Za danas smo pripremili prezentaciju vinarije Vina Cattunar koja se nalazi u istarskoj regiji u Hrvatskoj. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Nova Vas. U ukuse po kojima se raspoznaju vina ove vinarije utkana je duga tradicija i specifičnosti četiri vrste tla na kojima sazreva vrhunsko grožđe.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Nono 4 Terre 2015, Collina Malvazija istarska 2017, Kappi Teran 2017, Tre Regine Cuvee 2007, Malvazija 4 Terre – Bijela zemlja 2021, Malvazija 4 Terre – Siva zemlja 2021, Malvazija 4 Terre – Crvena zemlja 2021, Malvazija 4 Terre – Crna zemlja 2021, Valaron Sauvignon Blanc 2019, Malvazija istarska 2021, Chardonnay 2021, Amanti Cuvee 2021, Rose Teran 2021, Teran 2017, Cabernet Sauvignon 2017, Merlot 2017, Muškat Bijeli 2021, Muškat Ruža 2018, Senator Malvazija istarska, Senator Muškat Bijeli, Senator Teran.

Vina Cattunar

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku              

Obitelj Cattunar naraštajima je ukorijenjena u terroiru zapadne Istre sa tradicijom vinogradarstva i vinarstva. Posjed obitelji Cattunar stalno se proširivao da bi došao do sadašnjih 56 hektara vinograda. Većina površine vinograda zasađena je autohtonim istarskih sortama grožđa: malvazijom, teranom, muškatom bijelim momjanskim i muškat ružom, kao i ostalim svjetskim sortama: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc. 4 Terre je naš najvažniji projekt. Znanstvenici sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Veleučilišta u Rijeci (odsjek u Poreču), u našim su vinogradima identificirali četiri različita tipa tla karakteristična za zapadnu Istru. Na položaju Žmergo identificirana je siva zemlja: radi se o prašnastom tlu s 25% aktivnog vapna. Na položaju Škrinjari nalazi se crna zemlja: riječ je o pretežito crnom tlu na laporskoj podlozi. Na položaju Grum nalazi se crvena zemlja: radi se o tipičnoj istarskoj dubokoj crvenici, terra rossi. Na položaju Škarline nalazi se bijela zemlja: riječ je o sastavu tla sličnom sivoj zemlji, ali s još većim postotkom, oko 30 i više, aktivnog vapna. 2010. godine smo počeli selektivno proizvoditi četiri različite malvazije, s četiri različita tla: Siva zemlja, Crna zemlja, Crvena zemlja i Bijela zemlja. Sva četiri vina vidljivo se razlikuju.

Vina vinarije Vina Cattunar

Nono 4 Terre 2015

Nono 4 Terre 2015 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Selekcija najboljih grozdova Malvazije istarske iz odabranih vinograda na istarskom crvenom, crnom, sivom i bijelom tlu. Vino ima izvanrednu mirisnu postojanost, od aromatičnog bilja (kadulja, peršin, origano) do tropskog voća (guava, komquat), sušenih citrusa, jako zrelih ljetnih žutih voća, dunje, zrele kruške, breskve, smokve, badema, cvijeća (glog, divlja ruža, jasmin), rogača u uzbudljivom i nepreglednom nizu što dovodi do nježnih začinskih tragova klinčića, cimeta, sijena i duhana. Tekstura je uljasta, a struktura čvrsta, s dugim aftertasteom u kojem se miješaju zrelo i suho voće i sasvim lagana gorčina. Vino je punog tijela, masno, mineralno, s ugodnim svježim završetkom i elegantnim taninima.

Slaganje uz hranu                 

Ovo vino traži supstancijalnu i elegantnu hranu; od škampa, jastoga i riba poput romba i lista, preko telećeg filea s vrganjima do fritaja i pasti s crnim tartufima. Preporučemo i pečenja i variva od divljači (fazan, prepelice, divljač-srnetina).    

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 13-15°C, procenat alkohola 13,5%

Collina Malvazija istarska 2017

Collina Malvazija istarska 2017 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Vino s ,,antičkim zlatnim” bojama intenzivnog je okusa i kompleksnog mirisa od primarnih nota zrelih plodova i aromatičnog bilja do pikantnih nota odležavanja (vanilija, badem, lješnjak, cvjetni med). Preporučuje se oksigenacija u dekanteru.

Slaganje uz hranu                 

Ovo se vino lijepo slaže s tradicionalnim lokalnim jelima koja se temelje na ribi (jastog, škampi, škarpina, škrpinjak) i pečeno meso (teletina, prepelica, guska).        

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 14,5%

Kappi Teran 2017

Kappi Teran 2017 - Vina Cattunar

Teran

Svoju intenzivnu crvenu boju vino duguje procesu dugotrajne maceracije. Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (čokolada, vanilija, kava, papričice, kakao, duhan). Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen odležavanju.

Slaganje uz hranu                 

Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedina Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

Tre Regine Cuvee 2007

Tre Regine Cuvee 2007 - Vina Cattunar

Teran 50%, Cabernet sauvignon 25%, Merlot 25%

Vino je tamno crvene intenzione boje, u mirisu dominira bobičasto voće sa šumskom jagodom, borovnicom i ribizom, u ustima okus đžema od šumskog voća sa notom vanilije potom u okusu koji dugo ostaje u ustima javlja se kakao i čokolada, vino je svježe sa izrazito mekanim taninima, vrlo je ukusno. Vino je spremno za uživanje ali i za čuvanje od 10-tak godina.

Slaganje uz hranu                 

Uz ovo vino se preporučuju jaki umaci sa crvenim mesom, pršut i sir, pečenja od divljači i odresci.   

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,4%

Malvazija 4 TERRE – Bijela zemlja 2021

Malvazija 4 TERRE - Bijela zemlja 2021 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Ovo vino odlikuje žuta boja sa zelenkastim odsjajem, čiste arome bazge i jasmina, s notom citrusa i egzotičnog voća. Okus je svjež i mekan, ugodno suh.

Slaganje uz hranu                 

Malvazija s bijele zemlje se odlično slaže s jelima s ribom, morskim plodovima, bijelim mesom te toplim predjelima.        

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Malvazija 4 TERRE – Siva zemlja 2021

Malvazija 4 TERRE - Siva zemlja 2021 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Blijedožute je boje sa zelenim, kristalnim i djelomično gustim odsjajem. Miris je intenzivan, s bagremovim cvjetovima i tropskim voćem (ananas i mango). Okus je suh, svjež i mineralan, topao, s punim i skladnim tijelom, s dugotrajnim i ugodnim završetkom.

Slaganje uz hranu                 

Dobro se slaže sa jelima na bazi ribe, bijelog mesa, rižota s mesom i ribom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Malvazija 4 TERRE – Crvena zemlja 2021

Malvazija 4 TERRE - Crvena zemlja 2021 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Intenzivno žute boje sa zlatnim i kristalno svjetlucavim odsjajima. Pune je arome, a prevladavaju lipa, bagrem te kora limuna i cedra. Okus je mineralan, suh, topao, svjež i mek, s baršunastom, sapidnom notom, retrookusom koji podsjeća na arapski med.

Slaganje uz hranu                 

Dobro se slaže s ribljim jelima i tradicionalnim bijelim mesom, divljači (prepelica, fazan), hladnim i vrućim predjelima.         

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,3%

Malvazija 4 TERRE – Crna zemlja 2021

Malvazija 4 TERRE - Crna zemlja 2021 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Ovo vino odlikuje zlatna žuta, kristalna, duboka i topla boja. Intenzivne je arome, s notama sijena, meda, suhih jabuka i maslačka. Okus mu je svjež i mek, mineralan i kremast, s punim tijelom. Okus je uravnotežen i dugotrajan, s dugim ekspresivnim završetkom.

Slaganje uz hranu                 

Ovo vino se odlično slaže s ribljim jelima na žaru i roštiljima, pečenim rakovima i divljači (zec, jeleni).   

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 14%

Valaron Sauvignon Blanc 2019

Valaron Sauvignon Blanc 2019 - Vina Cattunar

Sauvignon Blanc

Vino s elegancijom i finoćom sauvignon blanca. Vrlo tipičan miris kadulje, lišća rajčice i laganog voća. Izravnog okusa, dobro uravnotežen između svježine i pikantne punoće s odgovarajućom kiselinom.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 13,8%

Malvazija istarska 2021

Malvazija istarska 2021 - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Uz liniju 4 TERRE – Četiri zemlje, buteljiramo i malvaziju koja dolazi sa sva četiri položaja. Riječ je o našem tipičnom vinu, koje definira stil kuće: mineralnost, elegancija, naglasak na terroiru, svježina i prepoznatljiva sortnost.

Slaganje uz hranu                 

Malvazija se fino slaže s malom plavom, velikom bijelom ribom, piletinom i puretinom, tjesteninom u bijelim umacima, fritajama i s palentama.     

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 13,5%

Chardonnay 2021

Chardonnay 2021 - Vina Cattunar

Chardonnay

Ovo vino je proizvedeno od zrelog grožđa sorte chardonnay i vinificirano je na kontroliranoj temperaturi nakon hladne maceracije. To je vino u kojem do izražaja dolazi pulpa voća, s naznakama banane, ananasa i breskve. U ustima prevladavaju mekoća i mineralnost, što mu daje ugodan retrookus i svježinu.

Slaganje uz hranu                 

Savršeno paše uz plodove mora (školjke, dagnje), bijelu ribu na žaru i klasična rižota. U sezoni divljih šparoga ugodno vas može iznenaditi kombinacija s tradicionalnim istarskim jelima.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Amanti Cuvee 2021

Amanti Cuvee 2021 - Vina Cattunar

Malvazija istarska 50%, Chardonnay 30%, Sauvignon Blanc 15%, Muškat Bijeli 5%

Blend Malvazije, Chardonnay-a, Sauvignon Blanca i Muškata bijelog slamnato žute boje sa zelenim odsjajima. Nos otkriva zrelo voće (banana, kruška, breskva) bijelo i žuto cvijeće, kandirano voće i citruse. U ustima je vrlo svjež, elegantan s voćnim okusom i mekanim završetkom.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se uz tradicionalna jadranska jela od ribe (kapešante, jastog), pečeno bijelo meso (zec, janjetina itd.)   

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,7%

Rose Teran 2021

Rose Teran 2021 - Vina Cattunar

Teran

Rose je proizveden od svježe maceriranog grožđa sorte Teran, fermentiran je na niskim temperaturama kako bi najbolje naglasilo pulpu zrelog voća. Sadrži arome trešnje, maline, kupine i citrusa, a okus je svjež, vrlo mek i intrigantan.

Slaganje uz hranu                 

Servira se rashlađen, na temperaturi između 6 i 8 °C , kao aperitiv ili u kombinaciji s predjelima od mesa ili ribe. Izvrsno s rižotima i jelima od školjki.   

Detaljni podaci

Rose vino, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 12,7%

Teran 2017

Teran 2017 - Vina Cattunar

Teran

Teran je svježe i voćno vino koje je vrlo bogato primarnim aromama. Proizvedeno je od grožđa odabranih u vrhuncu zrelosti i vinificiranih na način da tipični plodovi ove autohtone sorte u potpunosti dođu do izražaja. Živahne i intenzivne crvene boje, ima izražajnu aromu zrelih trešanja, maline i jagode. U ustima iznenađuju uvijek svježa, mekana taninska struktura i dug završetak.

Slaganje uz hranu                 

Dobro se slaže s mesom na žaru, pršutom, svježim i zrelim sirom, prženim inćunima, ribljom gulmom, pa čak i s pizzom, osobito ako se radi o kobasicama ili salami.     

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,5%

Cabernet Sauvignon 2017

Cabernet Sauvignon 2017 - Vina Cattunar

Cabernet Sauvignon

Vino je intenzivne rubinsko crvene boje s ljubičastim odsjajem. Ima cvjetne note bugenvilije, borovnice i crnog ribizla, lagano začinjeno vanilijom i muškatnim oraščićima. Topao i mineralan, ovo vino oduševljava sposobnosću da se nepce obljubi sa svakim gutljajem.

Slaganje uz hranu                 

Predložena jela uz ovo vino su mesni ragu, srna s kiselim trešnjama, gulaš i patka s narančom.       

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,1%

Merlot 2017

Merlot 2017 - Vina Cattunar

Merlot

Ima puno tijelo i bogati okus s aromama zrele crne višnje, maline i divlje jagode s lijepim aromatičnim notama i skladnog okusa kojeg mu daju ugodni tanini koji su zaslužni za dug završetak.

Slaganje uz hranu                 

Preporučljivo je kombinirati s jelima od tjestenine posluženim sa svinjskim mesa, mesom na žaru, filetima, slatkim i čokoladnim desertima.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,1%

Muškat Bijeli 2021

Muškat Bijeli 2021 - Vina Cattunar

Muškat bijeli momjanski

Vino je vinificirano kako bi se u potpunosti izrazila delikatna aromatičnost prirodno zrelih grožđa. Pruža intenzivan okus voća s citrusima i cvjetnim notama, a uravnotežena slatkoća prati njegovu intenzivnu svježinu.

Slaganje uz hranu                 

Dobro je s desertima od svježe ricotte, s vrhnjem, malinama ili jagodama, pannacotom ili tiramisuom. Izvrsno je s tradicionalnim desertima kao što su štrudla od jabuka ili višanja.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Muškat Ruža 2018

Muškat Ruža 2018 - Vina Cattunar

Muškat ruža porečki

Ovo je autohtona istarska sorta crvenog grožđa, općenito vinificirana u rose, kako bi ta izuzetna voćna svježina došla do izražaja. Maceracija se odvija dovoljno dugo da se dobije intenzivna crvena boja, vrlo živahna, s rubinima i ljubičastim nijansama. Pretežno voćno s jakim cvjetnim i pikantnim aromama, ovo je vino zaista kompleksno i zanimljivo. Prevladavaju ruže, brusnice, divlje jagode i trešnje, svježeg je i ugodnog okusa, slatkog, ali istovremeno uravnoteženog okusa sa svojim elegantnim taninima i svježinom.

Slaganje uz hranu                 

Dobro se slaže s aperitivima, ali i sa finim sirevima, pralinama od tamne čokolade ili kao meditacijsko vino, dok ste sami ili u društvu.     

Detaljni podaci

Slatko rose vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 16%

Senator Malvazija istarska

Senator Malvazija istarska - Vina Cattunar

Malvazija istarska

Senator je pjenušavo vino nastalo Charmat lungo metodom, koja kombinira svježinu i voćnost malvazije sa strukturom i plemenitosti pjenušavih vina proizvedenih klasičnom metodom. Mesnate note breskve, marelice i jabuke lijepo se nadopunjuju sa srednje jakim tijelom i vrlo čvrstom kralježnicom.

Slaganje uz hranu                 

Izvrstan je aperitiv, ali ide dobro s ribljim carpacciom, prženom ribom ili ribom sa žara te rižotom sa sirom ili morskim plodovima.  

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 12,2%

Senator Muškat Bijeli

Senator Muškat Bijeli - Vina Cattunar

Muškat bijeli momjanski

Ovo je pjenušavo vino proizvedeno metodom Charmat, s jakim aromatičnim, voćnim i cvjetnim bukéom. Ima puno tijelo s velikom mekoćom, što ga čini idealnim ne samo kao aperitiv, već i desertnim vinom.

Slaganje uz hranu                 

Idealno u kombinaciji s mekim sirevima (kozjim sirom ili ricottom), dimljenom ribom ili nezaslađenim zrelim jagodama ili s jagodama u umaku od balzamičnog octa.

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 12,4%

Senator Teran

Senator Teran - Vina Cattunar

Teran

Detaljni podaci

Penušavo crveno vino, temperatura serviranja 5-7°C, procenat alkohola 12%

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@vina-cattunar.hr ili telefonom na broj: +385 52 720 496.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem web sajta i društvenih mreža: https://www.cattunar.hr/, https://www.facebook.com/VinaCattunarNovaVas/, https://www.instagram.com/cattunar_wine_residence/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte