Naš izbor za danas je Vinarija Lastar koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Tri Morave u Srbiji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Sekurič.

Vina ove vinarije su: Tamjanika, Lastar Riesling, Lastar Chardonnay, Lastar Rose, Lastar Pinot Noir, Lastar Merlot-Cabernet Franc.

Ova vinarija posluje pod poslovnim imenom VINARIJA LASTAR d.o.o. Sekurič.

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: info@vinarijalastar.com ili putem telefona: 063 1092 970.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na web sajtu: https://vinarijalastar.com/.

Više detalja o vinariji

Vinarija Lastar trenutno ima 13 ha sopstvenih zasada i 7 ha u zakupu, sa tendencijom proširenja sopstvenih zasada. Zasadi se nalaze na dve lokacije, međusobno udaljene 15-ak km. Vlastiti vinogradi, kao i sam objekat vinarije, se nalaze na potezu Gaj u okviru atara sela Sekurič, dok se manji deo nalazi u ataru sela Oparić.

Izuzetna lokacija koja predstavlja vrh brda i njegovu jugoistočnu padinu sa nadmorskom visinom od 300-330 m. Stalna provetrenost i osunčanost tokom celog dana pruža idealne uslove za gajenje plahovite i teške za uzgoj i vinifikaciju sorte kao što je Pinot noir. Svi novopodignuti zasadi su zasađeni isključivo najkvalitetnijim francuskim klonovima i sa sertifikovanim sadnim materijalom.
Pored mladih, vinarija poseduje i vinograde stare između 15 i 40 godina, što daje određenu dozu zrelosti našim vinima. Osim Pinot noir-a u zasadima se nalaze i sorte Chardonnay, Tamjanika bela, Sauvignon blanc, Viognier, Merlot, Cabernet franc i Cabernet sauvignon.

Vina Vinarije Lastar

Tamjanika

Tamjanika

Verujemo da tamjanika mora biti sveža, lepršava, nežna i mirišljava, pa je Tamjanika Lastar upravo takva. Sezone su različite i svaka nosi nove izazove, ali mi se trudimo da naša tamjanika svake godine održi kvalitet. Pre svega, ulažemo veliki trud i rad u vinogradu. Najveći deo grožđa beremo rano u avgustu kako bismo sačuvali arome i kako ne bismo dobili grubi fenolni karakter u vinu, a ostatak beremo nešto kasnije. Održavamo čist i mekan stil vina, pa zato i ne maceriramo grožđe, a u postupku ceđenja posebno vodimo računa kako bismo dobili sto čistiju i svežiju širu. Šira fermentiše u neutralnim sudovima, na niskim temperaturama od 12-15 stepeni, a zatim vino kratko odležava na talogu kvasca. Berba 2016 i 2017 se suštinski ne razlikuju mnogo u svom karakteru, ali je zato 2018. za nijansu svežija, sa višim sadržajem kiselina zbog veoma kišne godine. Ipak, pored svih izazova koje je donela 2018. uspeli smo da zadržimo kvalitet sada već prepoznatljive na tržištu Tamjanike Lastar.

Slaganje uz hranu                 

Bela grilovana morska riba

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Lastar Riesling

Rajski Rizling

U vinariji Lastar Riesling se proizvodi u limitiranim količinama i to samo kada su uslovi u toku godine zadovoljavajući. Lastar Riesling je jedinstven jer grožđe dolazi iz starog, zrelog vinograda, podignutog 1976. godine, gde je rod prirodno vrlo mali, a koncentracija aromatskih i drugih komponenti fantastična. Smatramo da je klasična, konvencionalna prerada uz kratku maceraciju i hladnu fermentaciju potrebna da bismo dozvolili vinu da pokaže svoj izvorni terroir. Upravo zato Lastar Riesling ima izraženu sortnost arome. Naglašena je svežina i dominiraju arome zelene jabuke i limuna. Riesling odležava bez uticaja drveta, u inox sudovima na talogu kvasca i nakon 6 meseci odležavanja se puni u boce. Berba 2015 donela je zrelije grožđe i zbog toga je vino brže evoluiralo. Sa druge strane 2017. godine grožđe je ranije obrano, zato Lastar Riesling 2017 deluje za nijansu svežije, voćnije i spremnije za dugo odležavanje i laganiju evoluciju.

