Za danas smo pripremili prezentaciju vinarije Plavinci koja se nalazi u beogradskoj regiji u Srbiji. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Zaklopaču.

Ova vinarija prepoznatljiva je po etiketama: Indigo, Ćilibar, Selena, MV Smederevka/Župljanka, MV Šardone, MV Tamjanika, MV Kaberne SF.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Organska vina od retko gajenih sorti grožđa. Naša misija je da korišćenjem tradicionalnih metoda i najnovijih naučnih saznanja proizvedemo kvalitetno vino bez ikakvih štetnih dodataka, idući korak dalje od zvaničnih zahteva za sertifikaciju u organskoj proizvodnji.

Vina vinarije Plavinci

Indigo

Regent

Indigo je proizveden od sorte grožđa Regent iz organski sertifikovanog vinograda u Gročanskom vinogorju. Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira osam do dvanaest dana uz potapanje bobica svakih 6 sati. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Kada vrenje počne da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje i do dva meseca u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje delimično u tank, a delimično u staru burad na odležavanje. Odležavanje traje 12-18 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se zatim pretače u jedinstven tank, odakle se flašira bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.

Slaganje uz hranu                 

Indigo odlično ide uz masne sireve, gulaše, mućkalice, divljač, bifteke, jela sa jakim sosovima. Za kraj obroka probajte ga sa kolačima od čokolade ili izborom sireva praćenim suvim smokvama, grožđicama i orasima.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14,3%

Ćilibar

Panonia

Ćilibar je proizveden od sorte grožđa Panonia iz našeg organski sertifikovanog vinograda u Gročanskom vinogorju. Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira do dva dana bez ikakvih dodataka. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Posle nekoliko dana, kada burno vrenje počinje da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje 20-40 dana u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.

Slaganje uz hranu                 

Naglašene kiseline se odlično slažu sa masnijim, kremastijim jelima. Dobro ide uz svinjetinu i jagnjetinu, perad u belim sosovima, plave ribe (losos, tuna, skuša…) i plave sireve. Odlično se slaže i sa azijskom hranom, posebno onom ljutom. Od kolača se odlično slaže sa čizkejkom, pitom od višanja, baklavom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 13,8%

Selena

Tamjanika

Selena je proizvedena od sorte grožđa Tamjanika iz organski sertifikovanog vinograda Mladena Vujića kod Stalaća. Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira četiri do šest dana. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Posle nekoliko dana, kada burno vrenje počinje da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje i do dva meseca u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo sumpora pred flaširanje.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9-11°C, procenat alkohola 14,9%

MV Smederevka/Župljanka

Smederevka i Župljanka

Takozvano oranž (ili ćilibarno) vino, dobijeno od sorti Smederevka (50%) i Župljanka (50%), iz sopstvenih vinograda, od sertifikovanog organskog grožđa gajenog na lesnim sedimentima i krečnjaku, sa jugo-zapadne padine Oaze iznad Kule Todora od Stalaća, čime se dobija svežina i mineralnost.

Detaljni podaci

Oranž vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 14,2%

MV Šardone

Chardonnay

Takozvano oranž (ili ćilibarno) vino, dobijeno od sorte Šardone, iz sopstvenih vinograda, od sertifikovanog organskog grožđa gajenog na lesnim sedimentima i krečnjaku, sa jugo-zapadne padine Oaze iznad Kule Todora od Stalaća, čime se dobija svežina i mineralnost.

Detaljni podaci

Oranž vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 11,6%

MV Tamjanika

Tamjanika

Takozvano oranž (ili ćilibarno) vino, dobijeno od autohtone sorte Tamjanika, iz sopstvenih vinograda, od sertifikovanog organskog grožđa gajenog na lesnim sedimentima i krečnjaku, sa jugo-zapadne padine Oaze iznad Kule Todora od Stalaća, čime se dobija svežina i mineralnost.

Detaljni podaci

Oranž vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 11,8%

MV Kaberne SF

Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc

Intezivne rubin boje, bogato voćno začinskim aromama, dominantno na marelu, a potom kupine i ribizle. Harmonično, izbalansirano, sa punim i zaokruženim taninima. Berba 2018. Godine, sa fermentacijom u hrastovim buradima, 20 meseci.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 15%

Ako su Vam potrebne još neke informacije o samoj vinariji ili vinima koja proizvodi, obratite im se putem email-a: info@plavinci.rs ili ih kontaktirajte telefonom: +381 (66) 29 28 27.

O aktuelnostima u vinariji možete se obavestiti na društvenim mrežama ili sajtu: https://www.instagram.com/vinarija.plavinci/, https://www.facebook.com/PlavinciWinery, https://www.plavinci.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte