Današnji izbor za predstavljanje je Vinarija Spasić koja se nalazi u Šumadijskoj regiji u Srbiji. Vinogradi su zasađeni u mjestu Tržac.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Tamjanika, Tamjanika Selekcija, Dar, Rujno, Despot.

Poslovno ime ove vinarije je SZR VINARSKA KUĆA SPASIĆ MILAN SPASIĆ PR TRŽAC.

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: info@vinarijaspasic.com ili telefonom na broj: 064 24 37 422.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju na sajtu: http://www.vinarijaspasic.com/.

Detaljnije o vinariji možete pročitati ispod

Čudnim i nepredvidivim životnim putevima i voljom Gospoda Boga, Spasići su se još u XVIII veku ukorenili u pitomi Župski krajolik – Tržac.

Iskonski vezani za pramajku zemlju, oduvek su znali za veru, zakon, red i rad i čim ih je vinorodna Župa primila pod nebesko plavetnilo, oni su se pokrstili vinovom lozom, čime su sebe trajno obeležili. Vinova loza tako za njih postaje tamjan i sveća, kandilo, mir i nemir, davanje i uzimanje.

Možda su Spasići u životu napravili koji sitan greh, ali jedan sigurno nisu. Ni gosta, ni svata, ni namernika, ni komšiju, ni prijatelja lošom kapljicom poslužili nisu, jer onda ne bi bili Spasići. Ljubitelja Isusove krvi možeš prevariti samo jednom i nikada više. Tu praštanja nema. A ni prirodu niko prevario nije. Vinova loza je carica kojoj treba najvernije služiti da bi ti stavila krunu slave na glavu.

Sunce, zemlja i voda primaju svakog u svoje okrilje, ali je mali broj onih koji taj Božiji dar koriste kao Spasići. Na sebi svojstven način oni razumeju šapat vina, miris šire, duh i dah grozdova, podrumsku tamu, bure i oluje. Dosledni sebi, nemirnog i nadarenog duha, ušli su u istoriju Župskog vinarstva. Stali su tako u red onih časnih srpskih domaćina gde je reč svetinja, rad zakon, a dobro vino pitanje časti i vere.

Vina Vinarije Spasić

Tamjanika

Tamjanika

Vino proizvedeno od autohtone srpske sorte grožđa – tamjanike. Odlikuje se slamasto žutom bojom sa zelenkastim odsjajem. Impresivno snažan, prepoznatljiv miris izvorne tamjanike sa notom egzotičnog voća i blago izraženim herbalnim tonovima.
Živo, nervno vino sa veoma svežom i balansiranom aromatskom snagom, zaokruženog i dugotrajnog naknadnog ukusa. Kristalna bistrina ovog vina i blage zelenkaste nijanse kao da naslućuju mineralnost koja krasi ovo vino, blagi tonovi limete u pozadini – vino vrhunske elegancije.
Iz ovog vina se ponajviše izdiže taj čudesni muskatni osećaj, prepoznatljiv na nekoliko metara u krug. Baš kao miris tamjana što se iz kandila izvija i dopire do svih kojima je srcu mio. I preko potreban…

Slaganje uz hranu                 

Od predjela i salate, preko glavnih jela, do deserta. Ipak, preporučujemo uz tradicionalnu srpsku kuhinju.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Tamjanika Selekcija

Tamjanika

Tamnjanika Selekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno vino, nikada grubo i robusno. Kompleksno, punog tela, sa dosta visokim procentom alkohola. Tamjanika je, definitivno, sorta za suva vina. Naravno, stil u mnogo čemu zavisi i od majstora – vinara. I tu treba pratiti ono što je tamjanika i u vinogradu: zlatno zrno koje miriše intenzivno i vrlo prijatno, i čiji ukus ostaje dugo u ustima.

Prilično često se dešava da uživaoci vina, posebno stranci, posle takvog “nosa” očekuju polusuvo ili poluslatko vino, jer su takve navike koje imaju. Po karakteru tamjanika može, u zavisnosti od terroir-a da ima različite osobine. Ova župska tamjanika je voćna, delom cvetna i blago začinska, nikada zemljana ili zelena, a retko mineralna.

Slaganje uz hranu                 

Perad (divlja ili domaća), pripremljena uz kremaste bele sosove

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 16%

Dar

2/3 rajnskog i 1/3 italijanskog rizlinga

Iako nije bilo u buretu, vino je izuzetno elegantno i sa blagom gorčinom. Vuče i na nežne tropske note, a gotovo kompletan aromatski kompleks penje se naviše i ostaje iznad jezika i ka nosu. Izuzetno prijatne sekundarne tropske arome mogu se pripisati selekcionisanim kvascima.

Slaganje uz hranu                 

Sveže pohovane lignje, sa raznim vrstama ribe i salatama, sa tvrdim žutim sirom ili uz dobre domaće vanilice i slične suve kolače.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,3%

Rujno

Prokupac

Proizvedeno uz veoma kratku maceraciju, od svega 16 sati, a potom rađeno po tehnologiji za bela vina: zasejavanje kvasca za bela vina i kontrolisana fermentacija…

Fino, izrazito voćno, sa daleko dužom završnicom nego što se to može očekivati od ružice. Vino veoma skladnih kiselina i precizno izbalansirano na ukusu.

Slaganje uz hranu                 

Prijaće najbolje uz meke i jako zrele sireve, ali svakako i uz neki dobar mešani roštilj ili tradicionalno pečenje sa ražnja.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Despot

Prokupac 60%, 20% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon

Boje stare višnjevače koja je odležala u bariku. Vino sa jačom taninskom strukturom, traži ozbiljniju hranu. Na nosu se naslućuju sveže kiseline i posle dužeg odležavanja i jasno miriše crno i crveno voće.

Igra slasti i kiselina na nepcu prožeta je trešnjama, čokoladom i šljivama, ali uz fini trun mineralnosti.

Vino koje nadmašuje sva očekivanja od sličnih kupaža sa prokupcem. Perfektan spoj vina i hrastovine, sa mekim taninima, daju ovom vinu bogat zaokružen ukus.

Slaganje uz hranu                 

Slabije pečeni biftek sa jače začinjenim sosovima, dobar roštilj, pečenje sa ražnja, zaljućen gulaš… to je hrana koju će ovo vino najbolje ispratiti za stolom.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju ? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte