Naši autori su za danas pripremili za Vas – vinariju Štokelj koja se nalazi u Sloveniji u regiji Goriška Brda. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Planina.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Pinela, Rose, Planta Bela, Planta Rdeča, Penina Pinela, Ambrosia.

Dodatne informacije o vinariji

Laporaste terase vipavskih brežuljaka greje mediteransko sunce i hladi vipavska bura, stvarajući tako jedinstvene uslove za rast vinove loze. Ovde su na južnim padinama Vipavske doline uvek uspevale domaće sorte koje su se prilagođavale ovim posebnim uslovima uzgoja. I mi poštujemo tu odluku prirode.

Vina vinarije Štokelj

Pinela

100% pinela

Pinela je naš ljubimac. Očarao nas je već na početku vinogradarske i vinske rute, u 60-godišnjem vinogradu pinele, i tako značajno oblikovao identitet našeg imanja. Mi joj posvećujemo posebnu pažnju, jer nam je ova autohtona vipavska sorta neprocenjiva i želimo je sačuvati kao nasleđe za buduće generacije.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 13%

Rose

100% merlot

Iz mladog vinograda merlota, zasađenog uglavnom na laporcu, proizvodimo odličan rose. Posebna pažnja u proizvodnji grožđa i izuzetna preciznost u vinifikaciji ogledaju se u roseu. Mladalački i živahan rose pravi se od sorte merlot. Miris nas odmah podseća na korpu voća – jagode, maline, grejpa i marakuje sa buketom nežnog cveća. Vino je živo, ukusno, lepe svežine i dugog ukusa i želi da prati mnoga odlična jela i prijatne večeri.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, procenat alkohola 13%

Planta Bela

60% chardonnay, 20% rebula, 20% pinela

Rebula, rasprostranjena bela sorta u vipavskom kraju, raste i na laporovitim planinskim zemljištima, od kojih porodica Štokelj daje belu sortu. Voćna rebula dodaje svežinu karakteru chardonnay, a autohtona pinela vino nadograđuje u složenu sortu. Atraktivni i raznovrsni buket pojačan je slutnjom začina, koji se u vino unosi sazrevanjem u francuskim buradima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 13,5%

Planta Rdeča

75% merlot, 15 % barbera, 5% sušenog merlot vina

Merlot i barbera zasađeni su na imanju Štokelj na mestima gde je tlo bogatije. Od starijeg vinograda, gde se loza merlo i žutika naizmenično sade u redove, prema domaćim biljkama, proizvodimo sortu Planta, koja je duboko ljubičaste boje. Zrelo crveno voće, crni biber, vanilija i začinske i note karamele podsećaju nas da je planta kompleksno vino, prijatne svežine i zrelih tanina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, procenat alkohola 14%

Penina Pinela

100% pinela

Želja da otkrijemo što više lica autohtone pinele dovela nas je do blistave pinele. Odabrali smo klasični način proizvodnje šampanjca jer verujemo da tako izvrsne predispozicije pinele dolaze do izražaja. Nežna boja limuna i brojni mehurići najavljuju živopisno penušavo vino sa nežnim buketom. Suva je u ustima i pokazuje karakteristike sorte sa izuzetnim potencijalom za nadogradnju i sazrevanje u bogato penušavo vino.

Detaljni podaci

Penušavo vino, procenat alkohola 12%

Ambrosia

100% rebula

Ambrosia je slatka ribula u zlatu osušena vipavskom burom. Posle šest meseci sušenja na slami, istiskujemo slatki nektar iz pažljivo odabranih osušenih bobica rebule – napitka grčkih bogova koji daje večnu mladost i donosi besmrtnost. Medena sa notama sušenog voća, Ambrosia nas iznenađuje svojom ravnotežom ukusa.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 13%

Vinarija je u poslovnom registru zavedena pod imenom Posestvo ŠTOKELJ.

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: posestvo@stokelj.si ili telefonski na broj: +386 41 483 777.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom web sajtu: http://www.stokelj.si/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte