Današnji izbor za predstavljanje je vinarija Vina Franković koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Istra u Hrvatskoj. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Buje. Vina rođena na lokalitetu Santa Lucia u blizini Buja donose sve prepoznatljive karakteristike istarskog kraja.

Vina ove vinarije su: Malvazija, Rose – Luna Rosa, Muškat – Luna Blanca, Chardonnay, Sauvignon, Pjenušac Stella, Pet Nat, Teran, Cabernet Sauvignon, Malvazija sur lie – Korona, Muškat – Luna d’Oro.

Vina Franković

Dodatne informacije o vinariji

Dugačka vinarska tradicija obitelji Franković, generacijama je ostala konstanta, čvršća od vezanosti za mjesto, pa ni ljubavlju potaknuto putovanje Josipa Frankovića iz središnje Istre u Buje nije ugrozilo od oca usađenu ljubav prema lozi i strast prema proizvodnji vina. Štoviše, novo mjesto života i odabir zemljišta na pažljivo izabranom, neobično blagorodnom položaju Santa Lucie sa dobitnom kombinacijom vapnenca i gline, bila je temelj nove vinske priče sa starim korjenima i stabljikom, kroz koju teče iskustvo neformalne mudrosti, formalne agronomske naobrazbe i praksa vođenja velikih vinskih postrojenja. A da grožđe ne pada daleko od trsja, pokazuje i mlađi nastavak obitelji, koji podupire tu šireću vinsku priču, internim angažmanom i odabirom vinarskog obrazovanja.

Vina vinarije Vina Franković

Malvazija

Malvazija - Vina Franković

Malvazija istarska

Naša Malvazija je izuzetno vino koje krasi lijepa žuta boja. Miris je fin i ugodan, te zavodljivo razigran u čaši. Na prvu se osjete mirisi agruma, poput narančine korice a potom se javlja nota breskve i ananasa na što se veže klasični malvazijski miris koji podsjeća na cvijet bagrema. Vino je uravnoteženo a intenzivnost okusa je izražena. Okus ima dobru trajnost u ustima na što se naslanja fini dugački završetak te aftertaste oblika breskve. 

Slaganje uz hranu                 

Idealno se sjedinjuje s ribljim jelima, plodovima mora te s raznim tjesteninama.             

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Rose – Luna Rosa

Rose - Luna Rosa - Vina Franković

Cabernet Sauvignon 50%, Teran 50%

Rosé iz našeg podruma vino je postojane ružičaste boje. Krase ga voćne i cvjetne arome, kojima dominira šumsko voće a posebice jagode. Lakoća pijenja i voćnost okusa čini ga pravim ljetnim izborom.

Slaganje uz hranu                 

Može se poslužiti kao aperitiv ali i uz laganu hranu na bazi morskih plodova.        

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 12%

Muškat – Luna Blanca

Muškat - Luna Blanca - Vina Franković

Muškat momjanski

Luna Blanca je desertno vino koje krasi blijedo žuta boja. Prošarano je čistom sortnom aromom grožđa, limete te zrelog i sočnog žutog voća. Intenzivnog je okusa koji je nadopunjen raznim slatkim začinima. Ovo kompleksno vino svojom harmonijom ostavlja izraženi aftertaste.

Slaganje uz hranu                 

Savršeno se sljubljuje s desertima, posebice s onima koji su bazirani na svježem žutom voću a može se poslužiti i kao zamjena za desert.

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 12%

Chardonnay

Chardonnay - Vina Franković

Chardonnay

Chardonnay krasi elegantna zlatnožuta boja. Ima vrlo intenzivnu, trajnu i finu aromu, koja je prošarana tropskim notama ananasa, banane i breskve.

Slaganje uz hranu                 

Ima veoma izbalansiranu i bogatu teksturu koja savršeno prija uz jela od ribe i plodova mora.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Sauvignon

Sauvignon - Vina Franković

Sauvignon

Naš Sauvignon je vrlo specifično vino koje karakterizira miris pokošenih cvjetnih livada. To je bijelo, lagano, aromatično vino u kojem se isprepliću voćne arome breskve i ananasa, popraćene laganom cvjetnom nijansom.

Slaganje uz hranu                 

Poslužiti se može uz jela sa šparogama, riblja jela te kao aperitiv.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Pjenušac Stella

Pjenušac Stella - Vina Franković

40% Malvazija, 40% Chardonnay i 20% Sauvignon

Stella je naše pjenušavo bijelo vino koje već u mirisu pokazuje ozbiljnost i karakternost. U ustima je bogatog i složenog okusa te punog tijela. Pjenušac je to, izuzetno harmoničan, dugog retro okusa i skladnog perlanja. Odlikuje se izraženom sviježinom, lepršavošću i živošću.

Slaganje uz hranu                 

Poslužuje se kao aperitiv, uz hladna predjela, tjestenine, uz salate i razne sireve.

Detaljni podaci

Suvo belo penušavo vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 11,5%

Pet Nat

Pet Nat - Vina Franković

Malvazija istarska

Pet Nat, odnosno Pétillant naturel (u prijevodu s francuskog označava prirodnu pjenušavost), je lagano, prirodno pjenušavo vino koje se dobiva metodom ancestral, što znači da se puni u boce prije nego se završi proces fermentacije pa se stvara ugljični dioksid od prirodnog šećera iz grožđa. Naš Pet Nat je lagano i pitko vino, intenzivno je aromatičan s jako puno krušaka i jabuka na nepcu, a opet fokusiran i vibrantan.

Slaganje uz hranu                 

Ova je vrsta pjenušavog vina idealna za konzumiranje potpuno rashlađena na manje od 6C tijekom vrućih ljetnih dana no može se još konzumirati kao aperitiv ili uz neku laganu hranu na bazi ribe.     

Detaljni podaci

Prirodno penušavo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 11%

Teran

Teran - Vina Franković

Teran

Teran je rubin-crvene boje, koja pri kružnom okretanju daje ljubičasti odsjaj. Nosi i jednu finu i trajnu aromu s nijansama šumskog voća, malina i borovnica. Naš je Teran odnjegovan u barrique bačvama. U ustima je topao i mekanih tanina.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje se sljubljuje uz predjela kao što su pršut i sir, te uz glavna jela od crvenog mesa i divljači.         

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml/1,5l/3l, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 13,5%

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon - Vina Franković

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon iz našeg podruma je vino koje se može ukrasiti raznim epitetima ali opisujemo ga prvenstveno rubin-crvenim koloritom, prošaranim granatnim odsjajem. Mekana struktura ocrtana je nijansama crnog ribiza i kupine koje nam postepeno otvaraju začinske arome. Vino je odnjegovano u barrique bačvama te je zrelog, punog i bogatog okusa.

Slaganje uz hranu                 

Odlično se sjedinjuje s jelima od tartufa, divljači i crvenog mesa.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 13,5%

Malvazija sur lie – Korona

Malvazija sur lie - Korona - Vina Franković

Malvazija istarska

Malvazija sur lie, koja je boravila u drvenim bačvama 10 mjeseci. Zrela zelena jabuka i cvjetni nos. Profinjen i lijep razvoj meda, vanilije i hrastovine na nepcu. Ovo vino svojom kremastom teksturom daje punoću okusa i dugotrajan aftertaste koji vam neizbrisivo ostaje u sjećanju.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml/1,5l, temperatura serviranja 12-14°C, procenat alkohola 14,5%

Muškat – Luna d’Oro

Muškat - Luna d'Oro - Vina Franković

Muškat momjanski

Luna d’ Oro je Momjanski muškat koji je napravljen posebnom metodom sušenih bobica – passito. Za ovo izuzetno vino provedena je kasnija berba, a zatim je izvršen izbor najljepših grozdova te njihovo sušenje na slami. Nakon toga vino smo njegovali u rabljenim barrique bačvama. Vino je zlatno jantarne boje, a na nosu daje miris karamele i prezrelog voća. Osjeća se podatna slatkoća s bogatim karakterom grožđa i sušenog voća koja daje nevjerojatnu punoću okusa. Sočan, slatki karamel sa dugačkim završetkom i naznakama oraha, čini ovo vino pravim umjetničkim djelom za svačije nepce.

Detaljni podaci

Desertno belo vino, pakiranje 375ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 14%

Email adresa vinarije je: info.frankovic@gmail.com ili ih možete kontaktirati telefonski na broj: +385 95 5828 497.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na web sajtu i njihovim nalozima na društvenim mrežama: https://frankovic.hr, https://www.instagram.com/vinafrankovic/, https://www.facebook.com/vinafrankovic/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte