Današnji izbor za predstavljanje je vinarija Rubis koja je jedna od vinskih proizvođača iz hercegovačke regije. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Vionica.

Vina ove vinarije su: Žilavka arterra selection, Žilavka arterra quercus, Chardonnay, Veteribus blatina barrique, Cabernet sauvignon, Syrah, Žilavka Rubis, Blatina Vionica.

Dodatne informacije o vinariji

Vinarija Rubis rasteže se na 20 ha vlastitih vinograda koji se nalaze na najboljim mikrolokacijama Hercegovine. Vionica, Prenj i Pjana brda, koji su oduvijek bili idealni vinogradarski položaji koji su davali vinima određenu posebnost, prepoznatljivost i kvalitetu. U vinogradima su najzastupljenije dvije hercegovačke autohtone sorte: žilavka i blatina, ali vinarija u svom sortimentu ima zastupljene i internacionalne sorte, kao što su chardonnay, syrah, cabernet sauvignon i cabernet franc.

Vina vinarije Rubis

Žilavka arterra selection

100% Žilavka

Bijelo bistro mladenačko vino, boje blijedo svijetlog limuna, srednje jačine. Primarne arome su od geranija, jabuke, limuna i nektarine. Suho vino koje je umjerenog alkoholnog intenziteta, visoke kiselosti i blago bogatog okusa. Srednje je jačine i kratkotrajnog okusa. Okusi su limun, nektarina i badem. Preporučljivo je piti odmah, daljnje dozrijevanje nije potrebno.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 12,5%

Žilavka arterra quercus

100% Žilavka

Bistro, bijelo vino, boje blijedo svijetlog limuna, srednjeg intenziteta koje se postepeno razvija. Arome su žuta jabuka, bijela breskva i tijesto. Umjereno alkoholno suho vino, srednje kiselosti i blago bogatog okusa. Srednjeg je intenziteta i dugotrajnog bogatog doživljaja okusa. Prisutni okusi su breskva, jabuka i nektarina. Vino se može piti odmah ali postoji mogućnost dozrijevanja.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 12,5%

Chardonnay

100% Chardonnay

Bijelo bistro mladenačko vino, boje blijedo svijetlog limuna, srednjeg intenziteta. U sebi sadrži primarne arome banane, ananasa i tropskog voća. Suho i umjereno alkoholno vino srednje kiselosti, umjereno bogatog intenziteta okusa. Može se piti odmah, dozrijevanje nije preporučljivo.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 13,5%

Veteribus blatina barrique

85% Blatina, 15% Cabernet Sauvingon

Vino srednje jačine, tamno rubinske boje. Sadrži arome brusnice, višnje, crnog ribizla, šljive, dima, cedra i slatke začine u tragovima. Suho vino visoke kiselosti, umjereno alkoholnog intenziteta, visokog udjela tanina i dugotrajnog doživljaja glatkoće okusa. Okusi koji se kreću od crnog ribizla, višnje, čokolade kave pa do kuhanog crnog voća. Vino sa sjajno poliranom strukturom.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, procenat alkohola 14%

Cabernet sauvignon

100% Cabernet sauvignon

Bistro crno vino boje rubina, srednjeg intenziteta koje se postepeno razvija. Sadrži aromatične note crnog ribizla, višnje, brusnice, suhe šljive i slatkih začina. Suho je vino i umjerene alkoholne jačine i kiselosti koje sadrži blagu koncentraciju tanina. Srednjeg je intenziteta, može se piti odmah ali ima i potencijal dozrijevanja.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, procenat alkohola 14%

Syrah

100% Syrah

Tamno crno vino, boje rubina i srednjeg intenziteta. Sadrži primarne arome brusnice, crnog ribizla, šljive, dima, cedra i slatkog začina u tragovima. Suho vino visoke kiselosti, blago jačeg alkoholnog intenziteta, s visokim udjelom tanina punog i bogatog okusa. Vino umjerenog okusa sa doživljajem glatkoće i dugotrajnosti okusa na nepcima. Okus crnog ribizla, višnje, čokolade, kave i kuhanog crnog voća. Jako dobro vino sa sjajnom poliranom taninskom strukturom i sočnošću. Ima mogućnost dozrijevanja, može se već sada piti pa do 2025.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, procenat alkohola 13%

Žilavka Rubis

100% Žilavka

Bistro mladenačko vino, boje blijedo svijetlog limuna, srednjeg intenziteta s aromom geranija, jabuke, limuna i nektarine. Vino je umjerenog alkoholnog intenziteta, visoke kiselosti, umjerene jačine i blagog bogatog doživljaja okusa. Paleta okusa ide od limuna, jabuka, nektarine pa do badema. Vino je preporučljivo piti odmah, bez dozrijevanja.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 12,5%

Blatina Vionica

85% Blatina, 15% Cabernet sauvigon i Syrah

Bistro srednje ljubičasto vino, umjerenog alkoholnog intenziteta koje se postepeno razvija. Sadrži arome crnog ribizla, borovnice, šljive i trešnje. Suho vino srednje kiselosti, te srednje jačine, s umjerenim udjelom tanina i blago bogatim doživljajem okusa. Piti se može odmah, dozrijevanje nije preporučljivo.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, procenat alkohola 12,5%

Email adresa vinarije je: info@rubis.ba ili možete sa njima stupiti u kontakt telefonski na broj: +387 63 12 43 33.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovim nalozima na društvenim mrežama i web sajtu: https://m.facebook.com/vina.rubis/, https://www.instagram.com/vinarubis/, http://rubis.ba.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte