Autori našeg portala su za danas izabrali vinariju Vina Fuhtar koja je jedan od predstavnika regije Istra u Hrvatskoj. Grožđe za vina ove vinarije dolazi iz mjesta Nedešćina.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Malvazija Vruja, Teran Vruja, Malvazija Istarska, Merlot, Teran, Rose, Muškat žuti.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji

Vina Fuhtar ponosno nose ime po obiteljskom nadimku kojeg obitelj Licul iz Nedeščine, kraj Labina, nosi tristotinjak godina. Vinar Pireo Licul, uz očevu pomoć, izgradio je i opremio novu vinariju koja godišnje proizvede desetak tisuća buteljki. Iako su još mladi kao vinarija, iza imena Fuhtar stoji stoljetna tradicija vinarstva, a kako planiraju proširenje nasada vinograda, u skoroj budućnosti očekuje se povećanje proizvodnje i ponude ovih kvalitetnih vina iz istočne Istre.
Istarska malvazija, Merlot, Rose i najjači aduti vinarije Fuhtar – Teran i Muškat žuti, koji su zlatnim priznanjima okićeni na Vinistri 2021. godine, bazna su ponuda ovog vinara. U posebnu ponudu ulaze Malvazija iz mora i Morski Teran odležani u vrulji Ika na 23 metra dubine, koji su proizvedeni u vrlo ograničenim količinama i svakako predstavljaju svojevrsni unikat Fuhtara.

Vina vinarije Vina Fuhtar

Malvazija Vruja

Unikatno vino odležano godinu dana u vrulji Ika na 23 metra dubine na 7-10°C pri tlaku preko 2 bara. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena. Miris je vrlo fin, razigran i šarmantan. Na prvi nos javlja se nota agruma, potom slijedi nota žute kruške i cvijeta akacije. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a krasi ga ugodna svježina, te srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, te ima dugu trajnost okusa. Na aftertasteu se javlja nota nektarine. Vino krasi dobra harmonija i lijepo se pije. Svakako preporučamo kao vino za posebne prilike ili poklon.

Slaganje uz hranu                 

Suhomesnati istarski naresci               

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C

Teran Vruja

Unikatno vino odležano godinu dana u vrulji Ika na 23 metra dubine na 7-10°C pri tlaku preko 2 bara. Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto. Na nosu se polako otvara, a mirismu je fin, slojevit i vrlo ugodan i kompleksan. Na prvo mirisanje javlja se nota višnje i čokolade, praćena sa notom zvjezdanog anisa i klinčića, te na kraju malo cvijeta jorgovana. Vino je suho, toplo i mekano. Krasi ga tipična svježina, te dobri i ugodni tanini. Ukusno je, sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, sa izraženom intenzivnošću okusa i sa jako dobrom trajnošći okusa. Na aftertasteu javlja se nota kupine, harmonično je i lijepo se pije. Svakako preporučamo kao vino za posebne prilike ili poklon.

Slaganje uz hranu                 

Njoki sa divljači          

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C

Malvazija Istarska

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena. Miris je vrlo fin, razigran i šarmantan. Na prvi nos javlja se nota agruma, potom slijedi nota žute kruške i cvijeta akacije. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a krasi ga ugodna svježina, te srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, te ima dugu trajnost okusa. Na aftertasteu se javlja nota nektarine. Vino krasi dobra harmonija i lijepo se pije.

Slaganje uz hranu                 

Suhomesnati istarski naresci  

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C

Merlot

Vino ima lijepu postojanu rubin crvenu boju, bistro je i gusto. Miris vina je fin, ugodan i elegantan. Na prvo mirisanje javlja se nota maline koju prati nota borovnice, pa slijedi malo tamne čokolade i cimeta sa malo crvenog papra. Vino je suho, toplo i mekano, sa ugodnom svježinom, djelomično je tanično sa finom mekanim taninima. Ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je jako dobra. Vino je harmonično i lijepo se pije. Na aftertasteu javlja se nota crvenog ribizla.

Slaganje uz hranu                 

Teleće pečenje ispod čripnje sa domaćim krumpirima

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 17°C

Teran

Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto. Na nosu se polako otvara, a mirismu je fin, slojevit i vrlo ugodan i kompleksan. Na prvo mirisanje javlja se nota višnje i čokolade, praćena sa notom zvjezdanog anisa i klinčića, te na kraju malo cvijeta jorgovana. Vino je suho, toplo i mekano. Krasi ga tipična svježina, te dobri i ugodni tanini. Ukusno je, sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, sa izraženom intenzivnošću okusa i sa jako dobrom trajnošći okusa. Na aftertasteu javlja se nota kupine, harmonično je i lijepo se pije.

Slaganje uz hranu                 

Njoki sa divljači         

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C

Rose

Vino ima lijepu razigrani rose boju trešnje, bistro je i djelomično gusto. Miris mu je ugodan, šarmantan i zavodnljiv.
Na prvi nos javlja se nota ružinih latica, potom malina, a slijedi nota ljubičice i jagode. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano sa finom svježinom tanina u tragovima. Vrlo je ukusno i krasi ga srednje tijelo. U dobrom je balansu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a na aftertasteu javlja se nota šumske jagode. Vino je harmonično i ugodno se pije.

Slaganje uz hranu                 

Izvrsno paše kao aperitiv uz kanape sendviče  

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C

Muškat žuti

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, fin je i ugodan. Na prvi nos dominira nota meda od kadulje, ušećerene narančine kore, potom nota ogrozdine i zrele breskve, te suhih badema. Vino je poluslatko, djelomično toplo i djelomično mekano. S druge strane, ima dobru svježinu, te je ukusno, sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena koja lijepo taje u ustima. Na aftertasteu javlja se nota zrele breskve. Vino je harmonično i lijepo se pije.

Slaganje uz hranu                 

Fine voćne krostate

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: piero.licul@gmail.com ili telefonski na broj: +385 98 906 9871.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem društvenih mreža: https://www.facebook.com/vinafuhtar/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte