Današnji izbor za predstavljanje je Vinarija Trapan koja se nalazi u Hrvatskoj u regiji Istra. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Šišan.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Ponente 2013, Rubi Rosé 2013, Che Teran 2012, Uroboros 2012, Nigra Virgo Revolution 2012, Terra Mare 2012, Shuluq 2011, Dark Rose NV.

Vinarija je u poslovnom registru zavedena pod imenom OPG Trapan Bruno.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@trapan.hr ili telefonski na broj: 385 91 581 72 81.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom web sajtu http://trapan.hr/kontakt/.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Ljubav, energičnost i hrabrost glavni su pokretači vinarije Trapan. Od 2005. do danas trudom i upornošću stvorili smo 12 ha ekološki čistih vinograda, a stečeno znanje i iskustvo prenosimo kroz podrum stvarajući fina i elegantna vina specifičnog karaktera, prepoznatljiva, s posebnom mediteranskom notom.
Proizvodnja vina prvenstveno je obiteljski posao jer traži puno pažnje i obostranog razumijevanja. Vjerujući u uspjeh naše misije, stvarajući iz srca, dajući sebe u cijeli proces proizvodnje pronašli smo pravi put koji nas vodi ka zacrtanom cilju – stvoriti prepoznatljiv proizvod u kojem će uživati i oni najprofinjenijeg ukusa.

Proces proizvodnje zapravo je jedan zatvoreni krug koji se iz godine u godinu ponavlja, a mi ga jačamo i obnavljamo našim čvrstim snagama i zajedništvom radeći posao koji nam pruža zadovoljstvo. Jer nema veće sreće i životne radosti nego probuditi se ujutro i biti sretan što ideš
raditi posao koji želiš, i raditi taj posao cijeli dan i uživati u svim njegovim aspektima, a kad navečer legneš u krevet i razmišljaš o novom danu, nije ti teško što te ujutro opet čeka taj isti posao.

Prkoseći tradiciji i koristeći suvremena saznanja stvorili smo tako renomiranu paletu vina. Koristeći sav potencijal autohtonih sorti i vjerujući u njihovu maksimalnu iskoristivost, odlučili smo se napraviti prvi extra brut Non dosage rose’ pjenušac od terana, revoluciju u našem podrumu, simboličnog naziva Che.

Bleedingom naših crnih sorti (cabernet sauvignona, merlota, syraha i terana) i moštom iz lagano prešanog grožđa terana, nastaje rose’ Rubi. Riječ je o svježem, mineralnom vinu koje izvrsno paše u vrućim ljetnim danima.

Terra Mare je vino napravljeno od 100% terana. Kao i sva naša vina, teran ima specifičnu crtu i suvremen karakter. Iako čuva svoju izvornost, riječ je o jednom atipičnom teranu.

Malvaziju radimo svježu – Ponente, i odležanu u drvenim bačvama od akacije – Uroboros. Ponente je naše svježe bijelo vino, a naziv nosi po zapadnom vjetru koji puše u ovim krajevima. Uroboros, grčki simbol zmije koja sama sebi grize rep, predstavlja zatvoreni razvojni ciklus, a samim time i vječno ponavljanje. Povezanost neba i zemlje prenesena kroz znak Uroborosa osjeća se u vinu koje karakterizira izvrstan balans sortnosti i drva, a njegova struktura omogućava mu da zadrži snagu i svježinu, baš kao pravi Uroboros.

Od monosortnih crnih vina uz teran radimo i syrah – Shuluq. Ime mu je izvorno arapsko, a nosi naziv južnog, toplog vjetra koji puše u ovim krajevima, još poznat kao jugo ili scirocco. Terroir južne Istre izrazito je pogodan za uspjeh ove sorte pa je i vino od grožđa syrah intenzivno, puno, zrelih tanina te odličnog balansa tijela i aromatike. Za ovo vino volimo reći da je naš ponos, ostvarenje naše vizije crnih odležanih vina, u stilu Cotes du Rhone.

Posebno smo ponosni na našu crnu kupažu – Nigra Virgo Revolution. Riječ je o blendu cabernet sauvignona, merlota, syraha i terana. Revolution – jer nosi naš karakter, Nigra Virgo – jer je nježna i zanosna, a opet čvrsta i postojana, baš poput žene.

Razmišljajući o paleti naših proizvoda odlučili smo u nju uvrstiti još jedno vino – Dark Rose. Riječ je o crnom poluslatkom vinu od prosušenog grožđa muškata ruže.

Vjerujemo u svoje ciljeve i nastavljamo dalje u stilu rock’n’rolla – hrabro, odrješito i sigurno jer vino za nas nije samo proizvod, vino je za nas život.

Vina Vinarije Trapan

Ponente 2013

100% Malvazija istarska

Prva berba malvazije s novom etiketom modernijeg izričaja. Etiketu prati i stilistika. Vino za mlade po godinama i duhu. Moderno, hrskavo, svježe pitko vino. Na nosu agrumi i zelena jabuka od voćnog aromatskog spektra uz cvjetni hint istarskog livadnog cvijeća, i lagana vinoznost zaokružuju tipično sortni miris malvazije, dajući Ponenteu iz ove berbe kompleksnost u modernom izričaju.

U ustima repeticija aromatskog spektra voćno-cvjetne osnove nadograđena plemenitom gorčinom badema i „ slanim“ završetkom izrazite mineralnosti. Svježe, srednje dugog aftertastea, koji uz srednje tijelo i alkohol daju ozbiljan dodir ovom „veseljaku“ koji kao da zrcali karakter vinara. Već tradicionalno pozicioniran u restorane, konobe i vinske barove, Ponente ovom stilistikom i opremom (navojni čep) ulazi na velika vrata na plesne terase, disco i noćne klubove, na tribine sportskih događanja, na mjesta na kojima ćete sresti i njegovog autora, koji se kao i njegovo vino na tim mjestima dobro osjećaju.

Slaganje uz hranu                 

Sirova bijela riba u marinadi s agrumima i maslinovim uljem; špageti s vongolama; dondole na bijelu buzaru; pohana grdobina s povrćem sa žara; fritto misto kao primjer jela iz ribljeg, a pileći rižoto s tikvicama, pečena piletina i pommes frites, sotirani kunić ili žabe s rizi-bizijem, teleći steak s blitvom i krumpirom iz mesnog portfelja naš su prijedlog za vašu potragu jela koje će idealno pristajati ovome vinu, u kojemu možete uživati i bez jela, a posebno prije njega, kad će poslužiti kao vrstan aperitiv.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-13°C, procenat alkohola 13,5%

Rubi Rosé 2013

Teran 70%, Syrah 10%, Merlot 10%, Cabernet sauvignon 10%

Navojni čep, no nepromjenjena etiketa. Reduktivno -vinozni početak, uvod u crvenovoćno-cvjetnu bombicu koja eksplodira i prelazi u ciklasto zemljanu aromatsku kompleksnost. U ustima svježina, grejpasto-malinasti premaz gubi se u mineralnosti srednje dugačkog aftera. Voćnost i mekoća merlota, snaga i tanična oštrina cabernet sauvignona, višnja i papar syraha skrivaju se iza terana koji svojom svježinom, voćnošću maline i cvjećem ljubičice dominira ovim roseom.

Slaganje uz hranu                 

Aperitiv? Svakako! Kad ne znate koje vino bi odgovaralo jelu koje ste odabrali, Rubi Rose je uvijek razuman odabir. A ponajbolji je uz hladne obročne mesne salate (patka guska, golub, govedina) s crvenim voćem ili octom od njega, uz sirovu mariniranu plavu ribu, uz fetu istarskog pršuta, pržene inćune i raženi kruh.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12%

Che Teran 2012

100% Teran

Teran u Trapan wine stationu teče iz slavine, krvotokom vinara pa je tako i jedini sastojak ovog monosortnog pjenušca. Rastopljeni žele-bombon od maline pomiješan s dimljenim lososom, koloristički su nositelji ove žive, svjetlucavo-sjajne ogrlice u čaši. Mirisna vinoznost maline zamotane u latice ljubičice, koje dominiraju nad briochom i čine ovaj pjenušac dominantno aperitivnim. Teranska krv, bez znoja, a sa suzom slanoće, šumi usnom šupljinom i pjeva u hedonističkom smiraju: „Trajna ni na ni ne na!“ Staru istarsku, sortno teransku, veselu vinsku.

Slaganje uz hranu                 

Hladna predjela od mesnih, ribljih i naročito vegetarijanskih sastojaka

Detaljni podaci

Penušavo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 11,6%

Uroboros 2012

100% Malvazija istarska

Zlatnožuti odsjaj upozorava na način prerade i kvalitetu grožđa, a zelenkasti prelom na mladost i potencijal odležavanja. Lasersko precizan prvi nos naznačava tostirane bademe na maslacu koji prelaze u kaduljasto-kamilično-cvjetne naznake sa zrelom svježinom žutozelenog voća, nakapanog medom od kadulje. Kompleksno. Što više „noseva“ to više užitka! U ustima specifikacija voćnosti! Zrele kruške i zelene jabuke pokapane medom od kadulje i čajem od kamilice i cvijeta bazge pa posipane prstohvatom kadulje, ružmarina i cvijeta soli, prethode širokom i dugačkom afteru plemenitog gorkog badema. Vino traje i traje, a na kraju ostaje mineralno-slani dodir na usnama. Tržišna marka vinarije s najviše „over 90“ ocjena i u 2012. ne silazi iz tog ranga.

Slaganje uz hranu                 

File bijele ribe (romb, grdobina, zubatac) pečen na tavici, a dovršen u konvektomatu; rimski njoki (gnochi romani) sa ili bez juliennea od poriluka, mrkve i tikvica, poliveni redukcijom temeljca skuhanog od ostatka ribe, od ribljih, a saltimbocca od mesnih jela, idealan su odabir za još veću posvećenost.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-14°C, procenat alkohola 14%

Nigra Virgo Revolution 2012

45% Cabernet sauvignon, 35% Merlot, 10 % Syrah, 10% Teran

Svježina i ljubičica terana, ribiz cabernet sauvignona, višnja syraha i papar jednog i drugog i malinasta finoća merlota isprepliću se nosnom šupljinom dok oko uživa u gustoj mačkastoj viskoznosti rubinsko crvenih kandži ljubičastog odsjaja.
Nepce prepoznaje pitkost, svježinu, finu taničnost, mineralnost i fini, široki i dugački after. Teranska svježina, floralnost i mladost, upotpunjena s ozbiljnom ekstraknošću i taničnošću cabernet sauvignona, naslonjena na voćnost i papar syraha, završava voćnom mekoćom merlota. No teran, perjanica ovog i svih budućih crvenih i rose vina vinarije Trapan dominira i bitno određuje i ovo vino.

Slaganje uz hranu                 

Tagliata od odležanog govedskog rib-eya s mladim krumpirom pečenim na gusjoj i svinjskoj masti i češnjaku, uz dodatak rige i naribanog odležanog masnijeg kravljeg sira od mesnih jela, a gulaš od sipe s palentom i koromačem od ribljih jela su perfect match uz ovo vino, koje lijepo pristaje uz čitav niz jela od crne peradi, teletine, svinjetine, govedine i divljači, kao i uz masnije i odležanije kozje i kravlje sireve.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 17-20°C, procenat alkohola 13,4%

Terra Mare 2012

Teran

Na prvi pogled je gusto. Prevladava crveni rubin, a tek lagani ljubičasti odsjaj daje oznaku osobnosti koja se smjestila u čaši. Ispod laganog dima ugljena, na prvom nosu probija sanguinacio, budin noir, krvavica pomješana sa finochiom, dimljenom svinjskom kobasicom sa koromačem.

Drugi nos počinje malinastom voćnošću isprepletenom cvjetnošću ljubičice, a završava paprastozačinsko-biljnim završetkom mediteranske makije.

U ustima nedvojbeno teran. Svjež, voćan, lagano taničan i pitak. Dark horse istarskog vinarstva u izričaju vinarije Trapan iskazuje opravdanost tog naziva.

Slaganje uz hranu                 

Feta odležanog istarskog pršuta, masniji odležaniji kravlji sir s tartufima, ombolo i istarske kobasice, svinjska potrbušina sporo i dugo pečena u vakumu s mediteranskim travama, ali i tuna (palamida) pečena u pećnici ili na žaru s crnim maslinama i ružmarinom

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-18°C, procenat alkohola 14%

Shuluq 2011

100% Syrah

Rubinsko crvene žive boje. Gusto. Miris čist, intenzivan i kompleksan. Sortan. Voćnost crvenog i plavog šumskog ukuhanog voća, začinske paprene note i pregršt tercirarnih aroma duhana, čokolade, kože, zemlje. U ustima dugačko, svileno, široko i užitno. Punoća i trajanje. Velik potencijal starenja. Iako na pola puta između Australije i Francuske, ipak je bliži pradomovini. I tu je na pola puta između Cornasa i Cote Rotie. U suštini odaje pečat istarskog juga na svom internacionalnom porijeklu. Vodnjanska maslina i istarska crljenica u ustima, a fažanska črišnja na nosu i ‘zajiku’.

Slaganje uz hranu                 

Zreli tvrđi sirevi bez plijesni, odležana govedina na žaru, srna, jelen (odresci i sotei)

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-22°C, procenat alkohola 13,7%

Dark Rose NV

100% Muškat ruža

Vino je rubinsko crvene boje. Gusto. Tipična muškatna aroma praćena u pozadini začinsko (klinčić, cimet, čokolada), cvjetno (suha ljubičica) i voćno (ukuhana višnja, trešnja) određenim zaleđem. Poluslatko, viskozno i dugotrajno u ustima. Istovremeno sočno i svježe. Boba muškata ruže raspukla na pralini i keksu od crne čokolade i višanja.

Slaganje uz hranu                 

Kolači na bazi čokoladnih biskvita i crvenog voća, praline od crne čokolade i višnje s maslinovim uljem, štrudla od višanja ili trešanja

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 375ml, temperatura serviranja 15-18°C, procenat alkohola 15%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte