U subotu 20.maja 2023. imali smo priliku da posetimo Salon odabranih vina – Vinoljubac. Pokretač je sertifikovani somelijer i vinski edukator Aleksandar Marinković, koji već 6 godina kao bloger i influenser prenosi svoje znanje o vinskim regijama, čašama, o uparivanju vrsti vina, njihovoj istoriji, sortama i slično.

U slučaju ovog Salona, akcenat je bio postavljen na otkrivanju novih stilova vina, edukaciji i uživanju. Sa idejom da se svakom vinu poveti pažnja, degustacija je bila vođena – gde su učesnici dobijali jasan plan i redosled degustacije.

Na Salonu su bili reprezenti domaćih vinarija, a ukupno se moglo probati oko 40 etiketa vina.

Vinarija Vinum izašla je sa reprezentom bele sorte – Grašac, uoblikovanog u boci Dina, vino kojje je na prestižnom ocenjivanju vina Balkan International Wine Competition, BIWC 2021 u Skoplju, proglašeno za najbolje vino Srbije.

Pinot Grigio (PG) vino sastavljeno je od istoimene sorte grožđa i predstavljeno na ovogodišnjem Salonu od strane vinarije Temet – vino sa nijansama bakarne i zelene boe, dok odaje miris koji je jasan i svež.

Vinarija Aleksić se predstavila sa crvenim vinom pod nazivom – Kontroa, sorte grožđa Cabernet franc. U pitanju je vino duboke rubin boje, sa mirisnom aromom kafe i džema od šljive i višnje, tako da u potpunosti oslikava domaće podneblje.

Nije se mogao zaobići ni Aksiom beli od Vinarije Deurić. U pitanju je belo vino, sorti Chardonnay i Sauvignon Blanc, izuzetne svežine, svetlo žute boje, na ovogodišnjem Salonu predstavljeno iz berbe 2019.godine.

Treba nekoliko reči ostati i za vinariju, ujedno i poljoprivredno gazdinstvo Budimir, iz Alksandrovca. Za svako vino vode se time da ga treba razumeti, pružiti mu ljubav kao i čoveku. Za Salon su izdvojili Tamjaniku Veru, koja je dobijena od 100% sorte grožđa tamjanike. Inače dobijeno vino odležava 2 do 5 godina u bačvama od srpskog hrasta, a na kraju kiselina je ta koja daje poleđinu ovom vinu, i ostavlja dugu aromu u ustima.

Iz Vinarije Varina kao predstavnik bio je Varina prokupac, od 100% sorte prokupca. Vino je napravljeno po klasičnoj, tradicionalnoj recepturi, a ono što ga izdvaja kao posebnog jeste sopstvena fermentacija, bez dodatih kvasaca i enzima, kao i odležavanje isključivo u hrastovim buradima 12 meseci pre služenja.

Tu je i Vranac od vinarije Jović, kao i Nebo of vinarije Despotika, kao i Malbek 376 od vinarije Delena i mnogi drugi koji su bili vredni pažnje za probati, za osetiti i na kraju za kupiti.

Zaista jedan originalan skup ljudi, sa onim najvrednijim iz prirode – vinom!

, , , , , ,
Takođe pogledajte