slaže sa sušenim mesom, jelima od školjkaša, mekušcima sa žara ili ispod peke.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14°C, procenat alkohola 13%

Statut

Pošip

Vino nastalo u čast 800-te godišnjice postojanja Korčulanskog statuta, najstarijeg pravnog zbornika s naših prostora, a koji je vezan za vino i vinovu lozu, kulturu koja Korčulu određuje više od 2400 godina. Vino je posveta i vinskoj tradiciji otoka. Proizvedeno je na starinski način, berba nijansu kasnija od redovne radi više sladora i fenola u grožđu. Potom fermentira i odležava u velikoj drvenoj bačvi sljedeće tri godine.

Rezultat je zrelo, bogato, slasno i krepko vino punog okusa i s aromama mediteranskog suhog bilja i kandiranih citrusa poput arancina.

Slaganje uz hranu                 

Poslužiti uz finije sireve, riblja jela i morske plodove.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13%

Vino Rosé

Plavac Mali

Prvi rosé vinarije Krajančić napravila je vinareva kći Ivana Krajančić od plavca malog. Plavac mali autohtona je hrvatska sorta koja u svojem ružičastom izdanju daje posebno zanimljiva vina. Ivanin rosé ima djevojačku svježinu i nevinost, voćnost i drskost nekog (novog) posebno finog i drukčijeg parfema neke poznate marke, koja je uz klasične mirise – jagodice i maline pronašla i miris prve ljetne lubenice. Iako nov, mlad i prpošan, miris ima dubinu i trajnost, zavodljivost i dopadljivost. A okus prati miris, i traje, traje, traje…

Detaljni podaci

Rose, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13%

Vino Plavac Mali

Plavac Mali

Da, Korčula je oaza bijelih vina u zoni kojom snažno dominiraju crna. No, to ne znači da crnih na otoku nema. Naprotiv, jedan od najuspješnijih plavaca po mome je skromnom mišljenju onaj Biretov koji je, da štos bude jači, povijesno imao prvenstveno ulogu da opraši grk. Plavac s Korčule često nosi sinonimsko ime pagadebit, no to je zapravo plavac. Korčulanski su još laganiji i elegantniji od ostalih otočkih i naročito peljeških. To se često vidi već u samoj boji vina i aromama koje idu više prema trešnji. Karakter koji zaslužuje da ga se razvije u poseban stil plavca.

Slaganje uz hranu                 

Specijaliteti od sušenog mesa, junetina, bolonjeze, žrnovski makaruni

Detaljni podaci

Crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,5%

Opera

Pošip

Opera je desertno, poluslatko vino koje se pravi samo u najboljim godinama i iz vinograda koji se suši. Takvo grožđe, sa povećanim procentom šečera, fermentira sa divljim kvascima i u određenom momentu se proces prekida, tako da ostaje 42 grama neprevrelog šećera i 12,9 % alkohola.
Krajančić je do sada napravio ovo vino samo iz dve berbe, 2006. i 2009. godine. Karakteriše ga mnoštvo začinskih nota, a budući da je tri meseca ležalo u buretu osete se i diskretni tragovi vanile.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 12,9%

Pošip/Jezina

Pošip

Krajančić Ježina Pošip spoj je atraktivne svježine mirisa te svježeg i krepkog okusa koji čini ovo vino primamljivim, ugodnim. Suho, svježe vino, bogatog i punog okusa.

Slaganje uz hranu                 

Uz škampe, morske rakove, plodove mora i bijelo meso

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13%

Intrada

Pošip

Intrada je vino koje se dobija kontrolisanom fermentacijom sa odabranim kvascima, čime se čuvaju karakteristične sortne arome.

Slaganje uz hranu                 

Bela mesa, paste, piletina

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 13-14°C, procenat alkohola 13%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte