Naš izbor za danas je Vinarija Zlatan Otok koja je smještena u regiji Dalmacija, u Hrvatskoj. Vinogradi ove vinarije se nalaze u mjestu Jelsa, otok Hvar.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Zlatan Bogdanuša, Zlatan Hvar, Zlatan Ostatak Bure, Zlatan Otok, Zlatan Pošip, Zlatan Opol Rosé, Zlatan Plavac Barrique, Zlatan Plavac Hvar, Zlatan Plavac Makarska, Zlatan Plavac Šibenik, Zlatan Babić, Zlatan Crlenjak, Zlatan Ostatak Bure.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo smo osnovali početkom 1986. godine koja se uzima kao godina našeg osnutka. Zaštitu za vrhunsko vino dobili smo 1989. godine., te smo tada krenuli sa prodajom vina. Godine 1991. osnivamo tvrtku Vitis koja mijenja 1993. ime u Zlatan otok pod kojim poslujemo i danas.

Naši vinogradi su na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara i Makarskom vinogorju ispod Biokova, a vinograd u šibenskom vinogorju je u vlasništvu naše druge obiteljske tvrtke Vinoline.

Od samog osnutka naše tvrtke postizali smo uspjeh na raznim kako domaćim tako i stranim natjecanjima i sajmovima: Vinovita Zagreb, GAST Split, VINO Ljubljana, Zurich, Bordeux, Decanter, Sabatine, Nürnberg, Pariz itd. Izabrani smo za vinara godine dva puta, a od kada postoji ovo priznanje uvijek smo bili među najboljima.

Više od sto nagrada, medalja i priznanja, te uz to i oko 20 nagrada šampiona krasi naše prostorije. Time potvrđujemo naša nastojanja i postizanja trajne izvrsnosti te šampionske tradicije.

Vina Vinarije Zlatan Otok

Zlatan Bogdanuša

Bogdanuša

Kvalitetno suho bijelo vino Hvarskog vinogorja odlične kakvoće. Proizvodi se od grožđa istoimenog autohtonog hvarskog kultivara. Ime je dobilo spajanjem riječi Bogom dana. Vino je žuto–zelenkaste boje, lijepo izražene sortne arome, punog i iznenađujuće sviježeg okusa i niskog alkohola, te zbog svoje lepršavosti ali i ekstratnosti daje pravo vinsko osvježenje u ljetnom razdoblju.

Slaganje uz hranu                 

Riba

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 11,5%

Zlatan Hvar

Pošip

Kvalitetno suho vino od brižljivo probranog grožđa sorata pošip, maraština, bogdanuša sa odabranih površina lokaliteta Zavale i Sv. Nedjelje. Vino odležava u hrastovim bačvama. Vino je dobiveno sur lie metodom. Vino je zlatno žute boje, bouquette s naglaskom na slamu i agrume, a aroma dunje, smokve i limuna. Bogata struktura, južnjacki karaktera, sa dugom perzistencijom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Zlatan Ostatak Bure

Chardonnay, Žilavka i Pošip

Bijelo vino, proizvodi se od sorti chardonnay, žilavka i pošip s lokaliteta Bast – Baška Voda, vinogorje Makarska. Vino odležava 6–8 mjeseci u barik bačvama(225 l) čime dobiva slamato žutu boju i miris koji podsjeća na vaniliju, karamelu i zrelo voće. Dobitnik je zlatne medalje na sabatini 2009.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Zlatan Otok

Bogdanuša, Prč, Mekuja i Cetinka

Kvalitetno suho vino proizvedeno od autohtonih sorata među kojima dominiraju bogdanuša, prč, mekuja i cetinka sa područja Milne, Zavale i Hvara. Vino odležava u inox cisternama do punjenja u boce. Zlatno žute boje, arome limuna i zelene jabuke s naglašenim kiselinama. Svježe je i pitko.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,5%

Zlatan Pošip

Pošip

Kvalitetno bijelo vino iz vinograda Bast – Baška voda, makarsko vinogorje. Vino je blistave, slamnato–zlatnožute boje, teško se i gusto ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag. Punog i osebujnog okusa sa svojstvenom aromom suhih marelica i smokava.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 13-13,5%

Zlatan Opol Rosé

Pošip

Kvalitetno suho, bistro i svježe ružičasto vino s lokaliteta Sv. Nedjelja. Vino se dobiva od crnog grožđa sa tehnologijom prerade kao da je od bijelog grožđa. Arome višnje, zreo i voćan. Svjež na nosu, glatke strukture i ugodnog oporog završetka.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12-13%

Zlatan Plavac Barrique

Plavac Mali

Vrhunsko suho crno vino proizvedeno od probranog grožđa sorte plavac mali sa južnih pozicija Hvara. Kombinira se odležavanje godinu, godinu i pol u starim i novim barrique bačvicama (zapremina 225 l) te još 6 mjeseci u boci nakon punjenja. Vino je bogate strukture sa laganom animalnom notom, aromama suhe šljive, višnje i cokolade. Izrazito južnjackog karaktera. Vino je više puta nagrađivano zlatnim i srebrnim medaljama, a ujedno je nekoliko puta nagrađivano kao šampion.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 14%

Zlatan Plavac Hvar

Plavac Mali

Vrhunsko suho vino sorte plavac mali s lokaliteta Sv. Nedjelja.Ovo vino odležava u velikim drvenim bačvama (zapremnina 40, 96 i 130 hl) i u inoxu godinu dana a nakon punjenja u bocama 4 mjeseca. Tamno crvene je boje, Ima bogatu strukturu te dugu perzistenciju. Poveznica je tradicionalnog pića ribara, težaka i neizbježnog detalja najboljih trpeza.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Zlatan Plavac Makarska

Plavac Mali

Makarsko vinogorje se pokazalo kao idealno za vino sorte plavac mali koji je najznačajnija i najštićenija hrvatska vinska sorta. Vino odležava u velikim drvenim bačvama (zapremnina 40, 96 i 130 hl) i u inoxu godinu dana a nakon punjenja u bocama 4 mjeseca. Vino je izrazito južnjačkog karaktera, ljubičasto – tamnocrveno s modrim refleksima. Ima bogatu strukturu te dugu perzistenciju. Poveznica je tradicionalnog pića ribara, težaka i neizbježnog detalja najboljih trpeza.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Zlatan Plavac Šibenik

Plavac Mali

Vrhunsko suho vino sorte plavac mali iz vinograda sestrinske firme Vinoline s lokaliteta Šibenik.Ovo vino odležava u velikim drvenim bačvama (zapremnina 40, 96 i 130 hl) i u inoxu godinu dana a nakon punjenja u bocama 4 mjeseca. Tamno crvene je boje, Ima bogatu strukturu te dugu perzistenciju. Poveznica je tradicionalnog pića ribara, težaka i neizbježnog detalja najboljih trpeza.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Zlatan Babić

Babic

Kvalitetno suho crno vino istoimene autohtone sorte iz vinograda sestrinske firme Vinoline s lokaliteta Šibenik. Vino odležava u velikim drvenim bačvama od slavonskog hrasta. Vino je rubin crvene boje, užitnog okusa te izrazitog mirisa trešnje i bobičastog voća. Poslužuje se uz bijelo meso i prvoklasnu ribu.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Zlatan Crlenjak

Crlenjak

Novo vino stare, gotovo zaboravljene autohtone sorte kaštelanski crljenak. Nakon dugogodišnjih genetsko – ampelografskih istraživanja, dokazana indentičnost sorte sa najrasprostranjenijom sjevernoameričkom sortom Zinfandel. Vino je intezivno rubinske boje sa izraženom sortnom aromom koja varira od diskretnih cvjetnih, pa do snažnih voćnih mirisa.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 14,5%

Zlatan Ostatak Bure

Plavac Mali, Syrah i Merlot

Vino koje stiže sa vinograda u Baškoj Vodi, Makarsko vinogorje kao mješavina sorata plavac mali, syrah i merlot. Ime vina je nastalo zbog poznate biokovske bure. Vino je providno rubinske boje. Na nosu i okusu vrlo izražajno. Retroukus je zaobljen, gladak i suh sa solidnom perzistencijom koja osvaja.

Detaljni podaci

Suvo crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Ova vinarija posluje pod poslovnim imenom Zlatan otok d. o. o.

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: zlatanotok@zlatanotok.hr ili putem telefona: 38521 745 709.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na sajtu http://www.zlatanotok.hr/hr/kontakt.php.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte