Veliki šampanjci mogu da stare godinama nakon kupovine, ako se oduprete pucanju čepa, ali kako ih skladištiti? Stručnjak i autor Michael Edvards nudi savete o osnovama u ovom članku iz arhive Decantera.

Evo tri stvari koje treba imati na umu ako planirate da čuvate šampanjac kod kuće:

  • Držite boce dalje od jakog svetla.
  • Pokušajte da čuvate šampanjac na hladnom mestu gde je temperatura relativno konstantna (ako nemate namenski frižider za vino ili podrum sa kontrolisanom temperaturom i vlažnošću).
  • Ako možete, razmislite o kupovini magnuma za potencijal dugoročnog starenja.

Neki stručnjaci kažu, iznenađujuće, da je najbolje čuvati šampanjac i penušava vina uspravna.

Za kratkoročno skladištenje, recimo do mesec dana, složio bih se da je ovo najbolje i najpraktičnije. Međutim, boce držite dalje od jakog ili veštačkog svetla.

Dugotrajno skladištenje vintage cuvea sasvim je drugo pitanje. Ove boce treba čuvati sa strane u vitrini za vino ili slagati na isti način kao u podrumu.

Šampanjac finog sazrevanja, kao i svako odlično vino, rizikuje isušivanje plute ako se dugo drži uspravno.

Stvarna temperatura skladištenja (idealno je oko 7 °C do 10 °C) manje je važna od njene postojanosti.

Divlje fluktuacije toplote i hladnoće ubijaju svako dobro vino, pa izbegavajte čuvanje boca u kuhinji, a posebno u garaži ili šupi.

Kako čuvati šampanjac: boca vs magnum

Za polaganje šampanjca zaboravite na polu-boce. Njihova sposobnost odležavanja je vrlo nestabilna, a vino stari previše brzo.

Dok standardne boce (750 ml) odležavaju dobro i umereno ako se pravilno skladište, magnumi (1,5 litara) su najbolji format za dugotrajno starenje.

To je zato što odnos vina i površine omogućava sporije, ravnomernije sazrevanje vina i finiji postojani tok mehurića.

U većini slučajeva, magnum pobeđuje bocu dodatnom složenošću, strukturom i nijansama vina tokom 20 do 30 godina.

Ovo je odlomak iz članka koji se prvi put pojavio u časopisu Decanter 2015. Uređivanje kopije za Decanter.com 2021. godine potpisuje Chris Mercer.

Izvor: https://www.decanter.com/, preuzeto: 12.10.2021. https://www.decanter.com/learn/how-to-store-champagne-at-home-266842/

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte