Izbor vinarije za predstavljanje danas je Vinarija Perak koja se nalazi u Hrvatskoj u regiji Slavonija. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Kutjevo.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Kvalitetna Graševina, Vrhunska Graševina, Graševina Mitrovac, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Graševina ledeno vino 2015, Rose, Cuvee Crni, Merlot.

Više detalja o vinariji

Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije.

Vinogradi se protežu duž ponajboljeg vinogradarskog položaja kutjevačkog vinogorja- Mitrovca, Lukača i Vetova, od 220 do 300m nadmorske visine. Svi su vinogradi u krugu od tri do maksimalno sedam kilometara.

U proizvodnom programu vinarije Perak dominiraju vina vrhunske kvalitete, koja čine oko 60% proizvodnje. Ostalo su kvalitetna vina.

Autor vrhunskih vina vinarije Perak je enolog Ivica Perak. Rođen je u Kutjevu u staroj kutjevačkoj obitelji koja se oduvijek bavila vinogradarstvom i vinarstvom, uz ostale poljoprivredne kulture.

Vinarija Perak trenutno ima dvanaest hektara vinograda u vlasništvu, čiji najstariji zasadi datiraju iz 1968.godine, do 2014. kada je bila zadnja sadnja. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija je bijela sorta vina graševina pod kojom je 70% zasada. Graševina je prva i bazna sorta u Hrvata, a osobito u Slavoniji.

Vinarija Perak na toj sorti bazira svoju proizvodnju jer je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih vina. Iznimno je pogodna sorta za kutjevačko podneblje.

Trenutno se na tržištu graševina kvalitetna i vrhunska, vrhunski chardonnay, sauvignon blanc. Od crvenih vina proizvodimo rose, cuvee crni, kao kvalitetna vina i merlot kao vrhunsko vino. U pripremi je naš prvi pjenušac.

“Posebno se ponosimo ledenom graševinom berbe 2015.”

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu (Županijska natjecanja, regionalna natjecanja, Kutjevo – Festival graševine, međunarodna natjecanja – Maribor, BonaVita – Trnava, Gast – Split, Decanter).

Vina Vinarije Perak

Kvalitetna Graševina

Graševina

Graševinu krasi zelenkasto – žuta boja. Snažnog je i intenzivnog sortnog mirisa; zelena jabuka s kojom se isprepliću citrusne note. Punog i bogatog je okusa, izrazito pitka i svježa.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje poslužiti uz roštilj, tjesteninu, bijelo meso peradi te riječnu ribu

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 11,5-12,5%

Vrhunska Graševina

Graševina

Vrhunska graševina vinarije Perak krasi zlatnožuta boja sa zelenkastim nijansama. Vino je izrazito suho s izraženim voćnim i cvjetnim aromama. Bogatog je i skladnog tijela. Izuzetno dobro odmjerene svježine i stvara potrebu za još jednim gutljajem.

Slaganje uz hranu                 

Izuzetno se slaže s lakšim jelima od tamnijeg mesa, piletinom i najfinijom bijelom morskom ribom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5-13,5%

Graševina Mitrovac

Graševina

Graševinu Mitrovac možemo slobodno nazvati zvijezdom vinarije Perak. Satkana je od grožđa s izdvojenog slavnog kutjevačkog položaja Mitrovac koje je idealno podneblje za proizvodnju ove vrhunske graševine. Ova vrhunska graševina je suho vino, zlatno-žute kristalno bistre boje. Karakterističnog je mirisa zelene jabuke. Puna, raskošna, kompleksna, slasna i užitna.

Slaganje uz hranu                 

Izuzetno se slaže s lakšim jelima od tamnijeg mesa, piletinom i najfinijom bijelom morskom ribom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13-14%

Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay je vrhunsko suho vino izraženije žute boje. Mirisom bogato, sa naglašenim notama ananasa i još uvijek prisutnim notama svježeg voća. Okus vina je izrazito pun, kremozan i bogat, ali ujedno vrlo ugodan i svjež.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz: bijelu ribu na žaru ili u pećnici, pileće i pureće salate, umjereno začinjenu tjesteninu u woku.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12-13%

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc je izrazito aromatično, svježe, mineralno, elegantno i skladno vrhunsko vino. Lijepe je zelenkasto-žute boje. Isprepliću se herbalne note bazge, tek pokošene trave s voćnim aromama breskve i koricom grejpa.

Slaganje uz hranu                 

Uz kravlje i kozje sireve neutralnog okusa, povrće s roštilja, morske plodove

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12,5-13,5%

Graševina ledeno vino 2015

Graševina

Berba grožđa za ovo vino bila je 7.1.2016. na temperaturi -12 °C. nakon fermentacije, koja je trajala gotovo godinu dana, dobiveno je vino s 13% aklohola i 57,5g/l neprevrelog šećera. To vinu daje specifičan okus predikatnog vina. Vino je slamnato žute boje, kremozno, bogato u okusu. U isto vrijeme ukupna kiselina je 7g/l što vinu daje svježinu i još uvijek aromu graševine.

Slaganje uz hranu                 

Kao aperitiv ili uz slastice

Detaljni podaci

Slatko vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 13%

Rose

Pinot sivi, Merlot i Cabernet Sauvignon

Lijepe je ružičaste boje s nijansama boje breskve. Karakteriziraju ga voćne arome jagode i maline, te crvenog bobičastog voća.

Slaganje uz hranu                 

Uz roštilj, ribu, tjesteninu i lagane ljetne salate

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 11,5-12,5%

Cuvee Crni

Cabernet Sauvignon, Syrah i Zweigelt

Cuvee crni je kvalitetno crno vino. Izražene rubinske boje, te mekanog, dopadljivog, lepršavog i punog okusa. Arome su crnoga voća (kupina i borovnica).

Slaganje uz hranu                 

Najbolje se sljubljue s hladnim narescima, zrelim sirevima, plavim ribom te s stekovima i jela s roštilja.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 12,5%

Merlot

Merlot

Merlot je vrhunsko suho crveno vino. Karakterizira ga rubinsko crvena boja s ljubičastim odsjajem. Osjeća se bogati miris crnog bobičastog voća uz lijepo naglašen miris kakaoa. Vino je harmonično, kremozno, s blago izraženim taninima.

Slaganje uz hranu                 

Uz topla predjela, hladne mesne nareske i sireve, različita pečenja

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 12,5-14%

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: iperak.kutjevo@gmail.com ili putem telefona: 034 123 456.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internet adresi: http://perak.hr/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte