Danas Vam predstavljamo Vinariju Virtus koja je smještena u Mlavskoj regiji u Srbiji. Vinogradi su zasađeni u mjestu Viteževo.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Rose, Prokupac, Marselan, CREDO crveni, CREDO beli.

Detaljnije o vinariji možete pročitati ispod

Osnovana je krajem 2010. godine i nalazi se na području Mlavskog rejona – Požarevačko vinogorje. Vinograde čini zemljišni kompleks od 27,5 hektara u mestu Viteževu između Žabara i Svilajnca, 15 kilometara od autoputa Beograd-Niš. Tokom 2011. i 2012. godine podigli smo zasade vinove loze na površini od 15 hektara i započeli faznu izgradnju kompleksa vinarije, od čega je danas završen veći deo tehnološkog i administrativnog objekta. Osnivače vinarije čini grupa dobrih prijatelja, entuzijasta, koje je okupila zajednička ljubav prema vinu i ideja da samo timski rad daje dobre rezultate.

Poslovno ime ove vinarije je Vinarija Virtus d.o.o.

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: office@vinarijavirtus.rs ili telefonom na broj: 063 850 1698.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju i na internet adresi: http://www.vinarijavirtus.rs/.

Vina Vinarije Virtus

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

U Virtusovom vinu Sauvignon Blanc, dominira aroma cveta zove, dinje, koje dopunjavaju diskretne mineralne note, tonovi pokošene trave, i začinskog bilja: bosiljka, korijandera, tj. peršuna, vlašca, mirođije, majorana, ruzmarina, žalfije, timijana, mente i koprive. Prepoznatljivog je bukea, izuzetne svežine i lakoće, sa dobro izbalansiranim kiselinama i alkoholom. Vino je suvo, svetložute boje sa zelenkastim odsjajem, kristalne bistrine, na ukusu puno, sveže i hrskavo. Bogatstvu i punoći ovog vina sa diskretnim tonovima vanile, koja dodatno oplemenjuje aromatski kompleks, doprinosi to što je jedan deo fermentisao i odležavao u baricima i bačvama od francuskog hrasta.

Slaganje uz hranu                 

Belo meso uključujući ćuretinu, svinjski file, jela od morske i rečne ribe, rakovi, školjke, škampi i jastog. Sirevi – meki, slani i nakiseli. Povrće i vegetarijanska hrana – sote od zelenog povrća, salata od krastavca sa jogurtom i mirođijom, testenine sa tikvicama, bešamel sosom, parmezanom i pečurkama.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-10°C, procenat alkohola 13%

Pinot Grigio

Pinot Grigio

Pinot Grigio Vinarije Virtus je vino slamnato žute boje sa bakarnim nijansama što ukazuje na prirodan proces proizvodnje belog vina od smeđe-crvenog grožđa i već pri prvom susretu uočava se ekstraktivnost i izuzetna kompleksnost ovog vina. Proizvodi se i čuva u inox sudovima (90%) i barik buradima od francuskog hrasta (10%) i na taj način se održava njegova svežina i aroma tropskog voća, zrelih krušaka, ananas dinja, jabuka i belih nektarina. Oplemenjeno hrastom na ukusu je bogato i puno, pomalo kremasto i puterasto i ispunjava čaše aromom meda i slatke urme, ali i dalje u prvom planu ostaje voćnost. Sve ovo, dobro izbalansirano, doprinosi komleksnosti i neponovljivosti ovog vina, koje je obavezni deo letnjeg obroka na svežem vazduhu.

Slaganje uz hranu                 

Mediteranska kuhinja, riblji specijaliteti, paste, rižoto sa morskim plodovima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-12°C, procenat alkohola 13%

Gewürztraminer

Gewürztraminer

Sorta Gewürztraminer je jedna od 18 plemenitih vinskih sorti, često nazivan i “odrasli” Muscat. Prefiks “gewürz” u prevodu “začinjeni” odnosi se na aromatiku ove sorte koja potiče iz Severne Italije (nekada Južni Tirol). Vino mirisno, cvetno, nalik najfinijem lokumu, pre svega zbog izražajnih nota ružinih latica, a potom neobično uljane strukture.

Slaganje uz hranu                 

Guščija pašteta, pršut, dimljena pastrmka ili haringa, pileća salata, tvrdi kravlji i ovčiji sirevi, sveže voće

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-9°C, procenat alkohola 12%

Rose

Prokupac 70%, Cabernet Sauvignon 30%

Rose i ružičasta vina nisu popularna kao bela ili crvena, verovatno zbog nedovoljnih informacija o njima. Poznavaoci ovog blagorodnog, prirodnog vina, nikada ne umanjuju njegovu vrednost, kako zbog kompleksne tehnologije proizvodnje, tako i zbog predivnog ukusa i bogatstva antioksidantima koji pomažu u očuvanju mladosti.

Rose je vino koje se s pravom vezuje za leto i velike vrućine zato što se može jako ohladiti bez straha da će da izgubi “u telu”. Rose se dobro slaže sa različitom hranom. Zbog te svoje osobine, mnogi se prema njemu odnose sa izvesnim nepoverenjem. Ali, u poslednjih deset godina vinari se uspešno bore sa takvom reputacijom Rozea, tako da danas rastuća popularnost ovog vina nikog ne čudi.

Slaganje uz hranu                 

Plodovi mora, piletina sa roštilja, lake zakuske

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12%

Prokupac

Prokupac

Prokupac Vinarije Virtus je vino zagasito crvene boje, zrelog mirisa crvenog voća, sa aromama likera od višnje i kakaa koje dopunjuju karakteristične mineralne note. Na ukusu je voćno, mekano, sa izraženim slatkim taninima, dobro uklopljenim u njegovu elegantnu i uravnoteženu strukturu, a sazrevanje jednog dela ovog vina u hrastovim baricima doprinelo je njegovoj produženoj završnici.

Slaganje uz hranu                 

Crvena mesa, jela od divljači, jagnjeće pečenje

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

Marselan

Marselan

Marselan je sorta koja se prvi put pojavila u Francuskoj 1961. godine, ukrštanjem sorti Cabernet Sauvignon i Grenache. Prvobitno se uzgajao u dolini Rone u Francuskoj, zatim u Švajcarskoj, Kaliforniji, Španiji. To je relativno nova sorta, vrlo interesantna zbog svoje intenzivne, guste, rubin crvene boje, veoma bogata voćno-cvetnim aromama junskih trešanja i bobičastog voća, sa elegantnim taninima koji su dobro ukomponovani u strukturu vina. Po stilu se nalazi između Kaberne Sovinjona i Granaža, iskazujući vrline obe sorte. Marselan ističe veselost i živahnost Granaža sa pridodatom strukturom i elegancijom Kabernea iz Bordoa.

Slaganje uz hranu                 

Biftek sa intenzivnim sosovima, teletina, jagnjeća plećka sa ruzmarinom i belim lukom, tvrdi sirevi

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

CREDO crveni

30% Prokupca, 30% Marselan-a, 30% Cabernet Sauvignon-a i 10% Pinot Noir-a

Svaka od njih dala je poseban pečat ovom vinu. Prokupac je bio zadužen za lepršavost i mineralnost, Marselan za voćnost i punoću, Cabernet mu je dao strukturu i živahnost, a od Pinot Noir-a je nasledio svu prefinjenost koju sa sobom nosi ova sorta. Odležalo je 14 meseci u baricima 225 lit od francuskog i američkog hrasta.

Vino je intenzivne rubin crvene boje. Na mirisu raskošnih voćnih aroma, pomalo mineralno i začinsko, zaokruženo finim elementima hrastovine, vanile i duvanskog dima. Na ukusu izrazite punoće, sa zrelim taninima i sočnom završnicom koja dugo traje.

Slaganje uz hranu                 

Crveno meso, pljeskavice od ovčijeg mesa, rebarca na kajmaku, kobasice od divljači, jagnjetina, kao i tvrdi kravlji ili ovčiji sirevi intenzivnog mirisa, kao i plavi sirevi i gorgonzola

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

CREDO beli

Sauvignon Blanc, Pinot Grigio i Gewürztraminer

Tropske arome citrusnog karaktera samo su polovina priče, postoji još nešto u ovom belom vinu, zelene herbalne note, mirođije, pokošene trave, zrele kajsije, pečene jabuke začinjene muskatnim oraščićem, vanilom sa blagim nagoveštajem dima.

Na ukusu Virtus CREDO beli je mnogo bogatije od svakog pojedinačnog vina koje je učestvovalo u njegovom nastajanju, ostavljajući utisak “masnog” vina viskozne strukture sa blagom naznakom meda i duge završnice.

Slaganje uz hranu                 

Ovo vino dobro se uparuje sa jelima sa maslacem ili kremom, pa ga treba probati sa dimljenim lososom ili kuvanim lososom sa kaparima u sosu od putera, telećim kotletima u sosu od vrganja, ražom u crnom sosu od putera, svinjskim fileom u sosu od jabuka, piletini u krem sosu od pečuraka, kao i tvrdim ovčijim i kravljim sirevima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte