Današnji izbor za predstavljanje je Vinarija Yotta koja se nalazi u Srbiji u regiji Tri Morave. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Šljivovo.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: YOTTA Cabernet Sauvignon, YOTTA Grizling, YOTTA Hysteresis, YOTTA Prokupac.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Vino traži priču, a njihova , kao i priča 3.500 drugih gazdinstava Aleksandrovačke Župe, može da počne onog dana daleke 1904. kada je ugledavši talasanje vinograda, ušuškanih izmedju Kopaonika, Željine, Ravne planine, Goča, Lisca i Jastrebca, francuski konzul Deko u svoj dnevnik zapisao da je u dalekoj Srbiji otkrio novu Šampanju. Iako to naravno, nije bio početak župskog vinarstva, možemo reći da je to bila prva zvanična najava potencijala današnje i buduće Župe, kao oblasti koja danas predstavlja pravi biser najvećeg vinskog rejona Srbije, „Tri Morave“. Kako bi ova priča do kraja podsećala na bajku, moramo reći da se u srcu ove regije nalazi selo Šljivovo, gde je na imanju porodice Jotić, na svoj vinski put 2015. godine krenula Vinarija YOTTA. Njihova vina nastaju samo od grožđa iz sopstvenih zasada, uz korišćenje manjeg dela sirovina iz okolnih porodičnih vinograda, tako da se YOTTA od samog početka na tom putu opredelila za proizvodnju ograničenih količina vina vrhunskog kvaliteta. Ono što ih takođe izdvaja su isključivo sortna vina od autohtonog i internacionalnog dela palete: Prokupac i Tamjanika, u kombinaciji sa Italijanskim Rizlingom i Kaberne Sovinjonom. Vinarija ima oko 2,5 hektara vinograda u sopstveni zasadima, a sa porodičnim kooperantima se ta količina penje na blizu 4 ha. Kapacitet ove vinarije je 30.000 boca, a trenutna godišnja proizvodnja je 15.000 boca.

Vina Vinarije Yotta

YOTTA Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Raskošan, tamno crven, glicerozan i pun, YOTTA Cabernet Sauvignon pleni svojom širokom paletom na nosu. Kupine, šljive, višnje, borovnice, crne drenjine, ljubičica. Na nepcima u pomoć voću (pitanje je koliko je voću pomoć uopšte potrebna) stižu i beli biber, mediteransko bilje… Ovaj kaberne sovinjon, punog tela, skladne taninske matrice i lepo ukomponovanih kiselina predstavlja pravi užitak za vinske poklonike. Svetski, a župski! U razornoj završnici ostaju kupine, malo višanja i plemeniti kubanski duvan. Aftertejst ostaje za uspomenu i dugo sećanje, mada, ruku na srce, uvek traži novi gutljaj… YOTTA Cabernet Sauvignon je kaberne koji se lako i dugo konzumira, prateći široku lepezu moćne hrane. A kad smo kod gastronomije…

Slaganje uz hranu                 

Morska plava riba, Velington stek, Tartar Biftek, Karađorđeva i Bečka šnicla, jako začinjena istočna kuhinja (Kina, Tajland, Vijetnam…), domaća „teška“ zakuska (čvarci, pršute, kulen, sušeno meso…)        

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14,5%

YOTTA Grizling

Italijanski Rizling

YOTTA Grizling je naglašeno žute boje i srednjeg tela. Pokretljiv u čaši, voćan, svež i naglašeno mineralan, pleni svojom pitkošću. Ima izražene koalicione kapacitete sa tradicionalnom vrhunskom gastronomijom. I kao potpuno mlad, pokazuje na nosu i nepcima atribute zrelog vina, kroz izražene tercijarne note (petrolej, med, propolis). Od voćnih tonova, lako se prepoznaju grejp, limeta i dunje. Kiseline su mu skladne i prijatne, te predstavljaju popriličan garant dugovečnosti i pored nevelikog alkohola (13.5%). Nežno prijatna gorčina u završnici i dugotrajan aftertejst, sa svim navedenim, čine Grizling posebnim u meri teroara, a opštim u kontekstu prepoznatljivosti sorte.

Slaganje uz hranu                 

Sve vrste pita, široka paleta sireva, jela sa roštilja (meso, pečurke, povrće…), praseće pečenje, musaka, đuveč, rečna riba…

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

YOTTA Hysteresis

Tamjanika

Tradicionalna srpska tamjanika, koju računamo u srpske autohtone sorte, mada zbog izvesnih DNK poklapanja formalno to nije, u našoj produkciji je dobila potpuno drugu dimenziju. Odležavajući na talogu devet meseci (Ser lie metodom) u srpskim hrastovim baricima, od tamjanike smo dobili vino koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zlatno žuta, sa bakarnim odsjajem, glicerozna i puna, YOTTA Hysteresis tamjanika pre svega „napada“ nos uživaoca spletom začinskih i lekovitih trava. Majčina dušica, hajdučka trava, lovorov list, pa origano. Međutim, najdominantniji je pre svega bosiljak, a odmah iza i menta. Uobičajeni tonovi za tamjaniku, odnosno livadsko cveće i neka voća, nalaze se u potpuno drugom planu. Da tamjanika zaista može u neslućene visine pokazuje upravo Hysteresis koji zavodi čak i one koji nisu skloni vinu. Hysteresis, verovatno najpunije vino sa tako malo alkohola (13%), ima snažan pečat prepoznatljivosti. Vinogradarske breskve i malo kruški viljamovki, nalaze se tek na samom kraju gutljaja i dodaju voćnu komponentu, između ostalog da bi to vino imalo baš sve. Pamtljivost i trajnost su ujedno sadržani i u imenu vina, pošto je Hysteresis fenomen u magnetizmu.

Slaganje uz hranu                 

Ozbiljnije tretirana piletina, ćuretina, pačije grudi, morski plodovi, losos (dimljen i na žaru), lazanje, razne vrste testenina

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

YOTTA Prokupac

Prokupac

Vrhunsko suvo crveno vino, odležalo godinu dana u srpskom bariku i šest meseci u boci.

Prokupac i Župa su neraskidivo vezani. Zato je gotovo nemoguće imati u Župi bilo kakvu proizvodnju vina, a nemati prokupac. Ono što izdvaja YOTTA Prokupacje, osim činjenice da dolazi iz stoletnih vinograda, to što se stoprocentno pravi od najznačajnije i najstarije srpske sorte grožđa. Od svoje premijere na drugom Međunarodnomdanuprokupca (14.10. 2017) zaokuplja pažnju vinske javnosti, i to ne bez razloga.

YOTTA Prokupac je vino tamno rubin crvene boje, sa izraženim sortnim karakteristikama. U voćnom korpusu dominiraju crne trešnje, višnje i kupine. Kod ovog lepo ukomponovanog vina na nosu ne dominira hrast, već isključivo voće, uz sadejstvo začina. Vino je srednje do punog tela, zaobljenih tanina i potentnih kiselina. Nežne note kedrovine i umereno puterast osećaj tek u aftertejstu šalju jasnu poruku o tretmanu u srpskom hrastu. Osećaj da se konzumira vino nastalo u stoletnom vinogradu je sve vreme u svesti.

Slaganje uz hranu                 

Sarma, sladak kupus, teletina na razne načine, ovčetina ispod sača, podvarak, razni oblici gulaša, odležali sirevi…

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13%

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@yotta.rs ili telefonski na broj: 381 62 514 623.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom internet sajtu: https://yotta.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte