Predstavljamo Vam vinariju Vina Čuk koja se nalazi u regiji Goriška Brda u Sloveniji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Velike Žablje.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Otus cuvee rdeče, Modri pinot, Sauvignon, Rumeni muškat, Rosé.

Više detalja o vinariji

Na farmi usred Vipavske doline, koja je najveća od četiri primorska vinorodna okruga, brinemo o 9 hektara vinograda za 40.000 vinove loze, a na preostala 3 hektara gajimo voće i povrće.

Vina vinarije Vina Čuk

Otus cuvee rdeče

Tamna rubin boja je mladalačka, pa je na ivici vidljiva ljubičasta nijansa. Buket i aroma su slični, vrlo skladni i srednjeg intenziteta. Aromama zrelih jagoda i malina pridružuju se gorke i još dominantnije trešnje. Prezrelost i pikantnost su izraženi: kirsch i pčelinji vosak. Hrastova bačva donosi dodatne mirisne atribute, pa otkrivamo dimljenu divljač i mastilo. Sastav aroma je znatan, zbog čega je aftertaste tako dugotrajan. Ukus: srednje pun i srednje gorak i kiseline koja naglašava taktilne karakteristike. Merlot je doprineo telu, a barbera je dala kiseli i aromatični dodatak iz kojeg je nastala prvobitna celina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Modri pinot

Tipičnost boje definiše rubinasta nijansa koja na rubu čaše pokazuje karminsku nijansu, koju znalci opisuju kao „prašnjavu“ zbog takve prosudbe. Prepoznatljivost sorte otkriva se u aromatičnom preplitanju zrele bobice sa zemljanim tragovima i kožom. Efekat sode je jedva primetan. Visok identitet sorte se nameće sam po sebi. Punoća je srednja, sa odgovarajuće doziranom gorčinom, što ukusu daje prijatne taktilne karakteristike. Modri pinot par excellence.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Sauvignon

Zrela sortna aroma je intenzivna i vrlo postojana. Sauvignon bez sumnje! I snažno telo. Takvog smo ga zamislili i proizveli.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Rumeni muškat

Žućkasta boja i dalje ima zelene nijanse, pa je vino još uvek u mladoj fazi. Buket je izrazito muškatni i narastao je od mladosti do zrelog, što donosi aromatičnu širinu, što je odlična karakteristika vina. U biskvitu sa maslacem nakon okusa – dodatno jača uverenje u složenost profila mirisa. Kiselost je niska, a telo prilično smelo, fine, meke teksture. Takav muškat ne igra na prvu loptu. To je jedini razlog zašto može da prati zahtevnija jela.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Rosé

Boja je vrlo posebna. Nema ljubičaste nijanse, već se nadovezuje na bledo narandžaste nijanse, karakteristične za merlot koji se prerađuje u ružičastu (boju dimljenog lososa). Sa takvom bojom je razumljivo da nećemo tražiti mladalačku svežinu. Izložen je ozbiljan aromatični profil, koji je tek pomalo voćan, gotovo sličan slami, i stoga deluje zrelije i začinjenije, čak i malo biljno. Ukusna izvanredna punoća i mekoća i očekivane osobine, kao i umerena kiselost. Ove osobine definitivno definišu sliku rosea, koja favorizuje taktilnu percepciju.

Detaljni podaci

Suvo rose vino

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: vinacuk.vz@gmail.com ili putem telefona: +386 40 745 300.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internet adresi: https://www.vinacuk.si/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte