Vinarija koju danas želimo da Vam predstavimo je vinarija Pilato koja uljepšava regiju Istra u Hrvatskoj. Svoje zasade vinove loze smestila je u mjestu Lašići.

Ova vinarija prepoznatljiva je po etiketama: Malvazija Istarska, Chardonnay, Pinot bijeli, Sauvignon, Teran, Muškat bijeli, Cabernet Sauvignon, Malvazija Sur Lie.

Pročitajte detalje o istoriji i razvitku ove vinarije 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Obiteljsko gospodarstvo se bavi proizvodnjom već tri generacije. Prije se gospodarstvo bavilo mješovitom proizvodnjom kao i većina gospodarstva, tj. ratarstvom, stočarstvom i vinogradarstvom.
Proizvodnja vina i grožđa seže od 1934. kada Ivan Pilato (pradjed) zasađuje mali nasad vinove loze, koji se smatra početkom ove vinske priče. Oko 1960. godine Končeto Pilato počinje naglo širiti vinarstvo jer se pokazalo da je to poljoprivredni proizvod koji se najbolje prodaje. U 90-im godinama Eliđo Pilato preuzima od oca tu proizvodnju i počinje sa većim ulaganjem u strojeve i tehnologiju, te počinje sa širenjem nasada. Zlatna medalja na lokalnoj smotri Vinistra za Malvaziju 1994. godine jedan je od poticaja kvalitetnijoj proizvodnji, a dodatni vjetar u leđa je zlatna medalja 2002. godine na nacionalnoj smotri Vinovita kada je Chardonnay Pilato 2001. proglašen najboljim bijelim hrvatskim vinom.

Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima oko 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, od čega oko 70% bijelih i 30% crnih sorti. Vinogradi su svi pod zaštitom kontroliranog podrijetla. Današnji podrum je kapaciteta oko 100 000 litara sa modernom vinarskom opremom. Za budućnost se planira povećanje do 20 ha nasada vinove loze, te izgradnja novog vinskog podruma sa najnovijim tehnologijama u vinarskoj proizvodnji. Konkurencija je u Istri iz dana u dan sve jača, ali to je samo dodatni motiv da se svake godine unesu neka poboljšanja.

Vina vinarije Pilato

Malvazija Istarska

Grožđe za proizvodnju ovog kvalitetnog vina odabire se samo s najboljih vinograda obitelji Pilato. Posebna pažnja posvećuje se obradi, zaštiti i opterećenju kako bi se dobilo grožđe vrhunske kvalitete. Ova malvazija ima lijepu nijansu žutozelene boje. Aroma je fina i ugodna, izraženo cvjetno-voćnog karaktera. Po okusu je jako vino s umjerenim sadržajem kiselina. Vrlo je ekstraktivno, pa ugodni retronazalni voćno-mineralni okus dugo vremena ostaje u ustima.

Detaljni podaci

Belo vino

Chardonnay

Na pozicijama obitelji Pilato grožđe Chardonnay i u ekstremnim godinama, osim visokog postotka šećera zadržava i optimalnu koncentraciju kiselina. To omogućuje proizvodnju bogatog, kompleksnog i skladnog vina, kakvo ovaj Chardonnay upravo i jest. Lijepe je i zelenožute boje, vrlo intenzivne, trajne i fine arome s karakterističnim tropskim notama banana i ananasa koje postepenim otvaranjem vina idu prema zrelom voću, mineralnim, pa i začinskim aromama. Okus je pun, jak, bogat i trajan, tako da dugo vremena nakon kušanja ostaje okus vrhunskog vina.

Detaljni podaci

Belo vino

Pinot bijeli

Pinot bijeli u ovom mikroklimatu daje grožđe vrlo visoke kvalitete. Zato je ovo vino izvanrednih karakteristika. Ima lijepu svijetložutu boju sa zelenkiselim odsjajem dok je aroma vrlo izražena i fina – voće u kojoj dominira miris zrelih jabuka i krušaka ugodnih cvjetnih nota. Na okus vino ostavlja dojam ugodne svježine, zaokruženo je, meko i voćno.

Detaljni podaci

Belo vino

Sauvignon

Sauvignon je poznata i vrlo raširena sorta grožđa u sjevernim vinogradarskim regijama. Zato je još veći izazov kušati Sauvignon bijeli obitelji Pilato iz ovog toplijeg mikroklimata. Već prvi kontakt sa ovim vinom pokazuje da se radi o nešto drukčijim karakteristikama od sjevernih Sauvignona koji su tipični po mirisu na pokošenu travu i list rajčice.
Međutim, ovdje su arome prikrivene i isprepletene voćnim aromama breskve i ananasa, agrumima te ugodnim cvjetnim notama. Na okus je ugodno svježe, puno i ekstraktivno vino gdje uravnoteženi odnosi ekstrakata, kiseline i alkohola te drugih sastojaka ostavljaju u ustima izrazito ugodan dojam.

Detaljni podaci

Belo vino

Teran

Nastavljajući tradiciju proizvodnje, ali i zbog specifičnih karakteristika Terana, obitelj Pilato se od crnih sorata opredijelila upravo za proizvodnju ovog autohtonog vina. Teran se vinificira po klasičnoj tehnologiji crnih vina time da se svake godine prilagođava dužina maceracije i dozrijevanja vina. Teran Pilato klasične je rubin crvene boje koja pri kružnom okretanju daje ljubičasti ton. Aroma je fina, izražena i trajna s prepoznatljivim voćnim karakterom Terana. Relativno visok sadržaj ukupnih kiselina i određena nijansa trpkoće uklopljena u visok ekstrakt daju ovom vinu tipičan okus Terana: jako, puno, robusno, živahno, ali ugodno i zanimljivo.

Detaljni podaci

Crveno vino

Muškat bijeli

Muškat Pilato ima vrlo ugodnu i diskretno cvjetnu aromu muškata. Zaostatak šećera na granici polusuhog i poluslatkog još više potencira njegov okus. Zaokružen i pun okus sa skladnim odnosom alkohola, kiselina i ostatka šećera daje ugodan muškatni okus koji dugo vremena ostaje u ustima. Zato kušanje ovog vina predstavlja poseban užitak, a do punog izražaja dolazi uz pravi desert.

Detaljni podaci

Belo vino

Cabernet Sauvignon

Ovo je vrlo prilagodljiva sorta koja se uzgaja po cijelom svijetu pa tako i u ovom mikroklimatu daje izvanredne rezultate. Vino je lijepe rubin crvene boje s granitnim odsjajem. Aroma je izražena i trajna, tipično voćna u kojoj prevladava crno voće – crni ribiz, a zatim se postepeno otvaraju začinske arome u kombinaciji s laganim notama drva. Na ukus je vrlo ekstraktan i pun, ugodno taničan, ali istovremeno podantan i elegantan.

Detaljni podaci

Crveno vino

Malvazija Sur Lie

Ova odležana Malvazija, berbe 2011, nova je linija iz podruma Pilato. Grožđe je brano malo kasnije, u drugoj polovici rujna, a iz ove ograničene serije dobiveno je samo 2000 boca. Nakon berbe, grožđe je fermentiralo u drvenim bačvama te je kasnije na vlastitim kvascima odležavalo u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica. Vino karakterizira slamnato žuta boja i intenzivan, fin i ugodan miris na vaniliju i tipičnu malvazijinu notu cvijeta bagrema. Suho je, toplo i mekano, punog tijela. Krasi ga izrazita mineralnost i uravnoteženost kao i intenzivan okus koji dugo ostaje u ustima.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 12-14°C

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: info@vina-pilato.com ili telefonom na broj: +385 52 446 281.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na web sajtu i društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://www.vina-pilato.com/, https://www.facebook.com/Vina-Pilato-1055900511109857.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte