Salon vina u Zemunu.

U svečanoj sali Bel Etage, u Madlenianum teatru, u subotu 4.03.2023. bio je održan Salon vina pod nazivom – Zlatna vina Srbije, sa glavnim ciljem da se realizuju degustacije vina domaćih vinarija koja su osvajala zlato na međunarodnim ocenjivanjima i to pod parolom “Od nemogućeg do svemogućeg.”

Tokom jednog popodneva otvorila se mogućnost da gosti probaju vina od različitih sorti i dekupaža i da ih istovremeno ocenjuju, u nameri da se na kraju večeri spoznaju vinarije sa najviše ocena koje bi dodatno bile nagrađivane.

Sajam vina u Zemunu.


Od predstavljenih vina koja su bila nagrađivana iz vinarije Ralević, jesu prvenstveno crvena vina od dve sorte. Kod prve je u pitanju jedna bazna varijanta Merlota, iz berbe 2018.godine uz maceraciju koja je trajala dve nedelje i koje je odležavalo 30 meseci u hrastovim buradima, sada sa 14,5% alkohola. S druge strane, bio je predstavljen i Cabernet Sauvignon, premium varijanta, zato što je maceracija trajala 50 dana. Radi se o vrlo slojevitom i pitkom vinu, isto sa 14,5% alkohola, koje je u hrastovim buradima odležalo dve i po godine. Inače je u pitanju omanja, porodična vinarija iz Paraćina, dva brata blizanca je drže i na tržištu su prisutni od 2018. godine. Danas u proseku godišnje uspevaju da izađu sa 15 000 litara vina.

Među izlagačima našla se i vinarija Lastar, koja se nalazi na potezu Gaj, u okviru atara sela Sekurič na 300 metara nadmorske visine, sa istočne strane u podnožju planine Juhor. Lastar trenutno ima 32 ha zasada, sa tendencijom proširenja u narednom periodu. Što se geografskog porekla tiče, planina Juhor, koja se nalazi istočno od vinograda, uslovljava za nijansu hladniju klimu u odnosu na ostatak Levačkog vinogorja. S druge strane odlična ekspozicija omogućava visok nivo osunčanosti tokom celog dana, a nagib terena obezbeđuje stalno strujanje vazduha što povoljno utiče na mikroklimu unutar samih čokota. Na Salonu vina, između ostalih, bilo je predstavljeno i crveno vino 6cru vino sa 6 parcela – različite po mnogo čemu, između ostalog i po starosti i po poziciji, izabrano je sa idejom da bi se kreirala jedinstvena crvena kupaža.

Vinifikacija sorti se obavalja u inox sudovima, razdvojeno, dok je krajnja kupaža nastajala nešto kasnije. Crne sorte grožđa nalaze se u boci u različitim proporcijama upravo kako bi se od svake dobila određena komponenta vina. Na taj način postignut je balans između svih činilaca jednog vina, a u prvi plan stavljeno je grožđe, odnosno osobenosti različitih sorti. Od belih vina bio je predstavljen Lastar Sauvignon. U pitanju je vino koje je odležalo 12 meseci u hrastovim tonno bacvama (500 litara) uz povremeno mešanje i podizanje taloga. Vino je kremasto, sveže i kompleksno, a kupaža je jedinstvena na domaćem tržištu.

Lastar vinarija.

Među izlagačima bila je i vinarija Radlović, čiji vlasnik Vladimir Radlović još od 2006. godine sa tri hektara u zakupu, neguje samo sorte Cabernet i Chardonnay, i ono nešto malo što otkupljuje od sorte Merlota. Smatra da je vino nešto što povezuje ljude, svojstvena umetnost i filozofija. Inače je vinarija smeštena u Mokrinu i prosečno godišnje se izlazi sa 15 000 boca. Na ovogodišnjem Salonu bio je predstavljen Cabernet Sauvignon iz berbe 2017.godine koji je osvojio trofej za najbolje crveno vino Balkana na BIWC, što je potvrđeno kasnije i sa vinom iz godinu dana mlađe berbe.

Radlović vinarija.

Prošlo se i pored vina u okviru destilerije Pevac, koji se bave proizvodnjom rakije, vina i kraft piva. Na lokaciji mesta Cvetojevac, raste i razvija se vinarija, sa kapacitetom od 30 000 litara vina godišnje. Vina odležavaju u bariku poreklom od domaćeg hrasta. Na ovogodišnjem Salonu, među izloženima bio je Chardonnay pakovan u boci Gušt – kao lider u belim vinima, koji je puno puta potvrđen kao vrlo dobar na sajamskim manifestacijama širom sveta. Predstavlja inače jedinstven spoj arome breskve i finih tropskih nota sa izraženom punćom, svežinom i harmoničnim kiselinama. Od crvenih vina bio je predstavljen spoj tri sorte pakovan u boci Zagrljaj, kao spoj sorti Cabernet Sauvignon, Merlota i Cabernet franc – vino prefinjeno, skladno, harmonično i neodoljivo.

Crveno vino u čaši.

Spustili smo se dalje do vinarije Agatija – čija se vina dobijaju iz vinogorja koje se nalazi u srcu levačkog vinogorja, nedaleko od Kragujevca, na 300 metara nadmorske visine. Naime,⁣⁣ sa željom da se obnovi porodična tradiciju udružile su se snage dve sestre i spojila ljubav prema vinu i prirodi sa stečenom ekspertizom i znanjima sa bečkih univerziteta, pretočivši ih u harmoniju ukusa levačkog kraja slivenu u čašu crvenog vina. Među izloženim vinima na salonu, ističe se i crveno vino u boci pod nazivom Susret. U pitanju je suvo crveno vino izuzetnog kvaliteta, od grožđa sorte Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, sa pažljivo odabranih mikrolokaliteta iz sopstvenih zasada. Prefinjeno vino purpurno crvene boje, kompleksnog mirisa prezrele trešnje i crvenog bobičavog voća, nežno izbalansiranog voćnog karaktera i punog zaokruženog ukusa sa mekim taninima koji vinu daju dugotrajan, neobično svilenkast završetak.

Izlagač na ovogodišnjem Salonu bila je i vinarija Magaza. Radi se o vinariji koja je registrovana pod sadašnjim imenom 2015.godine, ali sa korenima još iz 1946.godine kada se razvijao podrum Magaza, smešten u mestu Velika Drenova. Podrum je preradnog kapaciteta od 20 000 litara vina godišnje, a ono što je važno istaći je da se grožđe ubira iz sopstvenig zasada, površine 3,5 hektara. Među nagrađivanim vinima izdvaja se Merlot, za koji su gosti na Salonu imali prilike da ga probaju iz berbe 2018. I 2017.godine. U pitanju je crveno suvo vino od čiste sorte Merlota. Veoma je specifičnog mirisa koji asocira na kombinaciju karamele i cimeta. Vino je odležalo godinu dana u drvenim buradima i još pola godine u boci. Na prvom ukusu vino je puni, sazrelo i zaokruženo.

Novinarka portala razgovara sa izlagačem.

Salon vina upotpunile su pored ostalih vinarije Veritas, Vrt, Zaba, Todorović i drugi. Zaista je bila čast porazgovarati sa izlagačima i biti deo predstave nagrada koje su osvojili.

Pripremila: Tatjana Vujović

, , , , , , ,
Takođe pogledajte