U subotu, 24.06. na platou ispred hotela Radisson Collection u Beogradu, održao se Festival tamjanike u organizaciji Wine Jam-a. Ovo je festival koji već pravi tradiciju u održavanju i okupljanju od 2018.te godine, najviše sa ciljem da se skrene pažnja na značaj Tamjanike kao domaće sorte na srpskoj vinskoj sceni. Osim vina, doživljaj su upotpunile i lipe koje su zamirisale po gradu, čime je leto zvanično počelo. A kako bolje da se obeleži ako ne uz vino, dobru muziku i hranu, pa i uz prave letnje mirise?

Dosta se izlagača odazvalo na ovaj događaj, a među ostalima tu su i Lakićevići, Alkesići, vinarija Ambelos, Todor vinarija, Dovan vinarija, vinarija Ivanović, Varina vinarija i vinarija Rakićević.

Vinograd i vinarija Ambelos deo su manastira Koporin, u sklopu Braničevske eparhije, na obodu razuđenog gradskog naselja Velike Plane. Ktitor manastira je despot, sveti Stefan Lazarević Viskoki. Manastirska crkva podignuta je na prelasku iz 14.ti u 15.ti vek. Sam vinograd obnovljen je 2010.te godine kada je zasađeno 4.5 hektara, a 2017.te godine još 2.5 hektara. Vinarija je počela sa radom 2016.te godine. Kako proizvodnja odmiče iz godine u godinu, danas, očekuje se u proseku oko 25 000 boca vina godišnje, koja prethodno odležavaju u hrastovini.

Vinarija je dobila naziv po grčkoj reči „Ambelos“ koja označava vinograd, odnosno Crkvu prvenstveno kao vinograd Božji koja daruje grožđe od kojeg se kasnije proizvodi vino. Prisutne sorte od kojih se proizvodi vino su Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Prokupac, Tamjanika, Rajnski rizling, Pinot Noir i Grašac, mada je ipak Tamjanika ovog dana bila u fokusu. U pitanju je prvenstveno organska proizvodnja kod svake etikete vina, prilikom koje se poštuje mnogovekovna manastirska tradicija i samim tim vinogradi se obrađuju na vrlo integralni, odnosno organski način. Pored osnovnih aktivnosti, vinarija Ambelos promoviše vinski turizam kroz organizovanje degustacija vina, uparivanje vina i hrane i različitih oblika svečanosti, s obzirom na to da Vinska kuća raspolaže sa zatvorenim restoranskim prostorom. Direktor vinarije je pozvao svakoga da dođe i oseti pravi duh onoga što gaje i godinama neguju.

Kao što je pomenuto, događaj su upotpunila i vina vinske kuće Lakićević. Vinarija se nalazi na severu Kosova, opštine Leposavić. Njeni vinogradi zasađeni su još 2015.te godine, na nekadašnjem metohu manastira Banjska, gde se grožđe uzgajalo od srednjeg veka. Klima kao značajan faktor doprinosti kiseloj noti koju vina dobijaju. Naime, zemlja je podložna velikoj količini sunčanih dana, hladnim noćima zbog nadmorske visine, kiselom zemljištu različitih tekstura i topografije, što je sve uticalo na prisutno glina, ali i kamenito tlo istovremeno. Na svojoj površini do danas, Lakićevići su zasadili ukupno 32 različite sorte grožđa, što je poteklo od istraživanja koja su ukazala na prisutnost Grašca, Pamida i Game, a onda i Chardonnay sorte, Cabernet Sauvignon, Tamjanika, Solaris i Sauvignon Blanc su takođe posađene. U pitanju je isključivo organska proizvodnja, na koju su ponosni. Njihova Tamjanika odaje intenzivne arome ruža, ljubičica i cistrusa, dok na ukusu preovlađuje mineralnost i prijatna svežina.

Za 15 godina rada, koliko vinarija Aleksić postoji na tržištu, stvoren je izuzetno zanimljiv portfolio etiketa vina, od kojih svako vino predstavlja hrabar iskorak u istraživanje novih granica tradicionalnih ukusa. Vinogradi vinarije Aleksić prostiru se na parceli od 70 hektara zemlje, od čega je čak 60 hektara pod zasadima. Od prve faze, raspolaže se sa Sauvignon Blanc, Cabernet i Chardonnay sortom, koje su 2021. godine upotpunjene sa još 8 sorti, odnosno došle su na red Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Tamjanika, Prokupac, Morava, Smederevka i Muskat Hamburg. Njihova etiketa Žuti cvet, od 100%Tamjanike, karakteriše svetložuta boja sa kristalnom bistrinom, dok na mirisu dominiraju cvetne i herbalne arome, dok je ukus blag, sa sočnom završnicom.

Događaj ne bi bio potpun bez toliko izlagača, koji su svojom pojavom, podrškom i prvenstveno vinskim etiketama dodali još jedno novo iskustvo, a i ljubav, svakome ko je izdvojio svoje vreme da početak leta obeleži na jedan ovakav način.

Takođe pogledajte