Slaganje uz hranu                 

Suši, koziji sir

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12%

Lastar Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay Lastar predstavlja pravo osveženje na tržištu jer stilski ima velike sličnosti sa Burgundijom, što ga čini jedinstvenim. Analize zemljišta i klimatske karakteristike Levačkog vinogorja ukazuju na činjenicu da Burgundija i Levač zaista imaju veoma sličan terroir. Zbog hladnijih klimatskih karakteristika naš Chardonnay uvek ima dominantne primarne arome poreklom iz grožđa. To su arome kruške, jabuke, limuna i ananasa zaokružene nežnim karakterom drveta koji daje kompleksnost, ali nikada nije u prvom planu. Chardonnay Lastar najvećim delom odležava u inox sudovima, dok manji deo (25-40%) odležava u tonno bačvama (500 litara) od najkvalitetnijeg hrasta. Zahvaljujući optimalnim uslovima tokom cele 2015. godine vino je imalo kompleksnost i aromatsku zrelost i zato nije bilo potrebe za velikim uticajem drveta, dok je 2016. bila kišovitija i hladnija pa je vinu trebalo više vremena da sazri. Takođe, sadržaj kiselina je bio veći i zbog toga je oko 40% vina odležavalo u tonno bačvama.

Slaganje uz hranu                 

Smuđ, mlada prasetina

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Lastar Rose

Pinot noir i Merlot

Lastar Rose već ima izgrađeni stil i zapečaćeni nivo kvaliteta koji se beskompromisno prati iz berbe u berbu bez obzira na varijacije koje se sasvim prirodno javljaju u toku godine. Nakon laganog ceđenja, sledi taloženje i fermentacija šire na umerenim temperaturama u neutralnim inox sudovima. Rose se u vinariji Lastar proizvodi isključivo od dve sorte grožđa (Pinot noir i Merlot), a u toj kupaži uvek dominira Pinot noir. Trudimo se da svake godine napravimo rose vino u kom su naglašene prijatna svežina, lepršavost i voćnost, ali i da zadržimo dubinu, eleganciju i jedinstveni karakter. Upravo zbog toga veoma nam je važno da održimo umereni sadržaj alkohola u vinu i telo srednje punoće. Voćno-cvetne note su dominantne, pa su arome jagode, trešnje, crvene ribizle, maline i ruže veoma izražene, kao i blage začinske note i nežna provansalska boja lososa. Na nepcima je veoma pitak i svež, a završnica je postojana i u njoj je voćni karakter vidljiv.

Slaganje uz hranu                 

Teleći Karpaćo

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Lastar Pinot Noir

Pinot Noir

Ako bismo morali da opišemo Pinot noir Lastar jednom rečju, onda bi ta reč sasvim sigurno bila elegancija. Ne želimo da odustanemo od tipičnih sortnih karakteristika ove sorte i zato se trudimo, ma koliko to čudno zvučalo, da Pinot noir zaista bude Pinot noir. Arome jagode, trešnje, šumskog tla, svežeg mesa i gljiva su uočljive, kao i svetla rubin boja sa nijansama lukovine. Na nepcima je izražena elegancija i odličan balans tanina i kiselina. Kao i Chardonnay, Pinot noir Lastar ima stilski velike sličnosti sa Burgundijom. Uprkos svim poteškoćama u vinogradu, koje su potpuno očekivane kod ove zahtevne sorte za uzgajanje, uspeli smo da proizvedemo Pinot noir koji je postao etalon kvaliteta u Srbiji zahvaljujuci znanju, tehnologiji i predanosti detaljima. Pinot noir 2015 fenolno je bio manje zreo, pa je bilo potrebno i više vremena za evoluciju fenola, kako u bariku, tako i u boci, a berba 2016 donela je Pinot noir fenolno zreliji, za nijansu puniji i ekstraktivniji.

Slaganje uz hranu                 

Losos, teletina

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-19°C, procenat alkohola 14%

Lastar Merlot-Cabernet Franc

Merlot i Cabernet Franc

Kupaža Merlot-Cabernet franc nastaje pre svega pažljivim radom u vinogradu gde se strogo vodi računa o odnos lisne mase i količine roda na čokotu, kao i o menadžmentu špalira kako bi naš vinograd uspeo da iznedri grožđe visoke koncentracije i kvaliteta fenolnih jedinjenja. Vinifikacija sorti se obavalja u inox sudovima, razdvojeno, uz strogi probir bobica. Primenjujući tradicionalne, ali i moderne tehnike, trudimo se da ekstrahujemo sve poželjne komponenata iz pokožice grožđa. Upravo zato Merlot-Cabernet franc ima veoma raskošan i slojevit miris. Dominiraju voćne arome poput kupine, crne ribizle, a prisutni su i mirisi šumskog tla, kedrovine i cimeta. Nakon ekstrakcije i alkoholne fermentacije vino prolazi kroz malolaktičku fermentaciju i zatim odležava u bačvama od 225 litara. Smatramo da je odležavanje jedan od najvažnijih postupaka u proizvodnji, pa samim tim biramo burad najprestižnijih svetskih proizvođača.Finalna kupaža nastaje nakon godinu dana odležavanja, a nakon flaširanja vino odležava još godinu dana u boci.

Slaganje uz hranu                 

Biftek u sosu od šumskog voća

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-19°C, procenat alkohola 15%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte