Predstavljamo Vam vinariju Podrum Panajotović čije je sjedište u beogradskoj regiji u Srbiji. Predivni vinogradi ove vinarije nalaze se u Beogradu.

Ova vinarija prepoznatljiva je po etiketama: Šeherezada, Knez, Lord, Victor, Victor Barrique, Rose.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji

Četiri generacije u porodici Panajotović, tokom nešto više od 90 godina, se trudilo da pruži svom vinu dovoljno ljubavi i stručnosti da bude što kvalitetnije.
Sve je počelo 1927. godine kad je pradeda Toma osnovao porodični podrum vina u okolini Kruševca. Arhitekta iz Francuske je projektovao vinski podrum i porodičnu kuću, a kupljene su, za to vreme, najmodernije mašine. Do početka Drugog svetskog rata dostigao je vodeće mesto u kvalitetu i količini vina koju je proizvodio na godišnjem nivou. Nakon rata deda Tomini vinogradi i kompletna proizvodnja su nacionalizovani, a porodična tradicija biva ugrožena. Porodica je nastavila da proizvodi male količine vina (do 5000 litara) do početka 1990ih, kada je dr Viktor Panajotović rešio da nastavi porodičnu tradiciju. Krajem 1980ih imovina je vraćena ali vinogradi su bili napušeni od početka 1980ih, a kuća zapuštena i neuseljiva. Porodicu to nije pokolebalo i čvrsto su rešili da nastave sa učvršćivanjem svog nasleđa.

Vodeća vizija je da se od najboljeg grožđa iz najbogatijih vinograda Srbije, spravljaju kvalitetna vina. Za vina se koriste najkvalitetnije internacionalne sorte – Traminac, Sauvignon blanc, Rajnski rizling, Merlot i Cabernet Sauvignon. U zavisnosti od godine, Podrum Panajotović ostavlja određenu količinu vina van prodaje tako da se u podrumu čuvaju arhivska vina stara petnaestak i više godina.

Danas proizvodnju vodi najmlađi član porodice Panajotović, Vladimir, po struci diplomirani enolog, koji je primenio tradicionalni recept za proizvodnju vina od svojih predaka i usavršio ga modernim tehnologijama.

Vina vinarije Podrum Panajotović

Šeherezada

Traminer i Sauvignon Blanc

Zavodljivo poluslatko belo vino dobijeno kupažom vina napravljenih od dve najplemenitije sorte belog groždja – Traminer i Sauvignon Blanc. Kasnom berbom ovih sorti dobili smo vino boje starog zlata, sa većom količinom zaostalog šećera koji nam je omogućio da u mirisu osetimo tonove kuvanog svetlog voća, kao i tonove smokve, ratluka i meda. Punoća na ukusu od zaostalog šećera kao i jako lagane citrusne kiseline koje osvežavaju, vode naša čula ukusa u svet slatke smokve , sočne pomoranže, cimeta i meda.

Slaganje uz hranu                 

Vino se jako lepo slaže sa voćnim tortama, kao i sa domaćim specijalitetima – orasnicama, baklavama.

Detaljni podaci              

Poluslatko belo vino, temperatura serviranja 8-12°C

Knez

Sauvignon Blanc

Belo vino dobijeno do jedne od najcenjenijih francuskih sorti grožđa – Sauvignon Blanc. Zbog svojih ekstrata, vino se odlikuje lepom pokretljivošću u čaši i krasi ga svetlo zeleno-žuta boja. U prvom trenutku na mirisu će se javiti tonovi soka od zove, jabuke ili prezrele kruške, oplemenjeni mirisom sveže pokošene trave dok će se na ukusu osetiti dosta svežih voćnih i citrusnih kiselina. Možemo reći da u prvom trenutku podseća na sok od jabuke, dok nam kasnije u ustima ostavlja ukus kompota od brskve.

Slaganje uz hranu                 

Ovom vinu prija društvo svetlijih mesa sa laganijim, svetlim sosevima dok mlađi, kravlji sirevi bez mnogo aroma, naglašavaju kvalitet ovog vina.

Detaljni podaci              

Suvo belo vino, temperatura serviranja 10-12°C

Lord

Merlot

Crveno suvo vino dobijeno od sorte grožđa Merlot. Ono je intenzivne rubin crvene boje i snažnog tela koje se pokazuje na zidovima čaše. Miris vina podseća na mešavinu sokova maline i kupine, dok im se u završnici arome pridružuje i miris soka od aronije. Na ukusu se oseća dosta punoće oplemenjene mekanom kiselinom i laganim zaokruženim taninom sa ukusima suvih šljiva i džema od kupine.

Slaganje uz hranu                 

Zbog snažnog tela i postojanosti ukusa u ustima, vinu bi odgovarala jela tamnijih mesa, pikantno začinjena sa umerenim aromama.              

Detaljni podaci              

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 17-20°C

Victor

Cabernet Sauvignon

Jedinstveno sortno crveno vino napravljeno isključivo od groždja Cabernet Sauvignon. Voćni karakter ovog vina potiče od izuzetnog grožđa, koje je prerađeno i pretvoreno u vino po tradicionalnoj tehnologiji, bez odležavanja u hrastovini. Ono je mekano, umereno pokretljivo u čaši, a u mirisu dominiraju tonovi borovnice, soka od višnje i kompota kupine. Iskustvo na ukusu je steklo dugim odležavanjem u bocama, pa se sada odlikuje mekanim kiselinama sa ukusom soka od višnje. Ovakav ukus je popunjen laganim groždjanim taninom i zaokružen ukusom šumskog voća koji dugo ostaje u ustima.

Slaganje uz hranu                 

Vino u stopu prate jela od crvenih mesa sa prelivima od crvenih sosova, kao i dimljeni specijaliteti srpske kuhinje.

Detaljni podaci              

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C

Victor Barrique

Cabernet Sauvignon i Merlot

Crveno, suvo, vrhunsko vino dobijeno kupažom vina od dve najbolje francuske sorte grožđa – Cabernet Sauvignon I Merlot u odnosu 50:50. Dva vina su odvojeno napravljena i odvojeno odležavala u “barrique” buradima napravljenim od francuskog I srpskog hrasta. Poseduje specifičan ukus čokolade, vanile i kafe, prožet ukusom suvog grožđa i marmalade od šljiva, a sve ukuse u jednu celinu povezuju lagani tanini koji čine da ovo vino voli društvo jela od kvalitnih crvenih mesa, npr. biftek u sosu od vrganja, ili pak jela od laganijih mesa sa prelivima u kojima učestvuju jako aromatični francuski plavi sirevi ili italijanski poput gorgonzole.

Slaganje uz hranu                 

Ovo vino odlikuje dosta ekstrakta punog ukusa i rubin crvena boja, a karakteriše ga miris suvog šumskog voća pomešan sa štapićima vanile, kokosa i finog kvalitetnog duvana.

Detaljni podaci              

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 16-19°C

Rose

Cabernet Sauvignon

Vino dobijeno od francuske sorte groždja Cabernet Sauvignon. Roze boja vina podseća na boju dimljenog lososa, dok u aromama dominira miris jagode i maline koji se prepliću sa mirisima začinskog bilja i soka od jabuke. Na ukusu dominiraju tonovi kompota od breskve sa primesama maline, a sama struktura vina je kremasta i prožeta voćnim kiselinama.

Slaganje uz hranu

Ovaj roze se idealno slaže sa italijanskom kuhinjom – picom i pastama sa belim sosevima, a od srpske kuhinje najviše mu prija praseće pečenje.

Detaljni podaci              

Suvo rose vino, temperatura serviranja 11-13°C

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: office@podrumpanajotovic.rs ili stupite u kontakt sa njima pozivom na broj: +381 64 195 15 46.

Za novosti iz vinarije pratite njihov web sajt i naloge na društvenim mrežama: http://www.podrumpanajotovic.rs/, https://www.instagram.com/wine_cellar_panajotovic/, https://www.facebook.com/PodrumPanajotovic.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte