Izbor vinarije za predstavljanje danas je Vinarija Radovan koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Istra, Hrvatska. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Radovane.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Istarska Malvazija, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rosé, Cabernet Sauvignon, Merlot, Refošk.

Počeli smo 1994. godine s hektar i pol vinograda. To su bile stare loze malvazije u obiteljskim vinogradima oko našeg sela Radovani koje smo pomalo obnavljali i sadili nove. Ubrzo smo krenuli i s drugim sortama, pa smo 1996. posadili prve loze caberneta sauvignona. Tada smo u podrumu imali stare, drvene bačve koje su već svoje dale, pa smo počeli kupovati nove, od inoksa. Vino smo prodavali u rinfuzi, a prve butelje napunili smo malvazijom iz berbe 1998. Te smo godine vrenje mošta kontrolirali hlađenjem pomoću jednog aparata za hlađenje piva, čista improvizacija, ali ta je malvazija dobila zlatnu medalju na Vinistri.

U tih će nekoliko rečenica početke postupnog, ali vrlo uspješnog vinarskog uzleta sažeti Franko Radovan iz sela Radovani na Višnjanštini. Ništa dramatičnog, ni spektakularnog, ali danas nerijetki vinoljupci kucaju na vrata obiteljskog podruma i kušaonice u Radovanima da bi na izvorištu uživali u Bakhovoj kapljici s Radovanovim potpisom.

Radovani su selo karakterističnih, velikih starih obiteljskih kuća, visokih ogradnih kamenih zidova i moćnih portuna od kovanog željeza koji su nekoć štitili od stokokradica. Smješteno je na blago prema moru i jugozapadu položenoj padini, na istarskoj crljenici, okruženo uređenim vinogradima, uzoranim njivama, hrastovim šumarcima… a po okolnim livadama raste samoniklo ljekovito bilje i, u bodljikavom grmu, istarska delicija – šparuga.

Vina Vinarije Radovan

Istarska Malvazija

Istarska Malvazija

Vino krasi elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin i ugodan, na prvi nos javlja se nota narančine kore, žute jabuke i cvijeta akacije. Vino je suho, djelomično toplo i ugodno svježe, te srednjeg tijela, vino ima dobru ravnotežu i dugo traje u ustima.

Slaganje uz hranu                 

Uz istarski pršut

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay

Chardonnay

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris je razigran,ugodan i fin,dominira cvjetna nota i nota breskve te koprive. Vino je suho, djelomično toplo, lijepo se pije krasi ga ugodna svježina, srednje tijelo i dobra ravnoteža te i jako dobra harmonija.

Slaganje uz hranu                 

Kapesantama sa žara ili na buzaru

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Vino krasi lijepa živahna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris mu je intenzivan, izražen i fin, na prvi miris dominira nota peteljke pomidora i nota korice limete te pokošena trava. Vino je suho, toplo i svježe, ugodno te srednjeg tijela, te ima dobar balans i dugačak završetak.

Slaganje uz hranu                 

Odlično paše uz tjestenine sa plodovima mora

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,5%

Rosé

Istarska Malvazija

Vino ima lijepu rose boju trešnje, bistro je i djelomično gusto. Miris je fin, razigran, šarmantan i ugodan. Na mirisu se otvara nota ružinih latica,trešnje i šumskih jagoda. Vino je polu suho, djelomično toplo, i djelomično mekano sa jako dobrom svježinom i vrlo je ukusno te ima srednje tijelo. Uravnoteženo je sa slatkom jagodom na after tasteu i harmonično,preporučam ga kao aperitiv.

Slaganje uz hranu                 

Aperitiv

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Vino krasi duboka rubin crvena boja sa tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Miris je fin i ugodan, na početku se otvara nota vanilije potom slijedi papar,cimet pa crni ribiz i kupina. Vino je suho,toplo i mekano sa dobrom svježinom, baršunastim taninima,ukusno je i punoga tijela.

Slaganje uz hranu                 

Uz janjeći rack

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Merlot

Merlot

Vino ima lijepu elegantnu rubin crvena boja sa svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Krasi ga fin i ugodan miris, prvo se otvara nota maline koju slijedi nota vanilije i cimeta te malo muškatnih oraščića. Vino je suho,toplo i mekano sa ugodnom svježinom, mekanim taninima,te ga krasi srednje tijelo.

Slaganje uz hranu                 

Uz jela od teletine

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Refošk

Merlot

Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Miris mu je fin i ugodan te se polako otvara. Na prvi miris dominira nota višnje i čokolade praćena sa notom cedrovine i klinčića. Vino je suho,toplo i mekano sa lijepom svježinom, finim taninima, te srednjim tijelom.

Slaganje uz hranu                 

Uz tjestenine sa divljači

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Vinarija je u poslovnom registru zavedena pod imenom Radovan doo.

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: info@vinaradovan.com ili telefonski na broj: 385.91.734.0124.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovoj web adresi http://vinaradovan.com/contact/?lang=hr.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte