Ovoga puta predstavićemo Vam vinariju Svijetli dvori čiji su zasadi smješteni u regiji Hrvatsko Podunavlje. Vinogradi ove vinarije ulepšavaju krajolik mjesta Karanac. U spoju stručnosti, kvaliteta grožđa i ljubavi prema vinarstvu, ovde nastaju vina za prave vinoljupce.

Među proizvodima ove vinarije naći ćete sledeća vina: Izborna berba graševine, Kasna berba graševine, Sauvignon, Traminac, Cabernet sauvignon, Graševina classic, Muškat, Chardonnay premium, Graševina jarčevo brdo, Graševina premium, Izborna berba Chardonnay, Rose.

Vinarija Svijetli Dvori

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Vinarija ”Svijetli dvori” nalazi se u samom srcu sela Karanac, mjestu nadaleko poznatom etno selu – turističkoj destinaciji za brojne strane i domaće turiste. Podrum vinarije staromodnog („starovinskog“) izgleda i ambijenta te novootvorena kušaonica vina i vinoteka prikaz su tradicije proizvodnje vina stare nekoliko stoljeća. Ime vinograda „Svijetli dvori“ potječe još iz doba Ugarske vladavine kao ”Vilagos var”, što u prijevodu znači „Svijetli dvori”. No ondje više nema dvora. Stari objekt je srušen, zadržan je samo podrum – gator,  bunar čija je dubina zahvata vode na 46 metara, te zanimljiv spomenik – krajputaš iz 1846. godine, podignut po nalogu pukovnika austrougarske vojske. Uz vinograd prolazi Turski put, negdašnja rimska cesta koja je išla od Batine do Belog Manastira, koju su obnovili turski osvajači, pa je među Baranjcima ostala upamćena pod nazivom Turski put. Vinogradi vinarije „Svijetli dvori“ protežu se na južnoj strani Banskog brda, na idealnoj nadmorskoj visini od 160 do 200 metara – uži lokaliteti Hunjar, Kamenac planina, Nađlaz i Perešev brijeg. Cjelodnevno su izloženi sunčevim zrakama nužnim za uzgoj kvalitetne vinove loze, posebice graševine, bijela sorta grožđa koju krase odlike dobre i redovite rodnosti i visoka kvaliteta grožđa.

Vina vinarije Svijetli dvori

Izborna berba graševine

Izborna berba graševine - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, žute do tamnožute boje, dominantno botritisnog tipa mirisa, vrlo čistog, profinjenog sa primjesama suhica grožđa kao posljedica od kasno branog probranog grožđa. U okusu kremozna, bogata punog tjela.

Slaganje uz hranu                 

Svojom kremoznošću se nosi sa jelima bogatog i intenzivnog okusa, masnim i pikantnnim sirevima odnosno najbolje samostalno da bi se doživjela u potpunosti moć i harmonija.    

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 10°C

Kasna berba graševine

Kasna berba graševine - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, žute do tamnožute boje, dominantno desertnog tipa mirisa kao posljiedica prosušenog grožđa uz prisutnost botritisnoih nota. Bogata sa aromama prezrelog i dozrelog voća te primjesama pekmezastih nota. Okus je harmoničan, polusladak, bogat i pun, koji je dugo perzistentan i sa senzacijom koja se mjenja nakon gutanja vina.

Slaganje uz hranu                 

Pije se uz slastice, guščja jetrica ili samo. Vrlo dobro se slaže sa pikantnim tvrdim i masnim sirevima.

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 13%

Sauvignon

Sauvignon - Vinarija Svijetli dvori

Vino je kristalno bistro, svijetlo žućkaste boje. Miris vina ima težište na dozrelim cvjetnim sauvignonskim notama s primjesama tropskog voća, mineralno. Vino je svježeg, mineralno okusa. Srednjeg tijela i trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Najveći užitak je ovo vino popiti samo, a može se kombinirati uz lagana riblja jela, bijelo meso, tjestenine, rižota i salate. Vrlo ugodno ga je i popiti i kao aperitiv prije jela.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C

Traminac

Traminac - Vinarija Svijetli dvori

Traminac je vino izražajnog desertnog mirisa dozrelog voća s dominacijom mirisa na ružu. Poluslatko vino zlatno žute boje, intenzivno razvijenog sortnog mirisa. Ovo plemenito vino punog je, harmoničnog i slatkastog okusa, prosušenog štiha koji dugo traje. Vino je punog, snažnog tijela, zaokruženo i kremozno.

Slaganje uz hranu                 

Osim uz slastice može se konzumirati uz guščja jetrica i sireve jakog okusa.     

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 14,5%

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon - Vinarija Svijetli dvori

Cabernet sauvignon je duboke tamnocrvene boje. U mirisu dominira šumsko voće sa začinskim primjesama. Asocira na borovnice i višnje te se u pozadini se vrlo diskretno javlja drvo. Vino je dobrog tjela mekanih tanina ali još uvjek prisutnih lijepo uklopljenih kiselina. U ustima isto bogat skladan voćni okus, zaokružen i pitak.

Slaganje uz hranu                 

Dobro pristaje s raznim gulašima, sa jelima od crvenog mesa, zrelim sirevima i jelima s roštilja.           

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 13,1%

Graševina classic

Graševina classic - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, žute boje, ugodnog mirisa voćnog profila, vinogradarska breskva,svježa jabuka. Tipičnog sortnog mirisa. Privlačna, ne opterećuje te u okusa srednjeg do jačeg trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Dobra harmoničnost čini ju prikladnom za konzumiranje sa širokom paletom hrane srednje začinjenosti kao mesnatija riba, bijela mesa i laganije začinjena crvena mesa. Vrlo je užitna i za samostalnu konzumaciju.          

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 11,4%

Muškat

Muškat - Vinarija Svijetli dvori

Vino je nježne, žute boje. Zavodljive cvjetne arome ruže. Također u mirisu se nazire i zrelo voće te ponovo cvjetna dominacija u završetku. U ustima izuzetno dobro izbalansirane slatkoće koja je prisutna, ali ne nametljiva.

Slaganje uz hranu                 

Dobre je strukture. Izvrsno odgovara samostalno, kao aperitiv ili uz voćne deserte.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12%

Chardonnay premium

Chardonnay premium - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, žute boje. U mirisu mekog herbalnog početka otvaraju se voćne aroma s naglašenim mirisom banane. U završetku mirisa prisutno je dozrelo voće. Okus je intenzivan, čvrst, blago sladak ali u završetku i taničan.

Slaganje uz hranu                 

U ustima zaobljen dužeg finiša što mu omogućuje da se sljubljuje s kompleksnijom hranom srednje začinjenosti ili blago naglašene ljutine.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 14%

Graševina jarčevo brdo

Graševina jarčevo brdo - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, žućkaste boje, ugodanog toplog mirisa dominantno voćnog profila sa naglaskom na zrelo voće osobito breskvu. U pozadini se osjeti i livadno cvijeće sa nijansama botritisnog tona. Vino je pune strukture ali ugodnog pitkog okusa, dobrog trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Jarčevo brdo je vino mekano ugodne pitkosti pa se može konzumirati samo a može se poslužiti uz jela srednje začinjenosti.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-12°C, procenat alkohola 14%

Graševina premium

Graševina premium - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, do nježne žute boje, voćno-cvjetnog profila uz prisutnost herbalnih nota. Nije agresivna, ugodna sa aromama jesenskih sorti jabuka. Harmoničnog, punog okusa sa blago slatkim završetkom.

Slaganje uz hranu                 

Svojom kremoznošću se nosi sa jelima srednje začinjenosti koja naginju na slatko, vrlo dobro se slaže laganijim i srednje tvrdim sirevima.          

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,3%

Izborna berba Chardonnay

Izborna berba Chardonnay - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, slamnato žute boje. U mirisu se oslobađaju note citrusa, a nakon otvaranja javlja se aroma dozrelog voća, sa primjesama tropskog voća. Kasnije se javlja sortnost. U proizvodnji je naglasak na optimalnom roku berbe i zadržavanju svježine. U ustima je svjež, harmoničan, vrlo pitak i lijepog trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Preporuka je poslužiti vino uz laganiju hranu, tjestenine i rižota sa laganim umacima.

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Rose

Rose - Vinarija Svijetli dvori

Vino je bistro, boje lososa. Miris je voćnog karaktera, dominira jagoda. Dobre je strukture, izbalansirano s blagim ostatkom šećera koji mu daje mekoću i pitkost.

Slaganje uz hranu                 

Pristaje uz laganija jela sa slatko kiselom notom, ali također pristaje samostalno kao osvježavajuće vino u vrućim ljetnim danima.

Detaljni podaci

Rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-14°C, procenat alkohola 12,5%

Email adresa vinarije je: kontakt@svijetlidvori.hr ili ih kontaktirajte telefonom: +385 91 1281 846.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na web sajtu i njihovim nalozima na društvenim mrežama: https://svijetlidvori.hr/, https://www.instagram.com/svijetlidvori/, https://www.facebook.com/kusaonicasvijetlidvori.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte