Naš izbor za danas je vinarija Bernobić koja je svoje čokote smjestila u regiji Istra u Hrvatskoj. Grožđe za vina ove vinarije dolazi iz mjesta Markovac.

Među proizvodima ove vinarije naći ćete sledeća vina: Istarska Malvazija, Chardonnay, Muškat, Refošk, Cabernet Sauvignon, Muškat Ruža.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku

Priča Bernobić vina je započela davne 1898g, u malom istarskom selu Markovac nedaleko od Višnjana koje je još od antičkih vremena bio poznat kao kraj lijepih vinograda i dobroga vina, kad su naši noni obrađivali 20ha zemlje koju su kroz svoj rad kupovali od ljudi, a sav svoj trud i zaradu ulagali u zemlju na kojoj je najviše bila zastupljena vinova loza i maslina.

Nekad smo proizvodili do 400hl vina, a naša vina su se najviše izvozila u Trst i Ljubljanu, koji su nam bila najvece tržiste, sve do agrarne reforme kada nam je država uzela naše vinograde i maslinike, a nas ostavila sa samo 5ha vinograda.

Bez obzira na to, tradiciju naših djedova u pravljenju vrhunskih vina preuzeli su sinovi, pa tako 1994. godine osvajamo prvu našu zlatnu medalju na Vinistri na našem prvom natjecanju proizvođača vina.

Nakon tog priznanja, dugi niz godina dobijamo više nagrada na međunarodnim i svjetskim natjecanjima, gdje smo vrlo ponosni na srebrnu medalju na decanteru u Londonu.

U novije vrijeme odlučili smo se podignuti naše proizvode na veću razinu, pa smo zahvaljujući novoj tehnologiji u mogućnosti proizvesti 20.000 butelja visokokvalitetnog istarskog vina.

Naš asortiman je najviše tradicinalna macerirana malvazija i teran, refošk, chardonnay, muškat ruža, muškat bijeli, cabernet savignon, te rosso clasic.

Za budućnost smo si postavili cilj u podizanju velikih nasada, te dugogodišnjim radom skupljena iskustva pretočiti u vrhunska autohtona istarska vina u kojima će uživati svi naši stari, ali i novi kupci.

Vina vinarije Bernobić

Istarska Malvazija

100% Malvazija istarska

Istarska malvazija je vino bogatih voćnih i začinskih aroma, složeno i trajno – prije svega voćno na zrelu krušku, zatim breskvu, a potom i crveni grejp / slijede nježne note istarskog začinskog bilja, zatim se miješaju jabuka u kompotu i sladić, a nakon nekog vremena u čaši javlja se nota koromača. Na nepcima se ponavljaju voćne arome, dominira zrelo žuto voće, čije bogatsvo lijepo balansira čvrtu kičmu vina od prisutnih tanina, mineralnosti i svježine, te je vino ukusno i sočno. Suho, toplo, a zahvaljujući bogatstvu voćnih aroma harmonično i oblo. U finalu se miješaju začinske note i zrela dunja.

Slaganje uz hranu                 

Dobar pratitelj širokoj lepezi jela, ali izvrsno uz jaču ribu u pećnici, zatim uz šunku pečenu u kruhu, razna variva sa začinima, te uz krem juhu od graška sa koromačem i dimljenim brancinom

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay

100% Chardonnay

Chardonnay Bernobić – uklopljenim njeznim mirisom vanilije i različitih tropskih percepcija u prvom planu nalazi se kruške i marelice, te miris raznih zaćina za pećenje. Na nepcu je bogato i koncetrirano s mineralnom jezgrom i slojevitim završetkom.

Slaganje uz hranu                 

Bijelo meso, tijestenina sa bijelim tartufom i bijela riba sa roštilja         

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 11-13°C, procenat alkohola 13,5%

Muškat

Tipični muškatni miris na svježe aromatično grožđe te sorte, pri tome elegantno, a kasnije se otvaraju blage note kandiranih korica agruma. Ugodna voćnost i umjerena privlačna slatkoća je u izvrsnom balansu sa svježinom, te tako okus harmonično odražava aromatiku mirisa, intenzitet aroma je dosta trajan i umjereno intenzivan, te ostavlja ugodan voćni finiš.

Slaganje uz hranu                 

Cheese cake, voćne torte sa želeom, voćne salate, kravlja skuta sa medom i bijelim tartufom, cukerani i ostali prhki keksi

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 12%

Refošk

Početno tipične divlje note refoška ubrzo rade mjesta zrelom voću, prije svega na višnje, zatim šljive i šumsko voće, kasnije se pridružuje koža i sušene latice ruža. Dominira svježina i voćnost, na zrele šljive u kompotu, te šumsko voće, a fini tanini su usitnjeni i zreli, ali sa potencijalom dužeg razvoja i starenja.

Slaganje uz hranu                 

Lijepo se pije uz pečenja iz pećnice, te teletinu i janjetinu ispod peke ili pak sa šugom od divljači sa suhim šljivama

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 12%

Cabernet Sauvignon

100% Cabernet Sauvignon

Naš Cabernet Sauvignon je vino voćno, zrelo, na trešnje, zatim nježne note trešnjinog drveta, te na kraju tamna čokolada.

Slaganje uz hranu                 

Crveno meso sa žara i razna pečenja

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 12%

Muškat Ruža

100% Muškat ruža

Muškat ruža je impoznanto vino, puno, meko, vrlo toplo i umjereno svježe. Nešto više kiseline balansiraju slatkoću i daju harmoničnost. Voćne arome dominiraju u obliku zrelih višanja u sirupu i zrelih kupina.

Slaganje uz hranu                 

Snažni čokoladni kolač, čokoladni sufflé, panna cotta s voćnim preljevom, sladoled od vanilije sa kandiranim višnjama i tamnom čokoladom, suhi prhki keksi od badema        

Detaljni podaci

Poluslatko desertno crveno vino, temperatura serviranja 12-14°C, procenat alkohola 16%

Sva pitanja možete uputiti vinariji email-om: mateo89b@gmail.com ili telefonom na broj: +385 91 339 4620.

Vinarija je aktivna i na društvenim mrežama: https://www.instagram.com/vinabernobic/, https://www.facebook.com/Vina-Bernobi%C4%87-111147833550867/, https://www.vina-bernobic.hr/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte