Za danas smo pripremili prezentaciju Vinarije Drašković koja se nalazi u južnobanatskoj regiji u Srbiji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Vršac.

Ova vinarija između ostalog izdvaja sledeće etikete: Banatski rizling, Muskat Otonel, Burgundac beli, Chardonnay, Rose, Frankovka, Triptih, Horizont, Ruža vetrova, Divlja ruža, Mahago, Beli Pinot.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Vinariju Drašković izgradili smo na temeljima decenijske slave nekada jedne od najvećih vinarija u bivšoj Jugoslaviji – Vršačkih vinograda. Na osnovama decenijskog poslovanja započeli smo novo razdoblje vinogradarstva Vršačkog vinogorja.

„Swisslion“ d.o.o. kupovinom „Vršačkih vinograda“ 2017. godine postao je vlasnik jednog od najvećih i najpoznatijih vinogorja u regionu. Odluka poslovnog sistema je sprovođenje višegodišnjeg investicionog plana, koji podrazumeva ulaganje u sve segmente proizvodnje grožđa i vina, počevši od vinograda, preko izgradnje novog objekta vinarije do rekonstrukcije objekata iz XIX veka, u svrhe vinskog turizma. Osnivanjem „Vinarije Drašković“ postavljen je jasan cilj, a to je potpuna obnova Vršačkog vinogorja i vraćanje slave vinima sa ovog podneblja.

Osim na zadržavanju i unapređenju brenda po kom su „Vršački vinogradi“ bili prepoznatljivi u celom regionu – Banatskom rizlingu, poslovanje i razvoj zasnivamo i na usmeravanju ka kvalitetnijim i premium vinima. Želimo da očuvamo tradiciju poslovanja vinogradarstva Vršca i da svemu tome damo pravac savremenih tokova u pravljenju vina.

Vina Vinarije Drašković

Banatski rizling

Italijanski rizling, Rajnski rizling, Kreaca, Šasla, Smederevka, Župljanka i Rkaciteli

Banatski rizling je belo suvo vino sa geografskim poreklom. U pitanju je osobena kupaža autohtonih sorti (Župljanka, Smederevka i Kreaca), internacionalnih (Italnijanski rizling i Rajnski rizling) i retkih sorti (Šasla i Rkaciteli), koja čini da ovo vino bude traženo duže od pedeset godina. Na svakoj boci Banatskog rizlinga nalazi se evidenciona markica Ministarstva poljoprivrede koja potvrđuje geografsko poreklo.

Banatski rizling je jedno od legendarnih vina bivše Jugoslavije i simbol „Vršačkih vinograda“. Najveća proizvodnja beleži se 1982. godine koja je iznosila 22 miliona litara.

U Banatskom rizlingu možete uživati kada ga pijete kao čisto vino, a nećete pogrešiti ni ako se odlučite da ga konzumirate kao nekad, u kombinaciji sa sodom u razmeri 1:1 kao „špricer“.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 1l, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12%

Muskat Otonel

100% Muskat Otonel

Vino sa posebnog teroara koje karakteriše peskovito zemljište bogato kvarcnim kamenom na kome se maksimalno ispoljava raskošna aromatika ove sorte, a na ukusu dobija sveže i pitko vino. Muskat Otonel je ponos Vršačkog vinogorja i Vinarije Drašković.

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,5%

Burgundac beli

100% Burgundac Beli

Kupažom vina sa peska, koje daje aromatiku, i vina sa smonice, koje daje strukturu, dobijamo našu verziju ove nepravedno zapostavljene sorte.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,5%

Chardonnay

100% Chardonnay

Iako je u pitanju internacionalna sorta, u ovom vinu se jasno oslikava osobenost Vršačkog vinogorja. Potrudili smo se da dobijamo prepoznatljiv i drugačiji Šardone.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Rose

Muskat Hamburg i Frankovka

Intenzivan muskatni miris je dominantna karakteristika ovog laganog i pitkog vina.

Detaljni podaci

Polusuvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Frankovka

100% Frankovka

Sorta kojoj savršeno odgovaraju agroekološki uslovi našeg vinogorja. Lokaliteti sa južnom ekspozicijom, na kojima uzgajamo ovu sortu, daju neuobičajno strukturalna i kompleksna vina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 15-16°C, procenat alkohola 12,5%

Triptih

Italijanski Rizling, Muskat Otonel, Šasla

Jedinstvena kupaža tri sorte sa dugom tradicijom uzgajanja u Vršačkom vinogorju, zasadi su stari preko 35 godina i korenov sistem dopire u najdublje slojeve zemljišta što daje neponovljivi karakter ovom vinu.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Horizont

100% Chardonnay

Vinogradi se nalaze na uzdignutom platou iznad sela Gudurica, gde se tokom letnih noći oseća uticaj hladnog vazduha sa obronaka Karpata, zbog čega sa ovog potesa dobijamo karakterni Šardone.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 13,5%

Ruža vetrova

100% Muskat Otonel

Vino dobijeno od grožđa koje potiče samo sa jedne parcele (single vineyard) sa poteza gde se prepliću vetrovi iz različitih pravaca čineći ružu vetrova i jedinstveni mikroklimat.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 14%

Divlja ruža

100% Frankovka

Svilenkasto i elegantno vino, strukture neočekivane za roze, sa tonovima višnje, ribizle, crvene pomorandže i trešnje.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13,5%

Mahago

100% Frankovka

Veliki nagib terena i južna ekspozicija plantaža Frankovke, savršeni su lokalitet za vinograd sa koga se dobija ozbiljno crveno vino.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,5%

Beli Pinot

100% Pinot Blanc (Burgundac beli)

Iz starih zasada Belog Burgundca izdvojili smo tzv. Gudurički klon ove sorte, kome savršeno odgovara podneblje Vršačkog vinogorja i raširili ga u našim zasadima. Sa potesa Hervis dobijamo grožđe sa potencijalom za izrazito kompleksna i strukturalna vina.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 13%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: vinarijadraskovic@swisslion-takovo.com ili telefonski na broj: 381 13 830 222.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://www.instagram.com/vinarijadraskovic/, https://www.facebook.com/vinarijadraskovic/, https://vinarijadraskovic.com/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte